‘De werkdruk op de intensive care is enorm: kwaliteit en veiligheid lopen gevaar’

zaterdag 06 oktober 2018 Leestijd: 2 min.

Patient wordt verplaatst naar een andere afdeling / ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT

Yvonne Verkaik

Redacteur

yvonne.verkaik@kro-ncrv.nl

zaterdag 06 oktober 2018 Leestijd: 2 min.

‘Wekelijks worden er in het ziekenhuis waar ik werk operaties afgezegd, vrijwel altijd is de reden dat er geen capaciteit is op de intensive care.’ Het is één van de reacties die we binnenkrijgen op onze recente oproep aan IC- en OK-verpleegkundigen.

Nederlandse ziekenhuizen kampen met personeelstekorten. Met name gespecialiseerd verpleegkundig personeel, werkzaam op bijvoorbeeld de intensive care of in de OK, is moeilijk te vinden. Het Universitair Medisch Centrum Groningen sloot deze zomer nog vier operatiekamers vanwege personeelsgebrek. En ze zijn niet de enige, ook andere ziekenhuizen in het land worstelen met de schaarse hoeveelheid personeel.

Hoge werkdruk op intensive care

‘Onze werkdruk is enorm’, legt een IC-verpleegkundige uit. Niet alleen door de zorg die er geleverd moet worden op de intensive care zelf, maar ook door zorgvragen van andere afdelingen met complexe patiënten. ‘Hierdoor is onze eigen afdeling onderbemand. En dat komt meerdere malen per week voor.’ 

Daarnaast zorgen spoedopnames er regelmatig voor dat er ‘overbedden’ gedraaid moet worden, vertelt hij. En ook daardoor zijn er regelmatig te weinig verpleegkundigen op de intensive care aanwezig. 

‘Dit verhoogd de werkdruk enorm en is wekelijks aan de orde. De kwaliteit en veiligheid lopen daardoor gevaar.’IC-verpleegkundige

‘Kwaliteit en veiligheid zorg onder druk’

De kwaliteit van zorg, de veiligheid van patiënten, zorgen over werkdruk en het gevoel van (financiële) onderwaardering: het zijn een thema’s die meerdere tipgevers aankaarten. Zo laat een IC-verpleegkundige weten dat bijvoorbeeld levensreddende hartchirurgie (hartklep- en bypassoperaties) geregeld wordt uitgesteld omdat er geen recovery-bed is op de intensive care.

Daarnaast wijst hij op de zogenoemde ‘snelle ruil’. Hierbij worden de minst zieke patiënten van de intensive care naar een andere afdeling verplaatst, zodat een kritiek zieke IC-patiënt een plek kan krijgen. ‘Vaak een levensreddende 'truc' maar alles behalve optimaal voor de kwaliteit en veiligheid van het zorgproces’, aldus deze bezorgde verpleegkundige.

‘Patiënten verslechteren’

Hij ziet bovendien dat patiënten vaak onnodig verslechteren in het traject voor de intensive care. ‘Dit komt niet door incompetentie van de verpleegkundigen en artsen op die afdelingen, maar doordat er simpelweg geen toezicht is op de patiënten.’ Een subtiele koorts of een benauwdheid kan volgens hem op die manier makkelijk gemist worden en ervoor zorgen dat de situatie van een patiënt verslechterd. ‘Zeker als je met z’n tweeën ’s nachts twintig patiënten moet verplegen. En echt waar, dit gebeurt.’ 

Werkdruk op andere afdelingen ziekenhuis

En dat is precies waar een andere tipgever tegenaan loopt. Zij is werkzaam op zo’n afdeling waar IC-patiënten naar worden verplaatst onder het motto van een ‘snelle ruil’. Soms te vroeg. En daardoor neemt ook op haar afdeling de werkdruk toe. ‘Op onze afdeling hebben we nu voornamelijk hoog complexe patiënten die bijna IC-patiënt genoemd mogen worden. Op de IC verzorg je één of twee van deze patiënten, maar op onze afdeling zijn dat er gerust vijf per verpleegkundige.’

‘We werken nog voornamelijk met nieuwe onervaren mensen waardoor het aantal fouten op de werkvloer sterk is toegenomen.’ verpleegkundige op een verpleegafdeling

‘Regelmatig zie ik collega’s overspannen naar huis gaan. En ik krijg bijna wekelijks een email van een collega die een andere baan heeft gevonden. Ik ben nu op het punt gekomen dat ik zelf ook overweeg om een andere baan te zoeken.’ 

Lees meer over

Gezondheid en zorg Crisis in het ziekenhuis
Verkenning Research Opnames Uitzending

Crisis in het ziekenhuis

Uitzending

Ziekenhuizen werken met computersystemen die slecht met elkaar praten. Als jij in ziekenhuis A vaak komt en ze weten daar alles van je, maar je wordt in ziekenhuis B met spoed opgenomen, kan de arts daar vaak niet zien wat er allemaal al van jou bekend is. Waarom is dat erg? En hoe kan het dat in 2019 dit nog niet goed werkt? Wij zoeken het uit.

Deel jouw ervaring 53 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op zondag 08 september 2019 om 22:40  NPO2

262 tips

ontvangen

Gezondheid en zorg / Crisis in het ziekenhuis

Is jouw operatie uitgesteld?

Heb jij ervaring met een op het laatst uitgestelde operatie vanwege personeelstekort in het ziekenhuis? Of herken je je in één van de bovenstaande verhalen? Valt het bij jou op de afdeling juist heel erg mee met de werkdruk? Of werk je als manager of bestuurder in een ziekenhuis en wil je vertellen hoe jullie omgaan met het gebrek aan personeel? We horen graag je verhaal!
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Yvonne Verkaik Redacteur

Yvonne Verkaik studeerde politieke geschiedenis en cultuureducatie aan de Universiteit van Utrecht. Na haar studie werkte ze voor verschillende consumentenprogramma’s, actualiteitenrubrieken en talkshows. Op de redactie van de Monitor staat ze bekend als een researcher met oog voor detail en een voorliefde voor het menselijke verhaal. Ook begeleidt ze de stages van de nieuwe journalistieke talenten. Als journalist wil ze graag begrijpen hoe de samenleving werkt en hoopt ze verandering teweeg te brengen daar waar mensen in de knel komen.

Lees verder
@verkaiky

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Na twee uitzendingen over de personeelstekorten gaan we nu de problemen bij de uitwisseling van patiëntengegevens onderzoeken.
Alles over dit onderzoek