Oproep Kosten medicijnen

Deze apotheker gaat de strijd aan met dure medicijnen: hij maakt ze zelf

woensdag 13 november 2019 Leestijd: 2 min.

Medicijnen / ANP

Justus Cooiman

Redactie

justus.cooiman@kro-ncrv.nl

Leontien Aarnoudse

Redactie

leontien.aarnoudse@kro-ncrv.nl

woensdag 13 november 2019 Leestijd: 2 min.

Er gaat steeds meer geld naar dure geneesmiddelen. Sommige medicijnen kosten tonnen per jaar per patiënt. Absurde prijzen, vindt minister Bruins (Medische Zorg). Een apotheker uit Den Haag gaat de strijd aan met de farmaceuten. Hij maakt dure medicijnen tegen een lagere prijs. 

'Wij kunnen het zo namaken dat het maar een vijfde van de prijs kost', zegt apotheker Paul Lebbink tegen RTL nieuws. In de Haagse Transvaalapotheek houdt hij zich niet alleen bezig met het zogenaamde magistraal bereiden, waarbij je medicijnen bereidt die de fabrikanten niet leveren. Hij maakt ook dure, geregistreerde medicijnen na waar een farmaceut alleenrecht op heeft. 

Naar de rechter
Dure medicijnen (na-)maken is niet zonder risico’s voor een apotheker. Er bestaan niet altijd duidelijke regels over wat er wel en niet mag. En een fabrikant kan een rechtszaak beginnen.

Zo begon de farmaceut Vertex begin dit jaar een rechtszaak tegen het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De Amerikaanse farmaceut was het oneens met de maximumprijs die werd vastgesteld voor het medicijn Orkambi, een geneesmiddel voor taaislijmziekte. Vertex, die het patent heeft op dit geneesmiddel, biedt het middel aan voor 170.000 euro per patiënt. Lebbink schat de medicijnprijs in op 35.000 euro per patiënt per jaar. Later trok Vertex de rechtszaak weer in, wat de aanleiding daarvoor was, maakte de farmaceut niet bekend.

Niet transparant 
Peperdure geneesmiddelen zijn voor diverse patiënten, zorgaanbieders en zorgverzekeraars een doorn in het oog. Zo ook voor minister Bruins. Sommige medicijnen kosten enkele tonnen per patiënt per jaar. Absurde prijzen, vindt Bruins. Ze vreten aan het zorgbudget, dat mede door vergrijzing en de uitbreiding van nieuwe medicijnen en behandelingen steeds verder onder druk komt te staan.

Meer geld naar dure medicijnen
Er gaat steeds meer geld naar dure geneesmiddelen. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). In 2017 ging er 2,08 miljard euro naar dure medicijnen, in 2016 was dit 1,91 miljard. Dat is een groei van 9 procent.

De NZa meldt dat zorgverzekeraars en ziekenhuizen er wel steeds beter in slagen om lagere prijzen af te spreken voor geneesmiddelen. Maar door de groei van het aantal patiënten en de komst van nieuwe medicijnen blijven de totale uitgaven aan geneesmiddelen sterk stijgen.

Dure medicijnen zijn ‘duur’ wanneer ze boven de 1000 euro per jaar per patiënt kosten, verklaart de NZa tegen RTLZ, en ziekenhuizen die moeilijk kunnen bekostigen. Het gaat bijvoorbeeld om nieuwe medicijnen tegen kanker of medicijnen tegen zeldzame stofwisselings- en spierziekten.

Farmaceuten benadrukken dat de hoge prijs mede bepaald wordt omdat de ontwikkeling van nieuwe medicijnen veel geld kost. Het is een risicovolle investering, aangezien het onderzoeksproces niet altijd leidt tot een geslaagd resultaat met een nieuw medicijn. Aan de andere kant, aldus Lebbink, zijn fabrikanten niet transparant in hoe ze de prijs van geneesmiddelen bepalen: ‘De prijzen van dure medicijnen zijn vaak geheim. Zo valt dus nooit te controleren hoe de hoge prijs tot stand gekomen is.’

Lees meer over

Gezondheid en zorg Medicijnen
Verkenning Research Opnames Uitzending

107 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Gezondheid en zorg / Medicijnen

Ervaringen? Laat het ons weten

Heb je ervaringen met dure medicijnen? Werk je in de zorg of ben je patiënt en gebruik je dure geneesmiddelen? Deel je verhaal via de link hieronder.
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Justus Cooiman Redactie
Lees verder
@justuscooiman

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Als je ziek bent, wil je natuurlijk de beste medicatie. De wetenschap gaat snel en er komen steeds betere geneesmiddelen. De keerzijde is dat die medicijnen vaak peperduur zijn. Budgetten van zieke...
Alles over dit onderzoek