‘Dit scheelt ons kopzorgen, maar waarom pas na aandacht van De Monitor?’

zaterdag 15 oktober 2016 Leestijd: 2 min.

De brief die Jennifer-Kay en haar moeder van het zorgkantoor van VGZ ontvingen /

Stephanie Sint Nicolaas

Redacteur

stephanie.sintnicolaas@kro-ncrv.nl

zaterdag 15 oktober 2016 Leestijd: 2 min.

‘We zijn er heel blij mee dat de schuld is stilgelegd. Want dat scheelt ons de nodige kopzorgen. Maar we vragen ons wel af: waarom kan het nu wel, en kon het eerder niet?’ We zijn opnieuw bij tipgever Jennifer-Kay en haar moeder. Even geleden stuurden ze ons een mail omdat ze niet begrijpen dat er opeens een schuld op naam van Jennifer-Kay is komen te staan.

Notabene de moeder van Jennifer-Kay is verantwoordelijk voor de schuld vanwege gebrekkige verantwoording van het persoonsgebonden budget van Jennifer-Kay. Nu is er een doorbraak in de situatie. Zorgverzekeraar VGZ heeft laten weten de schuld voorlopig ‘on hold’ te zetten. Is dit het begin van nieuw beleid vanuit de overheid? We besluiten opnieuw naar Tiel af te reizen om meer te horen over het stopzetten van de vordering. De moeder van Jennifer-Kay vertelt dat de zorgverzekeraar zowel telefonisch als per brief contact heeft opgenomen om te vertellen dat de schuld is stopgezet. In de brief lezen we:

‘Op dit moment bestaat er landelijk onduidelijkheid over de werkwijze bij dergelijke vorderingen. Een pgb-schuld van ouder of verzorger van een minderjarige pgb-houder gaat volgens de huidige wetgeving over naar de budgethouder zodra die 18 wordt. Tot hierover landelijk meer duidelijkheid bestaat, is de vordering opgeschort en hoeft u dus geen betalingen te verrichten.’

De moeder van Jennifer-Kay vertelt ons dat ze op dezelfde dag dat ze de brief ontving, werd gebeld door het zorgkantoor van de zorgverzekeraar. Het stopzetten van de schuld heeft alles te maken met het feit dat wij met ons onderzoek naar pgb-schulden van jongeren nu aandacht aan de situatie besteden. Jennifer-Kay snapt niet waarom het nu wel mogelijk is om naar een oplossing te zoeken, terwijl de familie eerder nul op het rekest kreeg toen ze aanklopten bij het zorgkantoor:

Permanente oplossing

Uiteraard vragen we staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid) om een reactie op ons onderzoek. Hij laat weten dat hij het voorlopig blijft bij zijn eerdere reactie. De staatssecretaris vindt het ‘onwenselijk’ dat jongeren worden opgezadeld met een pgb-schuld. Samen met de zorgkantoren zoekt hij nu naar een oplossing die verder gaat dan het tijdelijk bevriezen van schulden. Als Van Rijn eruit is met de zorgkantoren, zijn wij de eersten die het horen, vertelt de persvoorlichter van de staatssecretaris.

SP-Kamerlid Renske Leijten is ook erg benieuwd naar die oplossing, maar ook naar de termijn waarop de oplossing er ligt. Zes weken geleden stelde zij naar aanleiding van onze berichtgeving Kamervragen over jongeren met pgb-schulden. Het wordt hoog tijd dat er een oplossing komt, laat ze ons nu weten. ‘Ik vind het goed dat Van Rijn onderkent dat we hier met een probleem zitten, en dat hij naar een oplossing zoekt in het veranderen van wetgeving. Maar ik vind het wel zorgelijk dat het zo lang moet duren voor die oplossing er ligt. En ik vind ook dat Van Rijn in bredere zin moet kijken naar het pgb-systeem. De regels van het pgb zijn nu: als pgb-houder ben je zelf verantwoordelijk voor de besteding en verantwoording van het budget. Maar wat nou als je niet lukt, omdat je minderjarig bent, of een beperking hebt die dat verhindert? Dan kan het toch niet zo zijn dat je wel voor de schuld moet opdraaien?'

Kijk voor ons volledige onderzoek komende zondag naar onze uitzending, om 22:35 uur op NPO 2. Heb je een tip voor ons onderzoek naar persoonsgebonden budgetten? Mail dan naar De Monitor: tip insturen

Lees meer over

Gezondheid en zorg PGB-fraude
Verkenning Research Opnames Uitzending

PGB-fraude

Verkenning

We krijgen diverse tips binnen over zorgboerderijen en onderzoeken of het zorggeld wel besteed wordt waarvoor het bedoeld is, namelijk de zorg voor cliënten.

Deel jouw ervaring 35 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op zondag 27 november 22:30u, NPO2

401 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Stephanie Sint Nicolaas Redacteur

Stephanie Sint Nicolaas voltooide na een bachelorstudie geschiedenis een master Journalistiek en Nieuwe Media. Ze werkte voor zowel radio (Radio 1) als voor verschillende journalistieke televisieprogramma's (Knevel en van den Brink, Rondom 10, Debat op 2, Altijd Wat). In haar vrije tijd fotografeert ze graag en net als in haar redactiewerk is het doel om bijzondere verhalen van mensen in beeld te brengen. Voor De Monitor deed ze research, en filmt en monteert ze nu video's voor social media.

Lees verder
@stephsint

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Met een persoonsgebonden budget (pgb) kun je zelf je zorg inkopen bij een zorgverlener. Maar hoe makkelijk kan er door zorginstellingen misbruik gemaakt worden van kwetsbare zorgbehoevenden met een...
Alles over dit onderzoek