Duits lab belooft 100 procent betrouwbare test op ziekte van Lyme

zondag 16 april 2017 Leestijd: 4 min.

Volgens het Duitse laboratorium Ganzimmun is de betrouwbaarheid van de test 99,999 procent /

Sietze van Loosdregt

Samensteller

sietze.vanloosdregt@kro-ncrv.nl

zondag 16 april 2017 Leestijd: 4 min.

Voor slechts 56,95 euro kun je met 100 procent zekerheid vaststellen of je de ziekte van Lyme hebt. Dat is althans wat het Duitse bedrijf Medivere Diagnostics je doet geloven met hun Borrelia Bloedtest. De test is in Nederland onder meer verkrijgbaar via de website Gezondheidaanhuis.nl. Met de uitslag moet je direct naar een specialist, maar dat mag volgens het bedrijf ook een acupuncturist zijn.

Ter vergelijking: Uit onderzoek van 20 Europese experts bleek vorig jaar dat bij de Lymetests die in de reguliere zorg worden uitgevoerd ongeveer 1 op de 5 positieve uitslagen niet klopte evenals 1 op de 5 negatieve uitslagen. In andere woorden: Ongeveer 1 op de 5 mensen kreeg te horen Lyme te hebben terwijl dit niet het geval was, en andersom. Opvallend dus dat er nu een producent is die beweert een test te hebben die volledig betrouwbaar is.

Volgens cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) worden jaarlijks zo’n 1 miljoen mensen door een teek gebeten, waarvan er 25.000 de ziekte van Lyme krijgen. De ziekte kan gewrichts-, huid-, zenuw- en in het ergste geval zelfs hartklachten veroorzaken. Maar meestal is deze ziekte goed te behandelen met antibiotica, en blijven de klachten beperkt.

In ons dossier Lyme spreken we meerdere patiënten die serieuze klachten hebben. Velen van hen voelen zich niet gehoord in de reguliere zorg. Omdat bijvoorbeeld met de standaard Lymetests helemaal geen besmetting wordt gevonden, of omdat zij kampen met restverschijnselen (zoals chronische vermoeidheid of gewrichtsklachten) van een eerdere Lyme-infectie. Wat volgt, is vaak een zoektocht op internet naar alternatieve tests of behandelingen. Maar dan zie je al snel door de bomen het bos niet meer.

'Uitslag via gecertificeerd laboratorium, 100% betrouwbare uitslag'Gezondheidaanhuis.nl over de Medivere Borrelia Bloedtest

Wie zoekt op ‘Lyme’ en ‘bloedtest’ komt tal van websites tegen. Maar hoe scheid je als leek het kaf van het koren? Welke tests en behandelingen zijn betrouwbaar en welke niet? En kan er bij dit soort tests eigenlijk wel gesproken worden van een 100% betrouwbaarheid? We pikken de Borrelia Bloedtest van Medivere eruit, die moet aantonen of je Lyme hebt of niet. ‘Uitslag via gecertificeerd laboratorium, 100% betrouwbare uitslag,' schrijft Gezondheidaanhuis.nl over de test. Om de test uit te voeren hoef je slechts met een naaldje in je vinger te prikken, een paar milliliter bloed op een strip te duwen, en de strip op te sturen naar het laboratorium.

‘Ik heb weinig verstand van de testen zelf.'

We bellen Gezondheidaanhuis.nl. Kan deze webshop garanderen dat de test inderdaad 100 procent betrouwbaar is? ‘Nou, het wordt gegarandeerd door Medivere zelf, een groot bedrijf. Dus we gaan er vanuit dat als zij dat ons vertellen dat dat inderdaad zo is ja,' aldus de telefoniste. Meer vragen over de test kan ze niet beantwoorden want, zo vertelt ze ons: ‘Ik heb weinig verstand van de testen zelf.' Ze stuurt ons door naar de distributeur van de Medivere-tests in Nederland.

Die distributeur is Health Benefits 08, een bedrijf dat handelt in voedingssupplementen en homeopathische middelen. Directeur Henk van Heel moet toch een nuance plaatsen bij de zogenaamde betrouwbaarheid van 100 procent. Medivere zelf zal dat ook niet zo stevig stellen volgens hem. Hoe die tekst op de site van Gezondheidaanhuis terecht is gekomen, is hem een raadsel. Het zit zo volgens Van Heel: 'Die 100 procent geldt alleen bij een positieve uitslag. Op het moment dat je een negatieve uitslag krijgt dan wil dat nog niet zeggen dat er ook niks aanwezig is.’

