Digitaal aangifte doen bij politie. Hoe gemakkelijk is dat?

woensdag 08 oktober 2014 Leestijd: 1 min.

Politie aangiftesite_1 /

Redactie de Monitor

Redactie

redactie@demonitor.kro-ncrv.nl

woensdag 08 oktober 2014 Leestijd: 1 min.

Elk jaar doen 1 miljoen mensen aangifte. Slechts 9% van die zaken komt ooit voor de rechter. En maar liefst 50.000 aangiftes verdwijnen achter de balie van het politiebureau. Wat gebeurt er met al die aangiftes bij de politie?

Onze televisiereportage gaf hierop antwoord. Onze uitzending maakt duidelijk hoe de politie een keuze maakt welke aangiftes ze meteen of pas na 6 maanden oppakt. Ook wordt duidelijk dat er wordt gemanipuleerd met aangiftes, dat ze verdwijnen en dat de politietop de werkdruk opvoert terwijl de balie wordt overspoeld met aangiftes. De uitzending leidde tot een Kamerdebat en een brief van de minister.

Ons verhaal gaat verder: we nemen nu de digitale aangifte onder de loep. Politiechef Ruud Bik zei in onze reportage over de internetaangifte: “Het wordt gewaardeerd door de burgers.” Maar is dat ook werkelijk zo, vragen wij ons af? Zijn de burger én de politie werkelijk geholpen met de digitale aangifte? En functioneert de digitale aangifte wel?

(lees verder)

Een anonieme politiebron meldde in de eerdere uitzending: “Internetaangifte is waardeloos, er wordt niet doorgevraagd.” Een andere politiebron over het doen van digitaal aangifte: “Het zijn ondingen. Het overgrote deel verdwijnt in de prullenmand.”

We willen daarom weten wat uw ervaringen zijn met de digitale aangifte. Liep u vast tijdens het invullen van het digitale formulier, begreep u de vragen, kon u uw verhaal wel goed kwijt? En wat vinden politiemensen en de politieleiding van de digitale serviceverlening. Is er iets gedaan met uw aangifte? Laat het ons weten en tip ons hier! Wij gaan met uw informatie graag aan de slag.

Lees meer over

Veiligheid en handhaving Politie, waar is mijn aangifte?
Verkenning Research Opnames Uitzending

Politie, waar is mijn aangifte?

Uitzending

Deel jouw ervaring 58 andere artikelen in onderzoek

568 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Redactie de Monitor Redactie
Lees verder
@de_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Van alle aangiftes die bij de politie worden gedaan, leidt maar 5% tot een veroordeling. Hoe kan dit? Wat gebeurt er met de aangiftes bij de politie? En hoe eenvoudig en veilig is het om aangifte t...
Alles over dit onderzoek