Tips De Plasticplaag

De wereld lijdt onder plastic, hier 5 tips om je plasticverbruik te minderen

zaterdag 28 september 2019 Leestijd: 2 min.

Wil je onze recycling verbeteren? Koop dan geen zwart plastic. / Getty images (Sally Anscombe)

Karen Geurtsen

Redacteur

karen.geurtsen@kro-ncrv.nl

zaterdag 28 september 2019 Leestijd: 2 min.

Zeven verpakkingen maken we gemiddeld per persoon per dag open. Daarvan zijn er veel niet of maar moeilijk te recyclen. Die verpakkingen eindigen in het gunstigste geval als bermpaaltje. In het slechtste geval belanden ze in de natuur of in de oven. Wij verzamelden vijf tips waarmee we zelf aan de slag kunnen om de plasticplaag niet te verergeren.

In ons onderzoek naar de Plasticplaag leren we veel over welke verpakkingen nou wel en niet goed te recyclen zijn. Uit alle gesprekken met experts en mensen uit de branche halen we vijf simpele tips die weinig moeite kosten en waarmee je recycling makkelijker maakt, en dus de plasticplaag vermindert. 

 1. Koop geen zwart plastic

  Sommige recyclemachines herkennen zwart niet. Of meer specifiek: de kleur roetzwart. Daardoor verdwijnen deze verpakkingen bij de ‘rejects’ en worden ze niet op het hoogst mogelijke niveau gerecycled. Ze zien er misschien chique uit die mooie glanzende zwarte bakjes, maar: niet meer kopen dus. 
 2. Koop een verpakking die uit 1 soort plastic bestaat

  Alles met laagjes of verschillende soorten plastic is eigenlijk een no go. Recyclers willen een monostroom van 1 soort plastic. Die kunnen ze goed recyclen en is dus geld waard. Zodra een product uit laagjes of verschillende soorten plastic bestaat, is het moeilijk opnieuw in de cirkel te brengen en heeft het geen waarde voor recyclers. Voor het verwerken van dit plastic moet zelfs betaald worden; het worden bermpaaltjes of kratjes, of het gaat naar de verbrandingsoven.
 3. Let op de labels

  Scanners van machines kijken naar het materiaal van een verpakking. Zit er om een mooie PET-fles een groot etiket (ook wel sleeve genaamd) van een ander soort plastic, dan zegt de machine dat het geen PET is en schiet hij de fles eruit naar het afval dat verbrand wordt of met de handelaar meegaat. Koop daarom verpakkingen met kleine etiketjes; daar hebben de machines geen last van.
 4. Gooi je verpakkingen thuis weg; niet onderweg!

  Voor het huishoudelijk verpakkingsafval hebben we een redelijk goed inzamel- en sorteersysteem. Producenten (en indirect wij dus, want dat berekenen ze door in hun producten) betalen daarvoor. Voor bedrijfsafval geldt op dit moment nog niet dat er voor aparte inzameling en scheiding wordt betaald. Bijna de helft van de plastic verpakkingen die bij bedrijven, winkels en stations worden weggegooid, komen bij het restafval terecht en worden verbrand. De NS laat bijvoorbeeld weten de mogelijkheid van nascheiding te onderzoeken, maar nu plastic nog niet apart in te zamelen. De kans dat je verpakking gerecycled wordt als je die buitenshuis weggooit, is dus aanzienlijk minder groot.
 5.  Gebruik het niet.

  Het lijkt een open deur, maar als je erop let, zie je pas hoeveel plastic je achteloos gebruikt. En gemiddeld dus zeven verpakkingen per dag (!) schrijft Milieu Centraal. Een Europees verbod op wegwerpplastics is afgekondigd, maar lidstaten hebben nog tot 2021 om het te implementeren en daarmee zijn we er ook nog niet. Als je zelf wat kritischer bent op je plasticgebruik en bijvoorbeeld je gebruikte koffiebekertje gewoon nog een paar keer onder het apparaat zet, help je om de plastic berg in ieder geval niet onnodig veel groter te maken dan hij nu al is.

Wil je op de hoogte blijven van ons onderzoek? Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief. Dan sturen we je elke 2 weken de nieuwste artikelen.

Lees meer over

Natuur en milieu De Plasticplaag
Verkenning Research Opnames Uitzending

De Plasticplaag

Uitzending

Duizenden zakken gerecyclede plastic snippers liggen te wachten in de polder. Waarom willen fabrikanten ze niet hebben? En doet de staatssecretaris eraan? Zij wil toch naar economie waarin alle plastics opnieuw gebruikt worden? Kijk maandag 8 juni naar onze uitzending!

Deel jouw ervaring 70 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 08 juni 2020 om 22:20  NPO2

401 tips

ontvangen

Natuur en milieu / De Plasticplaag

oproep

Heb jij tips om minder plastic te gebruiken of beter te recyclen? Laat het ons weten!
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Karen Geurtsen Redacteur

Als vragen stellen je hobby is, dan is er geen betere baan dan onderzoeksjournalist. Daar kwam Karen Geurtsen achter toen ze na haar studies Europees Beleid en Journalistiek & Nieuwe Media stage liep bij weekblad HP/De Tijd. Voor de vraag hoe de PVV werkelijk in elkaar stak, ging zij undercover. Dat resulteerde in een hoop discussie, een boek en een nominatie voor de Mercurs (2010). Na een korte uitstap naar het bedrijfsleven zit ze sinds 2016 zit bij de KRO-NCRV. Karen: 'Het mooie aan De Monitor is dat je het publiek helemaal mee kunt nemen in je eigen zoektocht.’

Lees verder
@karen_geurtsen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Plastics zijn in één woord fantastisch. We gebruiken ze voor onmisbare producten als brillen, babyflessen en injectienaalden. Ook gebruiken we ze voor ons luxe leven...
Alles over dit onderzoek