Delen van informatie over verdachten door politie kan leiden tot strafvermindering

zondag 28 januari 2018 Leestijd: 2 min.

Voorzitter Jeroen Soeteman van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten / De Monitor

Iris Verhoeven

Redacteur

iris.verhoeven@kro-ncrv.nl

zondag 28 januari 2018 Leestijd: 2 min.

De Nederlandse Vereniging Van Strafrechtadvocaten (NVSA) denkt dat het veelvuldig delen van informatie over verdachten door de politie via social media of in politieprogramma’s uiteindelijk kan leiden tot strafvermindering. ‘Ze worden dan aan de digitaal schandpaal genageld, voordat er een rechterlijke uitspraak is geweest en dat is al een straf op zich. De rechter kan hier rekening mee houden,’ zegt voorzitter Jeroen Soeteman in een gesprek met ons dat we hebben voor het onderzoek Politie Online.

In het Europees Verdrag van de Mens staat dat we elke burger onschuldig moeten houden, totdat de rechter hem heeft veroordeeld. Dit wordt de onschuldpresumptie genoemd. Wanneer de politie privacygevoelige informatie van een verdachte naar buiten brengt op social media, kan de rest van de maatschappij al denken dat de burger schuldig is. En dat mag niet. ‘Hier zit het gevaar in dat mensen verhaal gaan halen bij de verdachte. Dat is geen goede ontwikkeling,’ aldus Soeteman.

‘De politie is er om op te sporen’

Het valt Soeteman op dat de politie behoorlijk vrij is met het verstrekken van informatie die herleidbaar is tot verdachten. Het gaat dan om gegevens die politieagenten vanuit hun beroep te weten komen en daar rust geheimhouding op. De politie mag daarom niet zomaar die politiegegevens naar buiten brengen. Alleen in het geval van opsporing mag de politie het wel doen, mits er goedkeuring is gegeven door het Openbaar Ministerie (OM). ‘De politie is er om op te sporen en is geen instantie die vervolgt, dat is het OM. Ze hebben niet de mogelijkheid om mensen te straffen.’

Zorgelijke trend

Volgens Aldo Verbruggen, advocaat en voormalig officier van justitie, zijn er redelijk wat voorbeelden van zaken waarbij de rechter zegt: ‘Wat u heeft gedaan deugt niet en is strafbaar, maar ik houd er rekening mee dat dit bekend is geworden door autoriteiten of door de media en dat het al bestraffend genoeg is geweest.’ In theorie is de kans op strafvermindering doordat agenten gegevens van verdachten delen op het internet zeer aannemelijk, zegt ook Jeroen Soeteman ‘En dat is zorgelijke trend.’

In ons onderzoek Politie Online tonen we aan dat politieagenten soms berichten op Twitter, Facebook en Instagram plaatsen die persoonsgegevens bevatten of zelfs te herleiden zijn naar personen. Straten zijn zichtbaar, soms met huisnummers, maar ook worden burgers dusdanig in beeld gebracht dat mensen in hun omgeving hen kunnen herkennen. Bijvoorbeeld via hun kleding of stem. Ook komt het voor dat kentekens van auto’s of scooters niet onherkenbaar worden gemaakt.

Uitzending

Op dinsdag 30 januari is de uitzending van De Monitor (kro-ncrv) over de online berichtgeving van de politie om 21.25 uur op NPO2 te zien.

Wil je op de hoogte blijven van ons onderzoek? Ik stuur je dan af en toe berichten met de laatste ontwikkelingen. Meld je hier aan.

 

Lees meer over

Veiligheid en handhaving Politie Online
Verkenning Research Opnames Uitzending

41 tips

ontvangen

19 experts gesproken

We zoeken (strafrecht)advocaten die ervaring hebben met cliënten die door de politie herkenbaar op social media zijn gezet.

Dit artikel is geschreven door:

Iris Verhoeven

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De politie begeeft zich niet alleen op straat, maar de laatste jaren ook steeds meer online. Er worden politieberichten op internet geplaatst en wijkagenten tonen hun werk op social media zoals Twi...
Alles over dit onderzoek