Oproep Prestigieuze miljoenenprojecten

Doofblinde Ina (76) is bang dat ze door de Floriade haar thuishulp verliest

dinsdag 15 september 2020 Leestijd: 2 min.

Opening bezoekerscentrum Floriade juli 2020 / ANP

Neeltje Bollen

Verslaggever

neeltje.bollen@kro-ncrv.nl

dinsdag 15 september 2020 Leestijd: 2 min.

“Eén op de zes Almeerse kinderen groeit op in armoede. Dan kan je het toch niet verkopen dat je zoveel geld stopt in een project dat eigenlijk nu al verliesgevend is?” De Almeerse Ina heeft het over de Floriade, de wereldtuinbouwtentoonstelling die in 2022 in Almere plaatsvindt en die miljoenen meer gaat kosten dan oorspronkelijk begroot. 

De 76-jarige Ina Helderman is aan één oog blind en ziet met haar andere oog (met een lens van +27) nog maar 5%. Een aantal jaar geleden is ze ook slechthorend geworden. Ze is afhankelijk van hulp, bijvoorbeeld in de huishouding, betaald door de gemeente. “Daar is de laatste jaren alleen maar geld vanaf gegaan. En het aantal uren dat hier iemand hier kan komen is van 7 naar 2 uur per week gegaan. Ze kunnen niet meer bovenop de kastjes schoonmaken bijvoorbeeld.” Ina is bang dat het geld dat de gemeente Almere uitgeeft aan de Floriade moet worden bezuinigd op het sociaal domein. “Het gaat niet alleen om mij, maar er zijn meer mensen die het zwaar hebben in deze gemeente.”

Floriade

De Floriade wordt iedere tien jaar georganiseerd en is een van de wereldtentoonstellingen. De nieuwste ontwikkelingen binnen de tuinbouw worden er getoond aan het publiek. De gemeente Almere wil na de tentoonstelling een duurzame woonwijk op het terrein bouwen. Bij het indienen van de plannen werden de kosten voor de gemeente geraamd op maximaal tien miljoen. Inmiddels liggen de schattingen op minstens veertig miljoen euro. Onlangs nog werd bekend dat er nog geen sponsoren gevonden zijn, die een groot deel van de overige kosten op zich moeten nemen. De afgelopen drie edities van de Floriade waren verliesgevend. 

‘Gemeente Almere gaat hier nog jaren last van krijgen’

Johan de Leeuw is fractievoorzitter van APOPA, ouderenpartij in Almere. Hij deelt de zorgen van Ina, en is bang dat de oplopende kosten van de Floriade ervoor zorgen dat er bezuinigd moet worden op bijvoorbeeld de Jeugdzorg. “Welzijn is een kerntaak van de gemeente, dat geld wordt nu weggehaald naar iets dat géén kerntaak is van de gemeente”, beweert de lokale politicus. De Leeuw schat in dat een deel van ondernemend Almere wel geld kan verdienen aan de Floriade, maar vindt de kosten voor de gemeente te hoog. “De gemeente Almere gaat hier nog jaren last van krijgen. Dat tekort kan je nooit in 1 jaar dekken.” 

Oproep 

Klopt het dat de kosten van de Floriade tot bezuinigingen in het sociale domein gaan leiden? Van welk geld wordt de Floriade eigenlijk bekostigt? We zijn ook nieuwsgierig naar welke kansen ondernemers zien, en welke zorgen er bij Almeerse bewoners leven. En we komen graag in contact met mensen - bijvoorbeeld uit Venlo of Zoetermeer - die een vorige Floriade hebben georganiseerd. Tip ons! 

Lees meer over

Overheid en bureaucratie Prestigieuze miljoenenprojecten
Verkenning Research Opnames Uitzending

Prestigieuze miljoenenprojecten

Verkenning

Deel jouw ervaring 3 andere artikelen in onderzoek

11 tips

ontvangen

Overheid en bureaucratie / Prestigieuze miljoenenprojecten

De Floriade: vloek of zegen?

Klopt het dat de kosten van de Floriade tot bezuinigingen in het sociale domein gaan leiden? Van welk geld wordt de Floriade eigenlijk bekostigt? We zijn ook nieuwsgierig naar welke kansen ondernemers zien, en welke zorgen er bij Almeerse bewoners leven. En we komen graag in contact met mensen - bijvoorbeeld uit Venlo of Zoetermeer - die een vorige Floriade hebben georganiseerd. Tip ons!
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Neeltje Bollen Verslaggever
Verslaggever Neeltje Bollen is opgeleid als bioloog, maar wist al snel dat ze liever televisieprogramma’s wilde maken. Haar wetenschappelijke achtergrond en haar ruime ervaring bij wetenschapsprogramma’s komt goed van pas bij De Monitor. Een ingewikkeld meetrapport, kamerbrief of wettekst, ze draait haar hand er niet voor om. Als maker vind Neeltje het leuk om complexe onderwerpen creatief, begrijpelijk en menselijk in beeld te brengen. Want televisie is tenslotte om naar te kijken.
Lees verder

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

We openen het onderzoek Prestigieuze miljoenenprojecten. Leveren paradepaardjes van de gemeente op wat ze beloven? Hoe worden ze gefinancierd? En is er nog een weg terug als er (te) veel tegenzit?
Alles over dit onderzoek