De wethouder, de partijvoorzitter, zijn broer en een gigantische geitenstal

zondag 19 juni 2016 Leestijd: 2 min.

foto: Birgit Groeneveld/Brabants Dagblad /

Bastiaan Hetebrij

Verslaggever

bastiaan.hetebrij@kro-ncrv.nl

zondag 19 juni 2016 Leestijd: 2 min.

Het plan voor een van de grootste geitenstallen van Europa zorgt in de gemeente Maasdriel en wijde omgeving voor onrust en strijd. Eén van de wapens die tegenstanders nu kunnen gebruiken is de altijd beschadigende beschuldiging van belangenverstrengeling. Klopt de beschuldiging ook, of wordt iemands reputatie besmet? We horen graag jullie mening.

De megageitenstal aan de Schoofbandweg in Rossum heeft de steun van het College en de meerderheid van de gemeenteraad. Toch was bij de raadsvergadering vorige maand de sfeer om te snijden, zo schrijft het Brabants Dagblad. Want de 5.100 nieuwe inwoners zouden overlast en mogelijk ziektes veroorzaken. Een definitief besluit is er overigens nog niet.

Familiebanden

Er is een pikant detail. Geitenboer Alexander van der Schans wil een megastal bouwen en heeft daarvoor de medewerking van de gemeente nodig. De wethouder die daar over gaat is CDA-wethouder Van den Anker. Tot zo ver niets bijzonders. Maar de lokale voorzitter van het CDA, Ernst van der Schans, per definitie een belangrijk gesprekspartner voor de CDA-wethouder, is de oudere broer van de geitenboer Alexander.

Diep geraakt

Nou hebben gemeentepolitici per definitie veel contacten in de gemeenschap en mogelijk ook lokale (financiële) belangen. Dat is niet te voorkomen. Belangenverstrengeling is daarmee wel een reëel risico. Maar waar ligt de grens? Het Brabants Dagblad schreef er een vernietigend stuk over omdat de gemeente van oudsher de naam heeft van belangenverstrengeling aan elkaar te hangen. Verslaggever Birgit Groeneveld vindt dat de burgemeester het dossier ‘geitenstal’ van de wethouder moet overnemen.

Reactie gemeente

De gemeente reageert als volgt: ’In Maasdriel krijgt niemand een voorkeursbehandeling en dus ook de initiatiefnemer van de geitenhouderij niet.’ De gemeente schrijft dat als er een directe (politieke) of familiaire relatie tussen de portefeuillehouder en een inwoner met een verzoek is, de burgemeester dat dossier inderdaad overneemt. ‘In het geval van de geitenhouderij is geen sprake van een directe relatie tussen initiatiefnemer en de portefeuillehouder.’ De wethouder liet in de gemeenteraadsvergadering nog weten ‘geraakt’ te zijn door de suggestie van belangenverstrengeling. De gemeente schreef over de kwestie zelfs een brief aan het Brabants Dagblad. Die kan je onderdaan vinden.

Kaas

Er is misschien geen ‘directe’ relatie tussen inwoner en wethouder. Maar de CDA-voorzitter met wie de wethouder wel een directe band heeft, heeft een zakelijk belang. Een deel van de geitenmelk die zijn broer wil produceren gaat naar zijn kaasfabriek.

Oordeel

De vraag is dus: mag een CDA-wethouder beslissen over een geitenstal waar zijn partijvoorzitter een direct financieel belang bij heeft. Moeten we uitgaan van de onafhankelijkheid van een wethouder totdat het tegendeel bewezen is, of moet de burgemeester het dossier in zo’n geval altijd overnemen? Wat vinden jullie? Laat het weten en mail ons: demonitor@kro-ncrv.nl.

Hier vind je de brief van de gemeente Maasdriel aan het Brabants Dagblad.

[TIP text=Wat is jouw oordeel: belangenverstrengeling of niet?]

Lees meer over

Overheid en bureaucratie Lokaal bestuur
Verkenning Research Opnames Uitzending

545 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Bastiaan Hetebrij Verslaggever

Bastiaan Hetebrij is politicoloog en studeerde in Amsterdam en New York. Hij liep stage bij de Duitse zender Phoenix in Berlijn en werkte als verslaggever bij AT5 en de politieke redactie van RTL-Nieuws. Hij probeert te werken volgens het journalistieke adagium: eerst de feiten, dan het werk, dan de mening en dat doet hij als verslaggever, regisseur en online. Zijn interessegebied is breed. Hij zoekt graag naar belangentegenstellingen, dieperliggende oorzaken en de al dan niet oprechte drijfveren van betrokkenen.

Lees verder
@bhetebrij

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Gemeentes en provincies hebben veel invloed op onze leefomgeving, maar de controle daarop staat onder druk en dat leidt mogelijk tot meer misstanden. Wij willen hier meer over te weten komen.
Alles over dit onderzoek