'Door te hoge taxatie heb ik voor veel te hoge prijs gekocht'

maandag 12 september 2016 Leestijd: 3 min.

fotocredit: ANP /

Judith Meulendijks

Redacteur

judith.meulendijks@kro-ncrv.nl

maandag 12 september 2016 Leestijd: 3 min.

‘Ik heb een restschuld van 39.000 euro. Mijn appartement zou in nog geen 2 jaar tijd 26 procent in waarde zijn gedaald. Ik voel me echt opgelicht.’ Aan het woord is Guido Rugenbrink die in 2012 een Apeldoorns appartement kocht van woningcorporatie De Woonmensen met de Koopgarant-regeling. In ons onderzoek ‘Koophuis’ naar de woningmarkt krijgen we veel tips van mensen die ooit een woning hebben gekocht op die manier. Volgens de woningcorporatie is er sprake van een grillige appartementenmarkt in Apeldoorn.

Woningcorporaties kunnen woningen verkopen met Koopgarant. Dit betekent dat zij kopers een ‘korting’ op de koopprijs geven én een terugkoopgarantie bieden aan de koper. Die korting moet uiteindelijk wel worden terugbetaald. Op het moment dat een bewoner zijn woning wil verkopen, koopt de woningcorporatie de woning terug tegen een terugkoopsom. Op de site van Stichting Opmaat, die licenties uitgeeft voor Koopgarant staat: ‘Koopgarant is er om koopwoningen voor een grotere groep mensen betaalbaar en minder risicovol te maken.’ Klopt dit ook?

Waardedaling

Onze tipgevers hebben namelijk een andere ervaring met Koopgarant. Er is een groot verschil tussen de aankoopwaarde en de verkoopwaarde van hun huis: bij verkoop blijven ze met een restschuld zitten, soms van wel tienduizenden euro’s. Wat is hier aan de hand? Ligt dit aan de markt en zijn hun woningen eenvoudigweg in waarde gedaald? Of speelt hier meer?

De taxateurs die de aankoop- en verkoopwaarde van Koopgarant-woningen bepalen, werken in opdracht van de woningcorporaties. Onze tipgevers hebben het idee dat de woning bij aankoop aan de hoge kant is getaxeerd en/of bij de verkoop juist aan de lage kant.

Guido Rugenbrink is één van onze tipgevers. Hij heeft in 2012 een nieuwbouw-appartement gekocht in Apeldoorn met de Koopgarant-regeling. De aankoopsom werd vastgesteld op basis van een waardebepaling door een taxateur, aangesteld door de woningcorporatie. Guido krijgt ‘korting’ op de koopprijs die hij bij verkoop zal moeten terugbetalen. Bijna 2 jaar later wil Guido de woning verkopen en hij benadert de woningcorporatie. Die stuurt een taxateur langs en tot zijn grote schrik is de marktwaarde van de woning ineens sterk gedaald: met maar liefst 26%, vergeleken met de koopsom.

26% tegen 8%

Guido: ‘Ik zette direct vraagtekens bij het taxatierapport en heb daar ook een uitgebreide brief over geschreven aan de woningcorporatie. De woningcorporatie verwees naar de taxateur, maar de taxateur zei: 'Dit is nou eenmaal de marktwaarde.’ Guido heeft zelf berekeningen gemaakt met cijfers van taxatiebedrijf Calcasa, makelaarsvereniging NVM en het Centraal Bureau voor de Statistiek. Hij komt uit op een waardedaling van maximaal 8% voor vergelijkbare woningen in zijn buurt in dezelfde periode.

Guido besluit in de zomer van 2014 een contrataxatie te laten doen. ‘Ik koos de taxateur die oorspronkelijk mijn woning had getaxeerd. Dat leek mij slim; die was namelijk bij aankoop op een veel hoger bedrag uitgekomen dan de taxateur nu. Toen die taxateur langskwam in mijn appartement vroeg hij: ‘Wat heeft de andere taxateur gedaan?’ Toen zei hij dat hij dan ook op hetzelfde bedrag zou uitkomen. En dat was ook zo.’ Guido dacht in eerste instantie dat de taxatie bij de terugkoop veel te laag was. ‘Maar ik denk nu dat de eerste taxatie veel te hoog was. Dat ik de woning dus voor een veel te hoge prijs heb gekocht.’ Door de ‘korting’ die bij Koopgarant hoort lijkt het aankoopbedrag laag, maar dat bedrag moet wel worden terugbetaald.

Netto verlies: 39.000 euro

Uiteindelijk heeft Guido in 2016 de woning verkocht en heeft hij zijn verlies genomen: hij heeft hij de woning verkocht aan de woningcorporatie. Zijn netto restschuld bedraagt nu 39.000 euro. Een frustrerend groot bedrag. Hoewel hij diverse gesprekken heeft gevoerd met De Woonmensen, vindt hij dat hij nooit een bevredigend antwoord heeft gekregen van de woningcorporatie. Guido: ‘Zij zeggen dat de taxateur de expert is en dat die nu eenmaal de marktwaarde heeft vastgesteld.’

Grillige appartementenmarkt

Woningcorporatie De Woonmensen zegt in een reactie dat de restschuld van 39.000 euro mogelijk niet volledig aan te merken is als waardedaling. Het heeft er ook mee te maken hoe Guido de woning heeft gefinancierd. Een medewerker van De Woonmensen zegt: ‘Had Guido bijvoorbeeld eigen geld ingebracht of niet? In hoeverre heeft hij extra geleend bovenop de koopsom? Allemaal zaken waar de Woonmensen geen invloed op had en waar wij ook geen zicht op hebben.’ Volgens Guido is zijn restschuld enkel ontstaan door de waardedaling.

Verder zegt de woningcorporatie dat de flinke restschuld van Guido ook te maken heeft met de grillige appartementenmarkt in Apeldoorn.

De medewerker vervolgt: ‘Daarnaast is het goed om te weten dat wij veelvuldig met Guido in contact zijn getreden. We hebben hem uitgenodigd, samen met kenners uit de markt om hoor en wederhoor toe te passen en hem mee te nemen in de denk- en werkwijze van taxateurs en hem te informeren over de grilligere appartementenmarkt in Apeldoorn.’

Oproep

Heb jij ook ooit een woning gekocht en twijfel je aan het taxatierapport? We zijn benieuwd naar jouw ervaring. Mail ons: tip insturen.

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Koophuis
Verkenning Research Opnames Uitzending

Koophuis

Verkenning

Ben jij starter op de woningmarkt? Wil je ons vertellen over jouw zoektocht naar een huis en wat je onderweg tegenkomt? We horen graag van je!

Deel jouw ervaring 60 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op zondag 15 januari 22:35u, NPO2

649 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Judith Meulendijks Redacteur

Judith Meulendijks bijt zich graag vast in onderwerpen. Zij maakt graag helder vertelde verhalen over falende overheidsprocessen, en dan vooral over de mensen die daarvan het slachtoffer zijn. Ze heeft een sterk rechtvaardigheidsgevoel en probeert met haar werk als journalist bij De Monitor de samenleving een beetje beter te maken. Tipgevers, zeker ook van buiten de Randstad, kunnen bij haar terecht voor een luisterend oor. Zij worden echter niet op hun blauwe ogen geloofd; boven alles moet een verhaal kloppen. Judith’s interesse is breed, maar ligt in hoge mate bij justitie, zorg, digitalisering en (medische) privacy.

Lees verder
@judith_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De huizenprijzen zijn weer op het niveau van voor de crisis, zo kopte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in september. In de vier grote steden liggen de prijzen zelfs duide...
Alles over dit onderzoek