'Door mijn bewindvoerders liepen mijn schulden verder op'

vrijdag 08 maart 2019 Leestijd: 3 min.

'De drempel om misbruik te maken van turboliquidatie ligt erg laag' / Pexels

Merel Driessen

Redacteur

merel.driessen@kro-ncrv.nl

vrijdag 08 maart 2019 Leestijd: 3 min.

Tientallen Twentse schuldenaren zitten in de problemen doordat hun beschermingsbewindvoerder is geschorst. De bewindvoerder wordt ervan verdacht de financiële administratie van de schuldenaren niet op orde te hebben. Petra is één van die van schuldenaren: ‘Mijn zorgverzekering blijkt 10 maanden lang niet betaald te zijn.’ 

In ons dossier Schulden krijgen we een tip binnen over het bewindsbureau. Een gemeenteraadslid uit Almelo vertelt dat ze zich zorgen maakt over een aantal Twentse schuldenaren die hun financiële zaken bij het bureau hadden geregeld. ‘Ik ben naar de rechtszitting over het bewindsbureau geweest en hoorde daar dat de meeste mensen al meer dan 10 jaar in de schuldenproblematiek zitten. Ze hebben al vaker een bewindvoerder gehad die niet netjes is geweest.’ 

lees ook: Zzp’ers met schulden hebben een dubbel probleem donderdag 07 maart

Financiën regelen

Een beschermingsbewindvoerder wordt aangesteld door de rechter en beheert de financiën van iemand die problematische schulden heeft. De bewindvoerder neemt alle financiële zaken over en zorgt ervoor dat bijvoorbeeld de huur en zorgverzekering betaald worden. Wekelijks gaat er een bedrag naar de schuldenaar toe waar hij dan van kan leven. Als de schuldenaar recht heeft op toeslagen, zorgt de bewindvoerder ervoor dat de schuldenaar die toeslagen ook krijgt. 

Problematische schulden

Zo’n beschermingsbewindvoerder wordt ingeschakeld wanneer het een schuldenaar niet meer lukt de zaken zelf op orde te krijgen. Zo gold dat ook voor de Twentse Petra Lavender. Ze kreeg schulden nadat ze door een depressie thuis kwam te zitten. ‘Ik klopte bij de gemeente aan voor bijstand en kreeg te horen dat ik daar geen recht op had omdat mijn kinderen net een erfenis hadden ontvangen,’ vertelt Petra. ‘Maar daar kon ik niet bij, want die erfenis was voor mijn kinderen bedoeld.’ Ook Lydia Nekkers zit al jaren thuis wegens een depressie en heeft problematische schulden. Die beginnen met een huurachterstand en lopen op als het haar niet lukt te werken vanwege haar mentale gezondheid. 

Hulp

Petra en Lydia lieten zich onder bewind stellen als ze merken dat ze het niet meer in de hand hebben. Zo kwamen ze uiteindelijk bij dit bewindvoerdersbureau terecht. ‘In het begin ging het hartstikke goed,’ vertelt Lydia. ‘Ik kreeg elke week mijn weekgeld en mijn huur werd betaald.’ Ook Petra had er een goed gevoel bij. De vrouwen vertellen dat ze werd verteld dat ze in een wettelijke regeling terecht kunnen komen waardoor ze na 3 jaar van hun schulden af zijn.

Maar dan krijgen de dames een brief van de rechtbank op hun deurmat. Het  bewindvoerdersbureau wordt tijdelijk geschorst en ze krijgen een andere bewindvoerder aangesteld. Volgens lokale media heeft de bewindvoerder geld van de schuldenaren weggesluisd naar zijn eigen rekening. De dagen daarna vallen er nog meer brieven op de deurmat van Petra. ‘Het zijn brieven van het CJIB dat mijn zorgverzekering 10 maanden lang niet is betaald.’ En het was nou juist de taak van de bewindvoerder om die zorgverzekering te betalen. 

Einde nog niet in zicht

Opvallend is dat Petra en Lydia vertellen dat het niet de eerste bewindvoerder is die ze verder in de problemen heeft gebracht. Petra: ‘Mijn vorige bewindvoerder deed zijn werk ook niet. Die heeft een tik op de vingers gekregen, waarna ik door de rechtbank bij deze bewindvoerder werd neergezet.’ Lydia heeft inmiddels al vier bewindvoerders versleten. ‘Drie daarvan hebben van de rechtbank een tik op de vingers gekregen.’  

De rechtbank onderzoekt op dit moment de klachten over de bewindvoerder. Maar dat hij ze in ieder geval niet heeft geholpen van hun schulden af te komen, staat voor Lydia en Petra wel vast. De schuld van Lydia is in de afgelopen 9 jaar opgelopen van 18.000 naar zo’n 56.000 euro. Petra: ‘Vlak voordat deze bewindvoerder geschorst werd, stond mijn schuld op 45.000 euro.’ Hoeveel het nu precies is, weet ze niet. Maar de tientallen brieven van het CJIB beloven niet veel goeds, vreest Petra. 

Op de hoogte blijven van dit onderzoek? Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief en dan stuur ik je eens in de paar weken de laatste stand van zaken

 

Lees meer over

Werk en inkomen Schulden

We zoeken nog meer informatie over dit onderwerp. Help ons mee!

We spreken met diverse zzp'ers, schuldhulpverleners en advocaten voor ons onderzoek.

69 mensen vinden dit onderwerp interessant voor een uitzending

Werk en inkomen / Schulden

Oproep

Herken je je in dit verhaal of heb je een andere ervaring met schulden? Of ben je zelf bewindvoerder en wil je jouw kant van het verhaal laten horen? Meld je aan via het tipformulier!
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Merel Driessen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Krijgen zzp'ers met schulden via gemeentes wel altijd de hulp waar ze recht op hebben?
Alles over dit onderzoek