Acupunctuur

Je hebt dus gegarandeerd Lyme als deze test het zegt, volgens Van Heel, maar andersom kun je niet zeker zijn dat je géén Lyme hebt bij een negatieve uitslag. Gelukkig laat Medivere mensen niet aan hun lot over met zo’n uitslag, maar wijst het bedrijf mensen erop dat ze een deskundige in moeten schakelen om de test te interpreteren. ‘Bij de uitslag staat dat mensen altijd contact op moeten nemen met een arts of een therapeut om een goede interpretatie te krijgen.’

lees ook: Lyme: De strijd om de diagnose dinsdag 04 april Een arts, dat klinkt logisch. Maar een therapeut? Wat bedoelt Van Heel precies? ‘Dat kan van alles zijn. Van een fysiotherapeut die ernaast nog wat doet, tot een acupuncturist. Dat is heel breed.’ Hoewel Lyme een buitengewoon serieuze aandoening is die direct met antibiotica behandeld dient te worden,kun je met de uitslag van een Lymetest, volgens dit bedrijf, dus ook gewoon naar een fysiotherapeut of acupuncturist stappen. Sterker nog: Medivere heeft in Nederland een spreekuur waar je telefonisch je uitslag door kunt spreken. Het spreekuur wordt gerund door een natuurgeneeskundige die onder andere gespecialiseerd is in de kruidenleer en vooral veel weet over ‘voeding als geneesmiddel’.

'Dat kan van alles zijn. Van een fysiotherapeut die ernaast nog wat doet, tot een acupuncturist. Dat is heel breed.'Volgens Henk van Heel kan een therapeut zoals een acupuncturist ook prima Lyme behandelen.

We bellen het Duitse hoofdkantoor van Medivere zelf. Het is een dochterbedrijf van het laboratorium Ganz Immun in Mainz dat de testen uitvoert, en waar volgens Van Heel zo’n 300 mensen werken en dagelijks zo’n 4000 tests worden uitgevoerd vanuit heel Europa. ‘Dat is dus wel een hele grote partij.’ Deze hele grote partij zal toch exact moeten weten wat de betrouwbaarheid is van zijn eigen test. Wat blijkt: Ook het lab plaatst een kanttekening bij de claim van 100 procent betrouwbaarheid, zij het een erg bescheiden kanttekening.

Volgens de telefoniste is de test niet 100 procent maar ’99,999 procent betrouwbaar’. Dat roept de vraag op waarom de Nederlandse reguliere zorg deze test niet direct invoert als deze zoveel beter is dan de tests die hier gebruikt worden. Waarschijnlijk heeft dat toch iets te maken met de betrouwbaarheid. Want hoe betrouwbaar die test van Medivere nou feitelijk is, blijft ons een raadsel. Van Heel van Health Benefits 08 stuurt ons nog een mail, waarin hij nogmaals benadrukt: ‘Men spreekt hier nergens over percentages, zeker geen 100 procent.’ In het beste geval heeft Medivere haar communicatiebeleid niet op orde, in het slechtste geval worden mensen doelbewust om de tuin geleid. Hoe het ook zei: de zelf dokterende patiënt is de dupe.

Update 16 april 2018: Gezondheidaanhuis.nl biedt de test nog altijd aan met een honderd procent betrouwbaarheidsgarantie.

Kijk de uitzending terug: De ziekte van Lyme.

Heb jij een tip voor ons over dit onderwerp: demonitor@kro-ncrv.nl

Lees meer over

Gezondheid en zorg De ziekte van Lyme
Verkenning Research Opnames Uitzending

425 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Sietze van Loosdregt Samensteller

Sietze van Loosdregt komt van het platteland. En dat zie je terug zijn werk. Zo maakte hij voor De Monitor uitzendingen over megastallen, de Q-koorts en windmolens. Maar ook over sociaal maatschappelijke thema’s als het onderwijs en de sociale dienst. Hij begon zijn werk in Hilversum bij het actualiteitenprogramma Netwerk, en werkte daarna onder meer voor de discussieprogramma’s Rondom 10 en Debat op 2.

Lees verder
@sietze_1

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Wie wil weten of hij een bepaalde aandoening heeft, is tegenwoordig niet meer afhankelijk van de huisarts, maar kan het heft in eigen hand nemen. Zo zijn op internet en bij de drogist tal van medis...
Alles over dit onderzoek