Deurwaarder over falende schuldhulpverlening: 'Dan doen we het toch zelf'

maandag 25 januari 2016 Leestijd: 1 min.

persbericht02 /

Sietze van Loosdregt

Samensteller

sietze.vanloosdregt@kro-ncrv.nl

maandag 25 januari 2016 Leestijd: 1 min.

Deurwaarderskantoor Busscher uit Steenwijk stuurt een persbericht uit naar aanleiding van onze eerste uitzending in het dossier Schulden. Het kantoor gaat een inloopspreekuur in het leven roepen omdat veel mensen met schulden volgens hen niet goed worden geholpen door instanties. ‘Het eerder en beter begeleiden voorkomt nog hogere schulden, een sociaal isolement of zelfs bijvoorbeeld een huisuitzetting,' aldus het persbericht.

Wacht even. Gaat hier een deurwaarderskantoor aan schuldhulpverlening doen? Zij zijn er toch voor de schuldeiser? Zij zijn er toch medeverantwoordelijk voor dat mensen met schulden hun schuld zien exploderen als ze maar lang genoeg niet betalen? We besluiten directeur Klaas Busscher te bellen.

De Monitor: Wat is nou uw belang als deurwaarder om naast die schuldenaar te gaan staan? U wilt toch juist aan ze verdienen?

Busscher: 'Ja, maar als je nog in een vroegtijdig stadium bent dan is de schuldenlast nog niet zo hoog en dan kan het opgelost worden. Bij iemand met 20.000 euro schuld kan ik als deurwaarder achteraan in de rij gaan staan. Als de schuldenlast beperkt is dan is mijn omloopsnelheid als deurwaarder natuurlijk ook vele malen hoger. Als je er vroegtijdig bij bent en de schulden zijn te overzien dan kan ik mijn cliënt natuurlijk ook nog gelukkig maken.'

En met uw cliënt bedoelt u de schuldeiser neem ik aan?

'Dat klopt ja.'

Dus het is eigenlijk gewoon welgemeend eigenbelang? U kunt meer verdienen als mensen eerder betalen. En daar wilt u ze best een handje bij helpen.

'Het blijft natuurlijk mijn vak dat iedereen gewoon 100 procent betaald moet worden. En als iemand schuldenvrij is, dat is natuurlijk ook voor een deurwaarder hartstikke mooi. Er blijft altijd genoeg in de markt over.'

Er blijven altijd genoeg mensen met schulden over?

'Daar ben ik bang voor ja. Het zou mooi zijn als we niet meer hoeven bestaan, maar ik denk dat dat – zeker in de huidige tijd – ondenkbaar is.'

Een goede schuldhulpverlening is dus niet alleen in het belang van de schuldenaar maar ook van de schuldeiser. Want hoe sneller mensen betalen hoe groter de kans dat er überhaupt nog wat te halen valt. Voor de schuldeisers, maar ook voor Klaas Busscher.

Oproep

De Monitor kreeg talloze klachten binnen over deurwaarders en incasso-kosten. Rekeningen zouden exploderen zodra deurwaarders ermee aan de haal gaan. Heeft u hier ervaring mee? Of werkt u zelf bij een deurwaarder of incassobureau en wilt u ons uitleggen hoe uw branche werkt? Laat het ons weten!

Lees meer over

Werk en inkomen Schulden

We zoeken nog meer informatie over dit onderwerp. Help ons mee!

We spreken met diverse zzp'ers, schuldhulpverleners en advocaten voor ons onderzoek.

31 mensen vinden dit onderwerp interessant voor een uitzending

Werk en inkomen / Schulden

Werk je als deurwaarder of bij een incassobureau en wil je ons meer over de branche vertellen?

Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Sietze van Loosdregt Samensteller

Sietze van Loosdregt komt van het platteland. En dat zie je terug zijn werk. Zo maakte hij voor De Monitor uitzendingen over megastallen, de Q-koorts en windmolens. Maar ook over sociaal maatschappelijke thema’s als het onderwijs en de sociale dienst. Hij begon zijn werk in Hilversum bij het actualiteitenprogramma Netwerk, en werkte daarna onder meer voor de discussieprogramma’s Rondom 10 en Debat op 2.

Lees verder
@sietze_1

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Krijgen zzp'ers met schulden via gemeentes wel altijd de hulp waar ze recht op hebben?
Alles over dit onderzoek