Doorwerken tot 67 jaar: ‘Dan moet dat straks in een rolstoel, of erger’

zaterdag 16 september 2017 Leestijd: 3 min.

DEN HAAG - Actie voor een flexibele AOW voor mensen met zware beroepen. (bron: ANP BART MAAT) /

Bastiaan Hetebrij

Verslaggever

bastiaan.hetebrij@kro-ncrv.nl

zaterdag 16 september 2017 Leestijd: 3 min.

Werken tot je 67ste is voor iedereen die ons mailt een grote zorg. De meesten kunnen het fysiek niet aan, anderen willen aandacht vragen voor de mentaal zware beroepen.

Onze oproep over werken tot het 67ste jaar levert alleen maar negatieve reacties op. En dat in de week waarin een rechter gaat procederen om ná zijn 70ste door te mogen werken. Bij ons geen rechters, maar veel mannen die heel vroeg begonnen met werk. Een man uit de haven vertelt: ‘Ik was één week na 17 toen ik op de boot ging.’ Een andere man uit de haven mailt dezelfde leeftijd. Een stratenmaker zegt dat hij al op zijn 15e begon, net als een schilder, die nu al 47 jaar in het vak zit. Een vrouw vertelt ons dat haar man vanaf zijn 16e werkt, begon op de heftruck, toen de shovel en daarna de vrachtwagen.

Niet allen zeggen het expliciet, maar deze mensen willen duidelijk maken dat ze al heel lang een bijdrage leveren aan onze maatschappij. Zij zijn geen nietsnutten, en verwachten als ze ouder worden een soort van solidariteit. Een enkeling is kwaad of gefrustreerd over diegenen, zoals studenten, die soms wel 10 jaar later beginnen met werken. Opnieuw de man uit de haven: ‘Aan het einde van de rit betaalt het vroeger werken en de opleiding die ik daarnaast in mijn vrije tijd deed, zich niet terug.’

 

Fysieke problemen

Deze mensen zijn tegen doorwerken tot 67. De allerbelangrijkste reden is dat ze het fysiek niet aankunnen. Hierover doen velen hun beklag.

‘Ik heb dit dan ook 40 jaar volgehouden tot het niet meer ging.’

‘Ik sta op, en ga naar bed met pijn in mijn rug.’

‘Begin van alles te mankeren vooral gewrichten beginnen aardig te slijten.’

‘Ik merk steeds meer dat mijn lichaam begint te protesteren. Dit ga ik geen 12 jaar meer volhouden.’

Een typerend voorbeeld is deze mail van Lennert Nonhof:

'Ik sjouw wasmachines en andere wit- en bruingoed. Dit moet regelmatig naar 4hoog of in oude woningen steile smalle trappen op. Op dit moment ben ik 38 en heb al last van slijtage aan mijn knieën en onderrug. Als ik dit nog 30 jaar moet volhouden, dan moet dat straks in een rolstoel. Of erger.'

Dit soort klachten komen uit alle hoeken: mensen die werken in de bouw, in de haven, vuilnismannen, een aantal vrachtwagenchauffeurs. Maar er mailen ook mensen met een hele andere achtergrond: Een doktersassistente, een lerares, een laborant en een aantal verloskundigen. Zij vinden dat zij óók een fysiek zwaar beroep hebben. Zie deze mail van verloskundige Esther van Weerdenburg.

'Ik maak mij zorgen over hoe ik straks als 67-jarige mijn beroep nog moet uitoefenen. En ik ben niet de enige verloskundige die zich hier zorgen over maakt. Zeer onregelmatige werktijden, fysiek zwaar werk, altijd op je top presteren. Ik merk bij mezelf dat het herstellen van een drukke dienst met de jaren steeds meer tijd in beslag gaat nemen. Uiteindelijk zie ik mijzelf dit zware werk niet tot mijn 67e volhouden.'

Ook Marianne Smit werkt in een ziekenhuis, als gespecialiseerd doktersassistente. Ze is 64 en mailt:

'Voor mij en mijn collega's is het echt te zwaar om dit tot ons 67ste vol te houden. Ben 's avonds als het ware gesloopt.'

 

Mentaal zwaar werk

Anderen benadrukken dat hun werk juist mentaal zwaar is. En dat kan ook betekenen dat je het niet tot je 67ste volhoudt. Lees bijvoorbeeld de mail van ambulanceverpleegkundige Jeanneke Schuckman:

'Ik heb in de 9 jaar dat ik dit werk doe al veel gezien en veel ellende te verwerken gehad. Ik ben nu 47. Ik weet niet of ik mentaal in staat ben om de ellende van anderen nog 20 jaar te moeten aanschouwen. En daarnaast zijn de mensen niet altijd even 'vriendelijk' tegen de ambulancebemanning. Ook dat valt soms zwaar. En ja, ik maak mij hierom wel zorgen.'

 

Ouwelullendagen

Vanuit werkgevers zijn er regelingen om ouderen extra te helpen. Maar onze tipgevers klagen daar over. Zo verwijt onze tipgever uit de haven zijn bazen dat er geen ‘ouwelullendagen’ zijn. We krijgen ook meerdere klachten over nachtdiensten, bijvoorbeeld deze mail vanuit een ziekenhuis.

'In de oude CAO ziekenhuizen kon je vanaf 58 jaar aangeven dat je geen nachtdiensten meer wilde doen, maar helaas wordt de CAO steeds minder vriendelijk voor ouderen wat dat betreft. In 2006 was het nog zo dat je vanaf 60 jaar helemaal geen diensten meer hoefde te doen, en vanaf 58 jaar geen nachtdiensten. Van verpleegkundigen hoor ik dat zij er min of meer 'uitgewerkt' worden als zij aangeven geen nachtdiensten meer te willen of kunnen doen.' (naam bekend bij redactie)

 

Oplossingen

De voorgestelde oplossingen laten zich raden. Een aantal tipgevers wil terug naar 65, of een werkend leven van maximaal 40 jaar. Maar er zijn ook mensen die wel willen werken, maar graag meer aanpassingen of tegemoetkomingen voor ouderen wensen. Veel van de tipgevers lijken te vinden dat ze zodanig hard hebben gewerkt, velen beginnen over de gedraaide overuren, dat ze het onrechtvaardig vinden op zo’n leeftijd in te moeten leveren.

 

Vragen

Wij gaan door met ons onderzoek met de volgende vragen: wat is nu een zwaar beroep, is hun beroep te zwaar om tot je 67ste vol te houden en wat gebeurt er of kan er nu voor hen worden gedaan? Weet je hier meer over, mail dan tip insturen.

Lees meer over

Werk en inkomen Doorwerken tot 67
Verkenning Research Opnames Uitzending

382 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Bastiaan Hetebrij Verslaggever

Bastiaan Hetebrij is politicoloog en studeerde in Amsterdam en New York. Hij liep stage bij de Duitse zender Phoenix in Berlijn en werkte als verslaggever bij AT5 en de politieke redactie van RTL-Nieuws. Hij probeert te werken volgens het journalistieke adagium: eerst de feiten, dan het werk, dan de mening en dat doet hij als verslaggever, regisseur en online. Zijn interessegebied is breed. Hij zoekt graag naar belangentegenstellingen, dieperliggende oorzaken en de al dan niet oprechte drijfveren van betrokkenen.

Lees verder
@bhetebrij

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De AOW-leeftijd gaat sinds 2013 met stapjes omhoog zodat in 2022 de leeftijd 67 jaar en 3 maanden is. Maar gaat iedereen die nieuwe grens wel werkend halen? Na de zware beroepen richten we ons nu o...
Alles over dit onderzoek