‘Door een systeemfout bij de zorgverzekeraar kan ik medische gegevens van een wildvreemde inzien’

vrijdag 05 februari 2016 Leestijd: 1 min.

Computer 2 /

Daan Jansen

Verslaggever

daan.jansen@kro-ncrv.nl

vrijdag 05 februari 2016 Leestijd: 1 min.

In ons dossier Digitaal Doolhof hebben we ons tot nu toe vooral gericht op problemen in de systemen van de Belastingdienst. Maar we krijgen ook hele andere tips binnen van mensen die tegen ‘problemen door de verregaande digitalisering’ aanlopen.

Zo mailt een tipgever dat zij bij de zorgverzekeraar gekoppeld is aan een onbekende. Iemand die overigens bij een andere zorgverzekeraar zit. Met als gevolg dat ze allerlei privacygevoelige informatie van die ander in kan zien. Maar het levert meer problemen op, zo mailt ze ons:

‘Haar rekeningen worden bij mij ingeboekt en dus ontvang ik haar facturen. De zorgverzekeraar kan die rekening niet crediteren omdat die nu eenmaal in het systeem zitten, met alle gevolgen van dien: ik krijg aanmaningen, die handmatig door iemand van de zorgverzekering bij mij gestorneerd moeten worden. Maar ik heb WEL alle medische gegevens van die andere vrouw in mijn dossier staan. Over privacybescherming gesproken!’

Hoe de problemen ontstaan zijn is haar niet bekend. Terwijl ze alles en iedereen benaderd heeft voor opheldering, tot aan een aangifte van identiteitsfraude bij de politie aan toe. Zonder resultaat. Het enige wat ze weet is dat die andere vrouw dezelfde voorletter, geboortedatum en min of meer dezelfde achternaam heeft als zij. Volgens haar is dat de mogelijk bron van de problemen.

Net als bij de gedupeerden door de Belastingdienst ervaart deze tipgever desinteresse bij de betrokken instanties om het op te lossen. Het bekende van-het-kastje-naar-de-muur-gevoel maakt zich ook van haar meester.

‘De koppeling van de gegevens van de andere vrouw aan mijn gegevens bij de zorgverzekeraar is niet te stoppen, aldus iedere betrokken organisatie.’

De enige oplossing die aangedragen wordt, is dat ze dan maar naar een andere zorgverzekeraar moet overstappen. ‘Dat heb ik onlangs dus ook gedaan.’ Maar ondertussen weet ze precies welke medicatie die andere vrouw allemaal gebruikt en die dus ook aan haar gekoppeld zijn. En die schijnbare persoonsverwisseling kan grote gevolgen hebben, zo schetst onze tipgever:

‘Stel dat ik een ongeluk krijg en zie zien een batterij aan medicatie op mijn naam staan. En ik kan bijvoorbeeld niet meer aangeven welke medicatie ik dan wel of niet gebruik!’

Wij vragen ons af of dit een incident is of dat dit soort koppelingen en persoonsverwisselingen vaker voorkomt bij zorgverzekeraars. Heb je hier ook ervaring mee? Laat het ons weten via tip insturen.

Lees meer over

Overheid en bureaucratie Digitaal doolhof
Verkenning Research Opnames Uitzending

278 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Daan Jansen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De overheid trekt zich steeds verder terug achter een digitaal loket. Maar wat gebeurt er als jouw gegevens niet kloppen? Zoals bij de Belastingdienst, de Basisregistratie Personen, DUO of het UWV....
Alles over dit onderzoek