Digitaal aangifte doen is onveilig

maandag 01 december 2014 Leestijd: 1 min.

Politie aangiftesite_2 /

Redactie de Monitor

Redactie

redactie@demonitor.kro-ncrv.nl

maandag 01 december 2014 Leestijd: 1 min.

De website van de politie waarop burgers aangifte kunnen doen is niet beveiligd waardoor persoonsgegevens gemakkelijk te traceren en te misbruiken zijn. Dit blijkt uit ons onderzoek. Jaarlijks wordt er een kleine half miljoen keer aangifte gedaan via internet, veertig procent van het totaal aantal aangiften.

Op de politiewebsite wordt gevraagd naar vertrouwelijke informatie als geboorteplaats, burgerservicenummer en geboortejaar, zonder een vorm van beveiliging zoals DigiD. Doordat persoonsgegevens onbeveiligd op de politiewebsite staan, liggen ze in feite op straat.

D66 Tweede Kamerlid Magda Berndsen wil dat minister Opstelten de politiewebsite onmiddellijk beveiligt.

“Als fraudeaanpak de prioriteit is van het kabinet kan het niet zo zijn dat je eigen systeem niet op orde is. Je kan moeilijk anderen de maat nemen als je zelf de boel niet op orde hebt.”

Volgens advocaat Steven Kroesbergen, gespecialiseerd in ICT recht, is de politiewebsite gevaarlijk en werkt deze fraude in de hand.

“Er wordt veel identiteitsinformatie gevraagd en nota bene de overheid zelf waarschuwt de burger die combinatie van gegevens niet zomaar te verstrekken, omdat ze misbruik in de hand werken.”

Ook het Verbond van Verzekeraars roept de overheid op zo snel mogelijk “passende maatregelen te nemen.” Verzekeraars worden gedupeerd door een website die fraude mogelijk maakt, omdat zij bij een schadeclaim een politieaangifte eisen.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie en de Nationale Politie erkennen in een gezamenlijke verklaring dat de politiewebsite niet goed is. De Nationale Politie zegt de aangifte website 'in de loop van 2015' te willen gaan beveiligen met de mogelijkheid om in te loggen met DigiD.

Kijk vanavond (21.25 uur NPO2) naar de uitgebreide reportage.

Lees meer over

Veiligheid en handhaving Politie, waar is mijn aangifte?
Verkenning Research Opnames Uitzending

Politie, waar is mijn aangifte?

Uitzending

Deel jouw ervaring 58 andere artikelen in onderzoek

568 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Redactie de Monitor Redactie
Lees verder
@de_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Van alle aangiftes die bij de politie worden gedaan, leidt maar 5% tot een veroordeling. Hoe kan dit? Wat gebeurt er met de aangiftes bij de politie? En hoe eenvoudig en veilig is het om aangifte t...
Alles over dit onderzoek