Doekle Terpstra roept Tweede Kamer op arbeidsomstandigheden thuishulp snel te beschermen

maandag 22 februari 2016 Leestijd: 1 min.

Doekle Terpstra /

Yvonne Verkaik

Redacteur

yvonne.verkaik@kro-ncrv.nl

maandag 22 februari 2016 Leestijd: 1 min.

Oud-CNV-voorzitter Doekle Terpstra heeft een code opgesteld die een einde moet maken aan de problemen die spelen in de thuisondersteuning. Dit doet hij als lid van de Transitiecommissie Sociaal Domein, een commissie die de vinger aan de pols moet houden bij de decentralisatie. Volgens deze Code verantwoordelijk marktgedrag thuisondersteuning moet er meer gelet worden op kwaliteit en minder op prijs.

Aanbieders kunnen de code tekenen en stemmen daarmee in om de cao te volgen. En gemeenten beloven nu een prijs te betalen die niet onder de kostprijs ligt. Maar wordt de code ook massaal ondertekend? En zijn de problemen voor cliënten, werknemers, gemeenten en aanbieders hiermee nu opgelost?

Thuiszorgaanbieders en gemeenten staan niet in de rij om de code van Terpstra vrijwillig te tekenen. Tot nu toe hebben slechts 86 partijen hem onderschreven. En voor cliënten, aanbieders en werknemers lijken de problemen voorlopig nog niet verdwenen. Zo vertellen aanbieders bijvoorbeeld dat er nog steeds onder de kostprijs wordt betaald, zitten cliënten weken zonder zorg en zijn werknemers in de huishoudelijke ondersteuning onzeker over baan en inkomen.

Ook staatssecretaris Van Rijn ziet de problemen in de thuisondersteuning inmiddels in. En hij heeft daarom eind 2015 een pakket maatregelen toegezegd. In een AMvB, een algemene maatregel van bestuur, gaat hij onder andere vastleggen dat de code een wettelijke basis krijgt. Maar die AMvB is er nu nog niet. En volgens critici heeft dat pas effect in 2017.

Kunnen we nog wel zo lang wachten? Onze presentator legt het voor aan de opsteller van de code, Doekle Terpstra.


**Uitzending [*Zorg in de gemeente*](http://demonitor.ncrv.nl/zorg-in-de-gemeente)**

Komende zondag staat de uitzending in het teken van de problemen in de huishoudelijke thuisondersteuning. Zondag 28 februari, 22:35 uur, NPO2. Heeft u tips laat het ons weten via de mail: tip insturen

Lees meer over

Gezondheid en zorg Zorg in de gemeente
Verkenning Research Opnames Uitzending

206 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Yvonne Verkaik Redacteur

Yvonne Verkaik studeerde politieke geschiedenis en cultuureducatie aan de Universiteit van Utrecht. Na haar studie werkte ze voor verschillende consumentenprogramma’s, actualiteitenrubrieken en talkshows. Op de redactie van de Monitor staat ze bekend als een researcher met oog voor detail en een voorliefde voor het menselijke verhaal. Ook begeleidt ze de stages van de nieuwe journalistieke talenten. Als journalist wil ze graag begrijpen hoe de samenleving werkt en hoopt ze verandering teweeg te brengen daar waar mensen in de knel komen.

Lees verder
@verkaiky

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

In het dossier Zorg in de gemeente onderzoeken we of de kwaliteit van de zorg verbetert of verslechtert nu de gemeenten verantwoordelijk zijn. We onderzoeken de gevolgen voor cliënten met een ...
Alles over dit onderzoek