Doorgeslagen (on)gezond eten

donderdag 11 december 2014 Leestijd: 1 min.

Rechtershamer /

Bastiaan Hetebrij

Verslaggever

bastiaan.hetebrij@kro-ncrv.nl

donderdag 11 december 2014 Leestijd: 1 min.

Sommige ouders kunnen best wat bijleren over gezond eten, maar soms zijn de problemen een graad erger dan wat variatie in de keuken. Het gezin Kenter is bijvoorbeeld onder toezicht gesteld van Bureau Jeugdzorg. Op radio 1 was vanochtend een interview met Francis Kenter, de moeder die haar zoon alleen rauw voedsel te eten geeft. Haar zoon was ondervoed.

Morbide obesitas

Andersom kan ook. Zo maakte de Amsterdamse wethouder Van der Burg zich druk over kinderen met morbide obesitas. Hij noemde het kindermishandeling. Hoe vaak voeden ouders hun kinderen zo slecht op dat Jeugdzorg en de Raad voor de Kinderbescherming in actie komen? Niet zo vaak, maar precieze cijfers kunnen ze niet achterhalen. De Raad zegt bovendien dat er altijd meer aan de hand moet zijn dan alleen een voedingsprobleem.

Mevrouw Kenter is zich nog altijd van geen kwaad bewust. En dat terwijl een arts over haar zoon het volgende zei:

Zijn groeicurve kun je vergelijken met een kind wat ernstig ondervoed in Afrika woont.

Maar moeder Kenter neemt artsen niets kwalijk:

Ik weet niet of artsen op dit moment over de juiste informatie beschikken om met mensen als ons om te gaan.

Kortom, ze weet het beter en ze wil de onwetendheid van artsen niet aanvallen!

Superfoods

Ik heb deze zaak eens voorgelegd aan één van onze eerste tipgeefsters, Natasja Wildeman. Zij heeft een voedingsadviescentrum. Zij vindt een voedingspatroon met alleen rauw voedsel erg eenzijdig, terwijl zij juist variatie aanraadt. Ook moeder Kenter’s voorliefde voor superfood relativeert ze: Veel voedsel is net zo gezond als zogenaamde superfood. En als je voor de rest rotzooi eet, helpt daar geen superfood tegen.

Vanavond zendt NPO3 de documentaire Rauwer opnieuw uit om 21:50 uur.

Lees meer over

Jeugd en onderwijs Dikke Kinderen
Verkenning Research Opnames Uitzending

111 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Bastiaan Hetebrij Verslaggever

Bastiaan Hetebrij is politicoloog en studeerde in Amsterdam en New York. Hij liep stage bij de Duitse zender Phoenix in Berlijn en werkte als verslaggever bij AT5 en de politieke redactie van RTL-Nieuws. Hij probeert te werken volgens het journalistieke adagium: eerst de feiten, dan het werk, dan de mening en dat doet hij als verslaggever, regisseur en online. Zijn interessegebied is breed. Hij zoekt graag naar belangentegenstellingen, dieperliggende oorzaken en de al dan niet oprechte drijfveren van betrokkenen.

Lees verder
@bhetebrij

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

We gaan op zoek naar de hoofdrolspelers in de strijd tegen obesitas. Onze vraag is of we het overgewicht bij jongeren wel goed aanpakken. Wat veroorzaakt overgewicht, welke maatregelen moeten genom...
Alles over dit onderzoek