Deskundigen bevestigen in hoorzitting problemen rond beroepsziekten

vrijdag 13 juni 2014 Leestijd: 2 min.
Redactie de Monitor

Redactie

redactie@demonitor.kro-ncrv.nl

vrijdag 13 juni 2014 Leestijd: 2 min.

Gisteren waren we bij de hoorzitting over beroepsziekten in de Tweede Kamer. Deskundigen waren naar aanleiding van onze uitzending uitgenodigd om hun visie te geven over dit thema. De Kamerleden waren vooral benieuwd of het werkelijk zo slecht gesteld is met mensen die ziek zijn geworden door het werk als wij stelden in ons programma.Hoorzitting Beroepsziekte Tweede Kamer.jpg

**Systeem schiet tekort** De (meeste) deskundigen bevestigden dat het systeem op vele fronten tekort schiet. ‘De onafhankelijkheid van de bedrijfsarts is in het geding,’ stelde Monique Frings-Dresen, directeur van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten. Een andere deskundige stelde zelfs dat ‘bedrijfsartsen onder druk worden gezet en geïntimideerd worden’ als er sprake is van een beroepsziekte.

Onderzoeker arbeidsomstandigheden Jan Popma van de UvA hield de volksvertegenwoordigers voor dat er naast het beperken van leed ook financieel veel valt te winnen. ‘Beroepsziekten kosten de maatschappij nu jaarlijks ongeveer 12 miljard euro. Met een versterkte arbeidsinspectie denk ik dat er zo 5 miljard vanaf kan.’ Daarnaast werd er dieper ingegaan op de lange juridische lijdensweg die veel slachtoffers van een beroepsziekte moeten afleggen.

Reactie Kamerleden Na afloop bleek dat de Kamerleden door de hoorzitting de ernst van de situatie nu zien. Zie hieronder de video met de reacties van de PvdA en de SP. De VVD-Kamerlid Anoushka Schut-Welkzijn wilde niet op camera reageren omdat zij eerst de informatie van de hoorzitting wil laten bezinken.

Met de hoorzitting naar aanleiding van onze uitzending is het probleem van beroepsziekten eindelijk politiek op de kaart gezet. Het is een goed begin, maar er moet veel meer volgen om de situatie voor mensen met een beroepsziekte daadwerkelijk te verbeteren.

Samen weten we meer De Altijd Wat Monitor over beroepsziekten heeft de problemen in het systeem blootgelegd en voorbeelden laten zien van mensen die erdoor vermalen worden. Maar dat hebben we alleen kunnen doen met de input van alle mensen die zich bij ons gemeld hebben. Samen weten tenslotte meer. Onze uitzending en internetberichtgeving over dit onderwerp is mede gevormd door de input van u: de lezer/kijker, de tipgever, de ervaringsdeskundige.

De hoorzitting in de Tweede Kamer is het bewijs dat als je de krachten bundelt, je een proces van verandering in gang kunt zetten. Hopelijk leidt het tot een structurele verbetering op het gebied van beroepsziekten. Zodat mensen als Albert Schuurman niet meer aan hun lot worden overgelaten en niet meer ruim tien jaar moeten strijden terwijl hij al ernstig ziek is.

Dus blijf ons helpen bij het aankaarten van maatschappelijke problemen. Blijf ons tippen over beroepsziekten, maar ook andere thema’s waar een wereld te winnen valt. Want 100 tipgevers weten meer dan 1 journalist. En samen kunnen we Nederland mooier en beter maken.

Lees meer over

Werk en inkomen Ziek door mijn werk
Verkenning Research Opnames Uitzending

Ziek door mijn werk

Research

Deel jouw ervaring 183 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 27 april 22:05u, NPO2

597 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Redactie de Monitor Redactie
Lees verder
@de_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De Monitor onderzoekt de werkplek. In het verleden deden we onderzoek naar beroepsziekten en hoe het systeem op mensen met klachten reageert. Nu doen we onderzoek naar de kantoortuin.
Alles over dit onderzoek