Onderzoek Cultuurcrisis

Dit kleine festival in Friesland houdt de moed erin: “Anderhalve meter afstand moet kunnen”

dinsdag 21 april 2020 Leestijd: 2 min.

Het Friese festival Welcome to The Village / Hans Jellema

Silvia Geurts

Redacteur

silvia.geurts@kro-ncrv.nl

dinsdag 21 april 2020 Leestijd: 2 min.

Met angst en beven wachten festivalorganisatoren, muzikanten, theatermakers, horecaondernemers en podiumbouwers op de persconferentie van vanavond. Om 19.00 uur laat premier Rutte zich uit over een stapsgewijze versoepeling van de coronamaatregelen. Maar gelden die ook voor de culturele sector? 

Voor ons onderzoek naar de Cultuurcrisis maken we een rondgang langs organisatoren van verschillende kleine en middelgrote festivals die gepland staan na 1 juni. De verwachtingen zijn vrijwel overal hetzelfde: een verlenging van het verbod op evenementen tot september – misschien wel langer. Toch wacht iedereen gespannen op de nieuwe maatregelen van het kabinet. Is er dan toch nog een kans dat de deur voor de culturele sector op een kier gaat? 

Verbod op evenementen

Uit het adviesrapport van het Outbreak Management Team (OMT), het belangrijkste adviesorgaan van het kabinet in deze coronacrisis, blijkt dat we onze verwachtingen moeten temperen als het gaat over de aankomende festivalzomer. Evenementen gaan volgens het OMT gepaard met het reële risico op te snelle en te brede verspreiding van het virus en daarom wordt geadviseerd om ‘het verbod op evenementen voor langere tijd te verlengen’. Ook burgemeesters van verschillende grote steden riepen vorige week op tot een verbod op festivals tot minimaal 1 september.

Welcome to The Village

Toch houdt Ruben Bosch, algemeen directeur van het Friese weekendfestival Welcome to The Village (17 t/m 19 juli), de moed erin. “Ik ben nog steeds hoopvol. Dat lijkt misschien heel naïef, maar wij zitten met ons festival natuurlijk in het noorden van het land." 

Ons festivalterrein is megagroot, we zitten ook niet op een kluitjeRuben Bosch, Welcome to The Village

Omdat Friesland, samen met Groningen en het noordelijke deel van Drenthe, tot de minst zwaar getroffen gebieden van het land hoort hoopt Bosch op een regionale versoepeling van de regels. 

Anderhalve meter

 “Natuurlijk verwacht ik dat een hoop festivals niet door kunnen gaan. Dat Pinkpop met 100.000 bezoekers in het zuiden van Limburg niet door kan gaan lijkt mij evident, maar wij zijn een middelklein festival waar maximaal achtduizend mensen komen. En ons festivalterrein is megagroot, we zitten ook niet op een kluitje. Op papier zouden we anderhalve meter afstand in principe kunnen handhaven. Hoe je dat praktisch doet, dat is een tweede.”

lees ook: Theaters en de (on-)mogelijkheden van de anderhalve meter-maatschappij donderdag 16 april

Valt er iets te zeggen voor het argument dat kleinere festivals minder risico vormen – en dus door zouden kunnen gaan? Hoe klein is klein? En moet er bij het versoepelen van de maatregelen rekening worden gehouden met regionale verschillen?  

Maatwerk

Volgens de woordvoerder van Sybrand Buma, burgemeester van Leeuwarden, is het vooral belangrijk om het besluit van het kabinet af te wachten. Wel geeft hij aan dat Buma niet betrokken was bij de roep van burgemeesters om een totaalverbod op festivals tot 1 september. 

“Het was voorbarig om dit zo categorisch te zeggen. Misschien zijn er ook andere oplossingen mogelijk, maar dat moeten we afwachten. Stel dat je hier de horeca openstelt, dan komt heel Amsterdam hier op het terras zitten. En stel dat je hier evenementen toelaat, dan komt heel Nederland en Duitsland op ons af. Hoe los je dat op? Daar zijn nu nog geen antwoorden op.”

Wil je op de hoogte blijven van ons onderzoek naar de Cultuurcrisis? Schrijf je dan hier in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief. Ik stuur je dan elke twee weken de nieuwste artikelen uit dit dossier.

Lees meer over

Werk en inkomen Cultuurcrisis
Verkenning Research Opnames Uitzending

62 tips

ontvangen

zzp'ers in de culturele sector

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Silvia Geurts Redacteur
Silvia Geurts is een fanatieke researcher met oog voor kleine verhalen met grote gevolgen. Als verdwaalde Limburger in de Randstad zoekt ze verhalen die tot ver buiten de A10 reiken. Als onderdeel van haar master journalistiek aan de Universiteit van Amsterdam werkte ze bij De Monitor mee aan een uitzending over Verzakte Huizen, met een focus op het aardbevingsgebied Groningen, en een uitzending over zwerfplastic. Daarna kwam ze terug als redacteur en startte ze o.a. een onderzoek naar de krimpende sociale huurvoorraad van Rotterdam.
Lees verder
@silviageurts

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Door de coronacrisis verkeert de culturele sector in zeer zwaar weer. Hoe houdt de sector het hoofd boven water? Zijn de noodmaatregelen van de overheid voldoende?
Alles over dit onderzoek