Drie kritische punten bij de inbraakcijfers

maandag 17 november 2014 Leestijd: 2 min.

141117 - Inbraakcijfers politie website /

Bastiaan Hetebrij

Verslaggever

bastiaan.hetebrij@kro-ncrv.nl

maandag 17 november 2014 Leestijd: 2 min.

De politie is er maar trots op: de woninginbraak daalt. Toch zijn er drie redenen om nog niet mee te juichen met dit door de politie rondgebazuinde succesverhaal.

Statistische spelletjes

Om te beginnen zijn er statistische spelletjes. Wat telt als inbraak, en wat niet? De Correspondent zette deze week vraagtekens bij de politiecijfers. De politie heeft het namelijk steeds over de inbraak in een woning. Wat ze niet meetellen is de inbraak in de schuur of garage die direct naast die woning staat. Ik denk dat de meeste mensen daar net zo goed boos over worden. Neem je die cijfers ook mee, dan wordt het beeld dat de politie schetst minder positief. Zie onderstaande grafiek. Diefstal uit schuren steeg in 2013 enorm. Tel je dat resultaat op bij de dalende woninginbraak, dan blijkt het totaal aantal inbraken niet met 5%, maar met 1% te dalen. Van zo’n score vallen we niet van onze stoel!

Valt er nog iets toe te voegen aan de cijfers uit 2013 van De Correspondent? Zeker, de politie maakte al bekend dat het aantal woninginbraken in de periode september 2013-maart 2014 met maar liefst 12% daalde, dat is heel fors. Maar ook hier telde de politie alleen de inbraak in de woning mee. Ik heb ze gebeld over de diefstal uit schuren en garages: die daalt nu ook, met 2% (juli 2013-juni 2014, vergeleken met jaar daarvoor). Conclusie: de trend naar beneden lijkt door te zetten, maar minder spectaculair dan de politie bericht.

Gerommel bij de aangifte

De tweede reden voor voorzichtigheid is de manier waarop de politie functioneert. Aan de ene kant leren ze bij. De aanpak van inbraak wordt verbeterd: bekende dieven lastig vallen bijvoorbeeld, en bewoners duidelijk maken dat je je deur echt op slot moet doen! Ze geven ook toe dat de opsporing van een inbraak zonder een getuige zinloos is. Daar zetten ze dus ook niet meer zo op in. Maar aan de andere kant is de interne druk om te scoren soms te hoog. De Correspondent heeft daarmee nog een verklaring voor de dalende inbraakcijfers: politiemensen die onder druk staan om te presteren, gaan rommelen met de registratie van zo’n inbraak: ze administreren een inbraak in een woning als een inbraak in de schuur. De auteur beroept zich op twee anonieme bronnen. Nou, wij hebben die verklaring tijdens ons onderzoek naar de politie-aangifte ook van agenten gehoord. Het was voor ons niet hard te maken dat dit op grote schaal gebeurt, maar het maakt mij wel extra voorzichtig om alle cijfers voor zoete koek te slikken.

Echte oplossingen

Er is nog een derde reden voor twijfel. Hoogleraar Jan van Dijk denkt dat de resultaten wel eens korte termijn effecten kunnen zijn. De politie kan haar intensieve Donkere Dagen Offensief nooit volhouden. Structurele oplossingen, zoals het op grote schaal beter beveiligen van (oude) woningen, komen maar moeizaam van de grond.

Kijk voor meer informatie onze uitzending nog eens terug.

Lees meer over

Veiligheid en handhaving Meldpunt Woninginbraak
Verkenning Research Opnames Uitzending

Meldpunt Woninginbraak

Uitzending

Deel jouw ervaring 17 andere artikelen in onderzoek

94 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Bastiaan Hetebrij Verslaggever

Bastiaan Hetebrij is politicoloog en studeerde in Amsterdam en New York. Hij liep stage bij de Duitse zender Phoenix in Berlijn en werkte als verslaggever bij AT5 en de politieke redactie van RTL-Nieuws. Hij probeert te werken volgens het journalistieke adagium: eerst de feiten, dan het werk, dan de mening en dat doet hij als verslaggever, regisseur en online. Zijn interessegebied is breed. Hij zoekt graag naar belangentegenstellingen, dieperliggende oorzaken en de al dan niet oprechte drijfveren van betrokkenen.

Lees verder
@bhetebrij

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Woninginbraak is een hardnekkig probleem. Inbrekers worden zelden gepakt, laat staan veroordeeld. De Monitor onderzoekt hoe dit kan.
Alles over dit onderzoek