Zeven verpakkingen maken we gemiddeld per persoon per dag open. Daarvan zijn er veel niet of maar moeilijk te recyclen. Die verpakkingen eindigen in het gunstigste geval als bermpaaltje. In het slechtste geval belanden ze in de natuur of in de oven. Wij verzamelden vijf tips waarmee we zelf aan de slag kunnen om de plasticplaag niet te verergeren.

In ons onderzoek naar de Plasticplaag leren we veel over welke verpakkingen nou wel en niet goed te recyclen zijn. Uit alle gesprekken met experts en mensen uit de branche halen we vijf simpele tips die weinig moeite kosten en waarmee je recycling makkelijker maakt, en dus de plasticplaag vermindert.

  1. Koop geen zwart plastic

    Sommige recyclemachines herkennen zwart niet. Of meer specifiek: de kleur roetzwart. Daardoor verdwijnen deze verpakkingen bij de ‘rejects’ en worden ze niet op het hoogst mogelijke niveau gerecycled. Ze zien er misschien chique uit die mooie glanzende zwarte bakjes, maar: niet meer kopen dus.

  2. Koop een verpakking die uit 1 soort plastic bestaat

    Alles met laagjes of verschillende soorten plastic is eigenlijk een no go. Recyclers willen een monostroom van 1 soort plastic. Die kunnen ze goed recyclen en is dus geld waard. Zodra een product uit laagjes of verschillende soorten plastic bestaat, is het moeilijk opnieuw in de cirkel te brengen en heeft het geen waarde voor recyclers. Voor het verwerken van dit plastic moet zelfs betaald worden; het worden bermpaaltjes of kratjes, of het gaat naar de verbrandingsoven.

  3. Let op de labels

    Scanners van machines kijken naar het materiaal van een verpakking. Zit er om een mooie PET-fles een groot etiket (ook wel sleeve genaamd) van een ander soort plastic, dan zegt de machine dat het geen PET is en schiet hij de fles eruit naar het afval dat verbrand wordt of met de handelaar meegaat. Koop daarom verpakkingen met kleine etiketjes; daar hebben de machines geen last van.

  4. Gooi je verpakkingen thuis weg

    Voor het huishoudelijk verpakkingsafval hebben we een redelijk goed inzamel- en sorteersysteem. Producenten (en indirect wij dus, want dat berekenen ze door in hun producten) betalen daarvoor. Voor bedrijfsafval geldt op dit moment nog niet dat er voor aparte inzameling en scheiding wordt betaald. Bijna de helft van de plastic verpakkingen die bij bedrijven, winkels en stations worden weggegooid, komen bij het restafval terecht en worden verbrand. De NS laat bijvoorbeeld weten de mogelijkheid van nascheiding te onderzoeken, maar nu plastic nog niet apart in te zamelen. De kans dat je verpakking gerecycled wordt als je die buitenshuis weggooit, is dus aanzienlijk minder groot.

  5. Gebruik het niet.

    Het lijkt een open deur, maar als je erop let, zie je pas hoeveel plastic je achteloos gebruikt. En gemiddeld dus zeven verpakkingen per dag (!) schrijft Milieu Centraal. Een Europees verbod op wegwerpplastics is afgekondigd, maar lidstaten hebben nog tot 2021 om het te implementeren en daarmee zijn we er ook nog niet. Als je zelf wat kritischer bent op je plasticgebruik en bijvoorbeeld je gebruikte koffiebekertje gewoon nog een paar keer onder het apparaat zet, help je om de plastic berg in ieder geval niet onnodig veel groter te maken dan hij nu al is.

Makers