Algemeen / Religieuze gemeenschappen in Nederland

Nieuws The Last Reformation

Duiveluitdrijving bij kinderen: deze beweging doet dat in Nederland

vrijdag 22 november 2019 Leestijd: 1 min.

De Laatste Reformatie doet aan duiveluitdrijving bij kinderen / Getty Images

Anne Mae van Tilburg

Redacteur

vrijdag 22 november 2019 Leestijd: 1 min.

De Deense christelijke organisatie ‘The Last Reformation’ raakte in Denemarken in opspraak nadat een documentaireserie duiveluitdrijving bij kinderen liet zien. Maar deze beweging is ook actief in Nederland, is te lezen in dit artikel van journalistiek platform Pointer (KRO-NCRV).

In de documentaireserie Guds Bedste Børn (Gods beste kinderen), is te zien hoe de leider van The Last Reformation, Torben Søndergaard, mensen zegt te genezen van aandoeningen en ziektes. Ook op internet zijn diverse video’s en berichten op sociale media te vinden waarop Søndergaard mensen stelt te genezen, onder andere van alvleesklierontsteking en autisme. En niet alleen volwassenen, ook bij kinderen wordt de duivel verdreven.

De beweging is niet alleen in Denemarken actief, maar ook in Nederland. Onder de naam ‘De Laatste Reformatie’ zetten 200 discipelen zich in voor de beweging. ‘We trainen mensen om het evangelie te delen met anderen. Dat is ons speerpunt. Als het nodig is dan worden er demonen uitgedreven,’ zegt Hans Dam namens De Laatste Reformatie. 

Op één van de beelden is een duiveluitdrijving door Torben Søndergaard bij een jongetje van rond de 10 te zien. Uit onderzoek van Pointer en De Monitor blijkt dat dit plaats heeft gevonden in Nederland, op vakantiepark De Betteld in het Gelderse Zelhem om precies te zijn. Duiveluitdrijving bij kinderen kan schadelijk zijn, aldus Gerrit Breeuwsma, ontwikkelingspsycholoog aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). De beelden doen hem denken aan initiatieriten, rituelen die in een bepaalde gemeenschap worden toegepast bij het opnemen van nieuwe leden. ‘Alleen hebben deze kinderen daartoe niet zelf de keus gemaakt. Ze zijn daartoe aangezet en doen het niet uit eigen overweging.’

Breeuwsma merkt ook op dat de jongen in de video in een soort epileptische toestand wordt gebracht. ‘Het kan de deur openzetten naar gevoeligheid voor psychose. Het gedrag wekt eigenlijk al een soort epileptische, psychotische aanval op. Ik zou dat bij mijn eigen kinderen niet aanbevelen.’ 

Lees hier het artikel van Pointer: 'Deense religieuze beweging doet aan duiveluitdrijving bij kinderen in Nederland' 

De Monitor gaat samen met Pointer verder met dit onderzoek. Wat gebeurt er allemaal onder de radar bij religieuze en zingevende organisaties? En wie controleert deze bewegingen? We zijn op zoek naar antwoorden en ervaringsverhalen. Laat het ons weten via het onderstaande contactformulier.

Verkenning Research Opnames Uitzending

Religieuze gemeenschappen in Nederland

Research

Voor buitenstaanders is het niet altijd zichtbaar wat zich binnen een religieuze beweging afspeelt. Wat doe je als je je zorgen maakt? Als je bijvoorbeeld zelf vindt dat er binnen jouw kerk of zingevende organisatie dingen gebeuren die niet kloppen, of als je het idee hebt dat een familielid of kennis steeds meer wordt meegetrokken in een dubieuze religieuze beweging?

Deel jouw ervaring 4 andere artikelen in onderzoek

12 tips

ontvangen

Algemeen / Religieuze gemeenschappen in Nederland

Ervaringsverhalen gezocht

Maak jij je zorgen over iemand die betrokken is bij een dubieuze religieuze of zingevende organisatie, of ben je dat zelf (geweest)? Heb je daar melding van gedaan en wat is er vervolgens gebeurd? Wij komen graag met je in contact!
Deel jouw ervaring

Anne Mae van Tilburg

Redacteur

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Anne Mae van Tilburg Redacteur
Lees verder
@annemaevt

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Vrijheid van religie is belangrijk in Nederland: het is een grondrecht. Onderzoek naar de hoeveelheid geloofsbewegingen in Nederland is schaars, het laatste onderzoek stamt uit 1999. Op dat moment...
Alles over dit onderzoek