‘De werknemer krijgt niet de zorg waar hij eigenlijk recht op heeft’

maandag 26 oktober 2015 Leestijd: 1 min.

Jos Rooijackers_0 /

Yvonne Verkaik

Redacteur

yvonne.verkaik@kro-ncrv.nl

maandag 26 oktober 2015 Leestijd: 1 min.

Dat het belangrijk is om een beroepsziekte op tijd te onderkennen, laat het verhaal van bouwvakker Kees Ludlage zien. Hij werkte nog 8 jaar door terwijl bij een keuring al was gebleken dat hij beginnende silicose (een stoflong) had omdat de bedrijfsarts niet ingreep. Zijn longaandoening was minder ernstig geweest als hij eerder was gestopt met werken, zo stelt ook zijn longarts Jos Rooijackers. Komt dit vaker voor of is dit een incident?

‘Nee, dat is het niet,’ zo stelt Rooijackers, die werkzaam is bij het Nederlands Kenniscentrum voor Arbeid en Longaandoeningen. En dat ligt volgens hem aan de manier waarop wij het systeem rond beroepsziekten hebben ingericht. ‘Het systeem is ziek en werkt niet op de manier zoals het zou moeten werken.’ Rooijackers spreken we voor ons dossier Ziek door mijn werk.


**Help ons verder in het onderzoek**

Ons onderzoek naar beroepsziekten gaat door. Tips over het dossier Ziek door mijn werk kunt u sturen naar daan.jansen@kro-ncrv.nl of yvonne.verkaik@kro-ncrv.nl. Of via ons tipformulier.

Lees meer over

Werk en inkomen Ziek door mijn werk
Verkenning Research Opnames Uitzending

Ziek door mijn werk

Research

Deel jouw ervaring 182 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 27 april 22:05u, NPO2

586 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Yvonne Verkaik Redacteur

Yvonne Verkaik studeerde politieke geschiedenis en cultuureducatie aan de Universiteit van Utrecht. Na haar studie werkte ze voor verschillende consumentenprogramma’s, actualiteitenrubrieken en talkshows. Op de redactie van de Monitor staat ze bekend als een researcher met oog voor detail en een voorliefde voor het menselijke verhaal. Ook begeleidt ze de stages van de nieuwe journalistieke talenten. Als journalist wil ze graag begrijpen hoe de samenleving werkt en hoopt ze verandering teweeg te brengen daar waar mensen in de knel komen.

Lees verder
@verkaiky

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De Monitor onderzoekt de werkplek. In het verleden deden we onderzoek naar beroepsziekten en hoe het systeem op mensen met klachten reageert. Nu doen we onderzoek naar de kantoortuin.
Alles over dit onderzoek