Documentaire: De vlucht per trein

zaterdag 02 september 2017 Leestijd: 1 min.

Teun (l) met Senad, een van de hoofdrolspelers in de documentaire. /

Willeke Tersteeg

Verslaggever

willeke.tersteeg@kro-ncrv.nl

zaterdag 02 september 2017 Leestijd: 1 min.

25 jaar geleden, op 3 september 1992, arriveren 500 Bosnische vluchtelingen op het Centraal Station van Utrecht. Ze hebben huis en haard moeten verlaten vanwege de oorlog. Moe, hongerig, gewond en getraumatiseerd, zetten ze voet op Nederlandse bodem. Hoe is het hen daarna vergaan? Op die vraag zochten we vorig jaar in ons project De Monitor Ooggetuige ‘De vlucht per trein’ een antwoord.

Wie zijn de mensen in de trein en wat is hun verhaal? Zijn ze gebleven of zijn ze teruggegaan? Hoe hebben ze de gastvrijheid van de Nederlanders ervaren? Maar ook, hoe kijken ze naar de vluchtelingen die nu ons land binnenkomen. Verhalen van pijn, verdriet, opluchting en hoop. Kijk hieronder onze documentaire terug:


De Monitor Ooggetuige was een nieuw project van de makers van De Monitor. Samen met jou reconstrueerden we een gebeurtenis uit de recente Nederlandse geschiedenis. We verspreidden eerder een foto via onze website en social media. Daarop staan de mensen die getuige waren van deze historische gebeurtenis. Hun verhalen zijn de bouwstenen voor onze reconstructie.

‘De vlucht per trein’ is het eerste verhaal dat op deze wijze met hulp van het publiek tot stand is gekomen.

Lees meer over

Algemeen Algemeen
Verkenning Research Opnames Uitzending

1293 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Willeke Tersteeg

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

We krijgen dagelijks veel tips binnen over uiteenlopende onderwerpen. En lang niet altijd over de onderwerpen die we momenteel onderzoeken. Ook deze tips willen we u niet onthouden. Want wellicht h...
Alles over dit onderzoek