Achtergrond Cannabis

Deskundige: ‘We hebben van onszelf al een soort wietplantjes in onze hersenen’

zaterdag 30 november 2019 Leestijd: 2 min.

Matthijs Bossong / De Monitor

Mijke van Wijk

Redactie

mijke.vanwijk@kro-ncrv.nl

zaterdag 30 november 2019 Leestijd: 2 min.

Kan cannabisgebruik leiden tot een psychische stoornis? We hebben meerdere verhalen gepubliceerd over mensen die een psychose hebben gekregen of ernstige psychische klachten nadat ze hadden geblowd. Was dat toeval en zouden ze die klachten sowieso hebben gekregen? Óf was er een directe relatie met hun cannabisgebruik?

 ‘Cannabis is een risicofactor bij het ontstaan van een psychose.’ De associatie is evident, zegt Matthijs Bossong. Hij is medisch bioloog en doet al jaren onderzoek naar de relatie tussen cannabis, psychiatrische stoornissen en het brein. Momenteel werkt hij bij het UMC Utrecht, op de afdeling psychiatrie. Bossong. ‘Hoe jonger je begint met blowen, hoe groter het risico. Hoe vaker je rookt, hoe groter het risico. En hoe hoger het percentage THC, hoe groter het risico. Daar is iedereen het over eens. De discussie zit ‘m in de causaliteit.’ Oftewel: is de cannabis ook daadwerkelijk de óórzaak?

Risico

Daar zijn de geleerden het dan weer niet over eens. ‘Er is een groep die meent dat er dusdanig veel bewijs is dat je kan zeggen dat cannabisgebruik kan leiden tot het ontstaan van een psychose. Het feit dat de kans op een psychose groter wordt als mensen meer gebruiken en dat we een biologische verklaring hebben voor de associatie ondersteunt dat idee. Dan is er nog een andere groep wetenschappers. ‘Dat zijn de mensen die zeggen: zo stellig kunnen we niet zijn. Want de onderzoeken die cannabis als risicofactor aanmerken, hebben mensen over een hele lange tijd gevolgd. Dus mensen gebruiken op moment A cannabis en op moment B ontwikkelen ze een psychose. Als daar veel tijd tussen zit, kun je nooit een oorzakelijk verband aantonen. Mogelijk zijn er andere factoren dan cannabisgebruik die de associatie verklaren.’

lees ook: Samen aan de wiet: ‘Mijn man werd lekker high, ik belandde op de psychiatrische afdeling’ dinsdag 26 november

Broer of zus

Waar de wetenschap het wel over eens is, is dat er mensen zijn die kwetsbaar zijn voor het krijgen van een psychose en daarom de cannabis links zouden moeten laten liggen. Maar je weet niet of jij tot die groep behoort, totdat je het probeert. Bossong: ‘Het is een interessante academische discussie, of cannabis de oorzaak is van psychose. Maar voor de gebruiker is het niet relevant. Het punt is: je weet niet of je kwetsbaar bent. Als je broer of zus een psychose heeft gehad, dan is het duidelijk: niet doen. Dan is er genetische aanleg. Maar waar die aanleg precies zit? Dat weten we niet.’

Een miljoen gebruikers

‘Volgens de cijfers van het Trimbos-instituut hebben het afgelopen jaar ongeveer een miljoen volwassenen cannabis gebruikt en de meerderheid heeft geen cognitieve of psychotische problemen ervaren, dus we moeten het probleem ook niet groter maken dan het is,’ voegt Bossong toe. ‘Psychose is een heel ernstige aandoening en er lijkt een verband te zijn tussen de twee, maar het merendeel van de mensen ervaart die problemen niet.’ ‘Mijn advies: als je niet goed in je vel zit, moet je niet blowen.’

lees ook: Renee kreeg een psychose na een joint: ‘Een gratis shitshow van 4 dagen’ zondag 24 november

 Plezierige effecten

‘Het mooie is: we hebben ook cannabisachtige stoffen in ons eigen brein, die een belangrijke functie hebben en zorgen voor een juiste balans. Je zou kunnen zeggen dat we allemaal een soort wietplantjes in onze hersenen hebben. Vergelijkbare stoffen die zorgen voor een juiste balans in het functioneren van het brein.’ Die balans is heel erg belangrijk tijdens de hersenontwikkeling, vertelt Bossong, dus tijdens de adolescentie. ‘THC verstoort de functie van het lichaamseigen cannabissysteem en dat kan gevolgen hebben voor hersenontwikkeling en zaken als concentratie en geheugen.’ Aan de ene kant zijn er de kortdurende plezierige effecten van cannabisgebruik. Maar als je dagelijks dit biologisch systeem blokkeert door te blowen, dan kun je op de lange termijn negatieve effecten ervaren, zegt Bossong.

 Wil je op de hoogte blijven van ons onderzoek, abonneer je dan hier op de nieuwsbrief.

 

Lees meer over

Gezondheid en zorg Cannabis
Verkenning Research Opnames Uitzending

95 tips

ontvangen

Dit artikel is geschreven door:

Mijke van Wijk Redactie
Mijke van Wijk studeerde psychologie aan de Universiteit van Amsterdam. Na haar studie is ze bij de radio gaan werken als redacteur, verslaggever en presentator. Mijke werkte onder meer voor BNR Nieuwsradio, NPO Radio1 en de Bayerische Rundfunk. Ze heeft meerdere radiodocumentaires gemaakt voor de NTR en de VPRO, onder andere over ontbossing en sojateelt. Voor KRO-NCRV maakte ze de podcast Tante Jos.
Lees verder
@mijkevanwijk

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Dit kabinet is van plan om een experiment te doen met een gesloten teelt en toevoer van cannabis aan coffeeshops. Tien gemeentes doen mee en zullen volledig legaal geteelde wiet gaan verkopen.
Alles over dit onderzoek