Docent: ‘Onvoldoendes worden juridisch aangevochten’

zondag 14 juli 2019 Leestijd: 2 min.

Onderwijs: Ouders gedragen zich steeds meer als 'consument' / De Monitor

Yvonne Verkaik

Redacteur

yvonne.verkaik@kro-ncrv.nl

zondag 14 juli 2019 Leestijd: 2 min.

Ouders hebben geen tijd om luizenmoeder te zijn of om schoolreisjes te begeleiden. Maar ze maken wel tijd vrij om zich intensief te bemoeien met het onderwijs en de leerprestaties van hun kind. Dat blijkt uit een recent onderzoek onder 500 basisschoolleraren. Slaat de bemoeizucht van ouders door of is het juist een hele goede ontwikkeling dat ze zo betrokken zijn bij de schoolcarrière van hun kind?

Naar de rechter voor een rol in de musical

Een jongen die als enige van zijn klas was uitgesloten van deelname aan de afscheidsmusical van groep 8, mag toch meedoen. De ouders dreigden afgelopen week met een kort geding om de rol af te dwingen. Na een gesprek tussen de ouders en de Haagse school was het kortgeding van de baan. Morgen staat hij op de planken.

Onvoldoende voor een toets? Nablijven vanwege een schoolpleinruzie? Even een paar kritische vragen stellen aan de docent of een tussentijds gesprek aanvragen. Ruim de helft van de bassischooldocenten heeft ermee te maken. Uit het onderzoek – uitgevoerd door Duo Onderwijsonderzoek en onderwijsvakblad Didactief - blijkt bovendien dat driekwart van de leerkrachten vindt dat ouders zich naar school steeds meer als een ‘consument’ opstellen die recht heeft op bepaalde prestaties die de school levert. 

‘Onwaarschijnlijke zeiksnorren’

Cabaretier Pieter Derks noemde de ouders van 2019 onlangs in een opiniestuk in De Telegraaf nog ‘onwaarschijnlijke zeiksnorren’. Als nieuwbakken ‘basisschoolvader’ ziet hij het op het schoolplein van zijn dochter gebeuren. ‘Het grote probleem van dit moment lijkt mij dat wij als ouders maar de hele tijd willen dat leerkrachten onze kinderen kennen, omdat ze zo uniek zijn. (…)   Hoeveel tijd en energie zou het niet schelen als wij als ouders ons kind gewoon bij de deur zouden afgeven en zouden zeggen: ’hier, doe maar gewoon wat je ook met die anderen doet’.

‘Rechtszaken om onvoldoendes’

Volgens een tipgever uit het onderwijs gaat de bemoeienis van ouders soms nog een stap verder. Docenten moeten zich volgens deze tipgever tegenwoordig overal over verantwoorden. Niet alleen op de basisschool, maar ook in het middelbaar onderwijs of in het hoger onderwijs waarin zij zelf werkzaam is. ‘Wij zien soms afstudeerders die gesteund door hun ouders een onvoldoende juridisch gaan aanvechten. Meestal zonder succes overigens, maar het gebeurt wel. En advocaten lijken blijmoedig in dat gat te springen om deze ouders bij te staan.’

Ze worden ook wel ‘curlingouders’ genoemd, de vaders en moeders die alle obstakels voor hun kind willen wegnemen. Ze zijn een doorn in het oog van deze docent. ‘Ze doen het ongetwijfeld uit liefde, maar het is inmiddels een maatschappelijk probleem. Ze ontnemen hun kind de kans om te leren, de docenten de kans om te corrigeren en drijven de scholen op allerlei manieren op kosten,’ zo stelt ze vast. ‘Soms zit het tegen in het leven en daar moet je je kind mee leren omgaan. Als je alles voor ze oplost maak je ze niet weerbaar voor tegenslagen.’

Lees meer over

Algemeen Algemeen
Verkenning Research Opnames Uitzending

1292 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Algemeen / Algemeen

Oproep

Uit het docentenonderzoek blijkt dat ruim de helft van de leerkrachten geen problemen ziet in de ‘bemoeienis’ van ouders, maar een deel (11 procent) ervaart het als (zeer) negatief. Wij zijn benieuwd naar jouw ervaringen als docent. Hoe ervaar jij de ‘druk’ en ‘bemoeienis’ van ouders? Heb jij te maken met ouders die zich (te) veel met jou manier van onderwijs geven bemoeien? Of misschien zelfs rechtszaken aanspannen tegen de school?
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Yvonne Verkaik Redacteur

Yvonne Verkaik studeerde politieke geschiedenis en cultuureducatie aan de Universiteit van Utrecht. Na haar studie werkte ze voor verschillende consumentenprogramma’s, actualiteitenrubrieken en talkshows. Op de redactie van de Monitor staat ze bekend als een researcher met oog voor detail en een voorliefde voor het menselijke verhaal. Ook begeleidt ze de stages van de nieuwe journalistieke talenten. Als journalist wil ze graag begrijpen hoe de samenleving werkt en hoopt ze verandering teweeg te brengen daar waar mensen in de knel komen.

Lees verder
@verkaiky

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

We krijgen dagelijks veel tips binnen over uiteenlopende onderwerpen. En lang niet altijd over de onderwerpen die we momenteel onderzoeken. Ook deze tips willen we u niet onthouden. Want wellicht h...
Alles over dit onderzoek