Nieuws The Last Reformation

Duiveluitdrijving bij kinderen: deze beweging doet dat in Nederland

vrijdag 22 november 2019 Leestijd: 1 min.

De Laatste Reformatie doet aan duiveluitdrijving bij kinderen / Getty Images

Anne Mae van Tilburg

Redacteur

Annemae.vantilburg@kro-ncrv.nl

vrijdag 22 november 2019 Leestijd: 1 min.

De Deense christelijke organisatie ‘The Last Reformation’ raakte in Denemarken in opspraak nadat een documentaireserie duiveluitdrijving bij kinderen liet zien. Maar deze beweging is ook actief in Nederland, is te lezen in dit artikel van journalistiek platform Pointer (KRO-NCRV).

In de documentaireserie Guds Bedste Børn (Gods beste kinderen), is te zien hoe de leider van The Last Reformation, Torben Søndergaard, mensen zegt te genezen van aandoeningen en ziektes. Ook op internet zijn diverse video’s en berichten op sociale media te vinden waarop Søndergaard mensen stelt te genezen, onder andere van alvleesklierontsteking en autisme. En niet alleen volwassenen, ook bij kinderen wordt de duivel verdreven.

De beweging is niet alleen in Denemarken actief, maar ook in Nederland. Onder de naam ‘De Laatste Reformatie’ zetten 200 discipelen zich in voor de beweging. ‘We trainen mensen om het evangelie te delen met anderen. Dat is ons speerpunt. Als het nodig is dan worden er demonen uitgedreven,’ zegt Hans Dam namens De Laatste Reformatie. 

Op één van de beelden is een duiveluitdrijving door Torben Søndergaard bij een jongetje van rond de 10 te zien. Uit onderzoek van Pointer en De Monitor blijkt dat dit plaats heeft gevonden in Nederland, op vakantiepark De Betteld in het Gelderse Zelhem om precies te zijn. Duiveluitdrijving bij kinderen kan schadelijk zijn, aldus Gerrit Breeuwsma, ontwikkelingspsycholoog aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). De beelden doen hem denken aan initiatieriten, rituelen die in een bepaalde gemeenschap worden toegepast bij het opnemen van nieuwe leden. ‘Alleen hebben deze kinderen daartoe niet zelf de keus gemaakt. Ze zijn daartoe aangezet en doen het niet uit eigen overweging.’

Breeuwsma merkt ook op dat de jongen in de video in een soort epileptische toestand wordt gebracht. ‘Het kan de deur openzetten naar gevoeligheid voor psychose. Het gedrag wekt eigenlijk al een soort epileptische, psychotische aanval op. Ik zou dat bij mijn eigen kinderen niet aanbevelen.’ 

Lees hier het artikel van Pointer: 'Deense religieuze beweging doet aan duiveluitdrijving bij kinderen in Nederland' 

De Monitor gaat samen met Pointer verder met dit onderzoek. Wat gebeurt er allemaal onder de radar bij religieuze en zingevende organisaties? En wie controleert deze bewegingen? We zijn op zoek naar antwoorden en ervaringsverhalen. Laat het ons weten via het onderstaande contactformulier.

Lees meer over

Veiligheid en handhaving Religieuze gemeenschappen in Nederland
Verkenning Research Opnames Uitzending

Religieuze gemeenschappen in Nederland

Research

In maart was onze laatste uitzending binnen dit onderzoek. We krijgen veel tips binnen van mensen met ervaringen binnen religieuze gemeenschappen. Wij gaan daarom door met ons onderzoek. Ben jij ook een ervaringsdeskundige? Of heb je een andere tip over een religieuze gemeenschap? Laat het ons weten!

Deel jouw ervaring 24 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 23 maart 22:11u, NPO2

283 tips

ontvangen

Veiligheid en handhaving / Religieuze gemeenschappen in Nederland

Ervaringsverhalen gezocht

Maak jij je zorgen over iemand die betrokken is bij een dubieuze religieuze of zingevende organisatie, of ben je dat zelf (geweest)? Heb je daar melding van gedaan en wat is er vervolgens gebeurd? Wij komen graag met je in contact!
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Anne Mae van Tilburg Redacteur
Anne Mae van Tilburg studeerde Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Tussendoor liep ze stage bij De Monitor. Daarbij werd ze meteen gegrepen door het onderzoek naar aardbevingsschade in Groningen. Bij De Monitor ging ze dan ook niet meer weg. Na het behalen van haar master ging ze aan de slag als researcher. Daar beet ze zich vast in onderwerpen zoals bomenkap en duivelsuitdrijvingen bij kinderen.
Lees verder
@annemaevt

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

We doen onderzoek naar religieuze en zingevende organisaties in Nederland. Voor buitenstaanders is het niet altijd zichtbaar wat zich binnen een religieuze beweging afspeelt. Wat gebeurt er als...
Alles over dit onderzoek