Directeur sociale dienst kan mantelzorger niet helpen ‘tenzij ik de wet overschrijd’

maandag 30 mei 2016 Leestijd: 1 min.

Robert 't Jong /

Sietze van Loosdregt

Samensteller

sietze.vanloosdregt@kro-ncrv.nl

maandag 30 mei 2016 Leestijd: 1 min.

De directeur van de Intergemeentelijke Sociale Dienst (ISD) Bollenstreek Robert ’t Jong kan niets doen voor de man die ruim 2000 euro moet betalen voor een zorgvergoeding van 31,20 euro. Hij zegt het stel niet te kunnen helpen ‘tenzij ik de wet overschrijd of onze verordening overschrijd.’ Dat zegt hij in onze tweede uitzending in het dossier Mantelzorg, van komende zondag.

We vroegen ’t Jong om een reactie op het verhaal van een Noordwijkse man die zijn vrouw verzorgt die een ernstige psychiatrische aandoening heeft. De begeleiding die de man aan zijn vrouw geeft, valt sinds 1 januari 2015 niet meer onder de AWBZ maar onder de WMO, die uitgevoerd wordt door de gemeente. ’t Jong is met de ISD Bollenstreek verantwoordelijk voor de uitvoering van deze regeling namens de gemeenten Lisse, Noordwijk, Noordwijkerhout, Hillegom en Teylingen. De ISD legde het stel eerder al uit hoe zij bij hun berekeningen komen. Daarop besloot het echtpaar hun aanspraak op de zorgvergoeding stop te zetten.

Ze ontvangen nu een lagere zorgvergoeding (5720 in plaats van 10.282 euro), en moet op jaarbasis een fors hogere eigen bijdrage betalen (5688,80 in plaats van 380 euro per jaar). Per jaar blijft over: 31,20 euro. Omdat de man ook nog inkomstenbelasting moet betalen over het bedrag dat hij ontvangt van zijn vrouw moet hij jaarlijks ook nog zo’n 2090 euro extra belasting betalen. Onder de streep maakt het stel dus ruim 2000 euro extra kosten om 31,20 euro vergoeding te krijgen. De ISD legde het stel eerder al uit waarop deze bedragen gebaseerd zijn en waarom daar volgens de ISD niets aan te doen is. De Noordwijkers zetten de zorgvergoeding per direct stop.

Signaal

’t Jong heeft het dossier van het stel onderzocht en spreekt van ‘een samenloop van omstandigheden’ die tot deze ‘zure’ situatie heeft geleid. ‘Die mensen vallen tussen wal en schip en dat zijn eigenlijk de mensen die we natuurlijk wel het liefste zouden willen helpen.’ ’t Jong zegt met zijn verhaal een signaal af te willen geven naar het ministerie en de gemeenteraden van de 5 gemeenten die bij de sociale dienst Bollenstreek zijn aangesloten.

Zondag in de Monitor: De toenemende druk op de mantelzorger. NPO2 om 22:35 uur

Lees meer over

Gezondheid en zorg Mantelzorg
Verkenning Research Opnames Uitzending

Mantelzorg

Research

Deel jouw ervaring 55 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op zondag 05 juni 22:35u, NPO2

251 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Sietze van Loosdregt Samensteller

Sietze van Loosdregt komt van het platteland. En dat zie je terug zijn werk. Zo maakte hij voor De Monitor uitzendingen over megastallen, de Q-koorts en windmolens. Maar ook over sociaal maatschappelijke thema’s als het onderwijs en de sociale dienst. Hij begon zijn werk in Hilversum bij het actualiteitenprogramma Netwerk, en werkte daarna onder meer voor de discussieprogramma’s Rondom 10 en Debat op 2.

Lees verder
@sietze_1

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Zorg rondom ouderen thuis wordt zoveel mogelijk afgeschaald om de kans op besmetting met het coronavirus te voorkomen en capaciteit vrij te maken voor noodzakelijke zorg. Wat zijn de gevolgen?
Alles over dit onderzoek