Doekle Terpstra: ‘Als er sprake is van veilingen, dan moet je dat verbieden’

donderdag 25 februari 2016 Leestijd: 1 min.

Doekle Terpstra_0 /

Yvonne Verkaik

Redacteur

yvonne.verkaik@kro-ncrv.nl

donderdag 25 februari 2016 Leestijd: 1 min.

In het dossier Zorg in de gemeente vertellen we al eerder dat er in sommige gemeenten een ‘veiling’ plaatsvindt van cliënten. ‘Een soort marktplaats, of Ebay,’ zo noemt thuishulpaanbieder Jeroen van den Oever het. Tijd om Doekle Terpstra, lid van de Transitiecommissie Sociaal Domein, voor te leggen wat hij van deze 'veiling' vindt.

Volgens Van den Oever zorgt deze manier van werken met veilingen ervoor dat er een zogenoemde ‘race tot the bottom’ ontstaat, waarbij het vooral gaat om de laagste prijs. Ook Hans Buijing van Branchebelang Thuiszorg Nederland (BTN) kent het systeem. Buijing: ‘Ik vind dat een buitengewoon merkwaardig fenomeen. Ik weet van een aantal gemeenten waar men teruggekomen is van het systeem, omdat het eigenlijk als heel onwenselijk wordt gezien.’ In Gouda wordt het nog wel gebruikt. Wethouder Werger van Zorg en Welzijn is het niet eens met de kritiek vanuit de branche. Zij zegt dat in haar gemeente wel degelijk wordt gelet op kwaliteit en voorkeuren van cliënten.

Volgens Buijing gaat echter met dit systeem de opdracht in het gros van de gevallen naar de laagste bieder. ‘We merken dat in de sector op prijs wordt geconcurreerd en niet op kwaliteit.’ We zijn benieuwd wat Doekle Terpstra van dit spel tussen gemeente en aanbieders vindt. Terpstra is lid van de transitiecommissie Sociaal Domein, een commissie die de decentralisatie in gaten houdt en een code heeft opgesteld voor verantwoordelijk marktgedrag in de thuisondersteuning. Onze presentator Teun van de Keuken zoekt hem op. Volgens Terpstra vraagt de huidige markt om een ‘net en ordentelijk spel tussen gemeenten en aanbieders’ en ‘leven we niet in een land waar mensen als handelswaar de markt opgaan.’


Zorg in de gemeente

Komende zondag 28 februari meer over deze vorm van ‘marktwerking’, de visie van Doekle Terpstra op de thuisondersteuning en verhalen van medewerkers en cliënten. NPO2, 22:35 uur. Wilt u ook uw verhaal kwijt, dat kan via dit [TIP_FORMULIER_LINK].

Lees meer over

Gezondheid en zorg Zorg in de gemeente
Verkenning Research Opnames Uitzending

206 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Yvonne Verkaik Redacteur

Yvonne Verkaik studeerde politieke geschiedenis en cultuureducatie aan de Universiteit van Utrecht. Na haar studie werkte ze voor verschillende consumentenprogramma’s, actualiteitenrubrieken en talkshows. Op de redactie van de Monitor staat ze bekend als een researcher met oog voor detail en een voorliefde voor het menselijke verhaal. Ook begeleidt ze de stages van de nieuwe journalistieke talenten. Als journalist wil ze graag begrijpen hoe de samenleving werkt en hoopt ze verandering teweeg te brengen daar waar mensen in de knel komen.

Lees verder
@verkaiky

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

In het dossier Zorg in de gemeente onderzoeken we of de kwaliteit van de zorg verbetert of verslechtert nu de gemeenten verantwoordelijk zijn. We onderzoeken de gevolgen voor cliënten met een ...
Alles over dit onderzoek