De stratenmakers van Rutte: onvindbaar

donderdag 12 oktober 2017 Leestijd: 2 min.

Onze presentator, Teun van de Keuken, in gesprek met een stratenmaker in Venlo. /

Yoran ter Voert

Stagiair

yoran.tervoert@kro-ncrv.nl

donderdag 12 oktober 2017 Leestijd: 2 min.

Anderhalve week geleden riepen we jullie op om ons te helpen bij de zoektocht naar de stratenmakers van Rutte. De toekomstige premier deed hen in 2009 de belofte dat zij op hun 65ste met pensioen zouden kunnen. Wij gingen voor het onderzoek Doorwerken tot 67 op zoek naar die mannen.

We zijn nu anderhalve week verder en we zijn flink gevorderd in onze zoektocht. De oproep over de stratenmakers is honderden keren gedeeld op Facebook en de reacties stroomden binnen. Helaas zitten hier de mensen die we zoeken niet tussen, ook geen van de tipgevers kent hen. En dus gaat onze eigen research onverminderd voort.


Twijfel

Als eerste zijn we zo veel mogelijk stratenmakers en aannemers in Venlo en omgeving gaan bellen. 22 telefoongesprekken verder tasten we nog steeds in het duister. Verschillende bellers geven aan dat hen wel iets bijstaat van het voorval en verwijzen ons dan weer door naar andere stratenmakersbedrijven. Maar ook zij kunnen ons niet helpen. Als zo veel mensen in een wereldje waarin velen elkaar blijken te kennen niets van het gesprek met Rutte afweten, is het dan wel echt gebeurd? Die twijfel komt toch sterk bij ons naar boven.

Vandaar dat we ons tot de VVD wenden. Raadsleden uit die tijd blijken niet al te moeilijk te vinden. Maar ook bij deze groep kan niemand zich iets herinneren van de belofte die de demissionair minister-president deed in Venlo in 2009. Er wordt ons meerdere malen verteld dat oud-Kamerlid Mark Verheijen degene is die er zeker iets van zou moeten weten. En dus bellen we hem. Verheijen, destijds lijsttrekker van de VVD Venlo, geeft aan dat Mark Rutte in oktober en november 2009 inderdaad in korte tijd veel in Venlo was. Van een gesprek met stratenmakers kan hij zich niets herinneren. Dus zelfs de man die de VVD-leider in die tijd overal in Venlo schaduwde, weet niet waar het over gaat.

Als laatste optie blijven de lokale collega-journalisten over. Als een politiek kopstuk naar hun stad toogt, zitten de lokale en regionale pers er meestal meteen bovenop. L1, De Limburger en Omroep Venlo sturen onze vragen door naar hun redacties. Het resultaat: niemand weet iets van het gesprekje met de bestraters.


Op bezoek in Venlo

Als al het belwerk niets oplevert, gaan we de straat op. Compleet met presentator en cameraploeg vertrekken we afgelopen maandag naar Venlo. Misschien zijn de mensen die we hier op straat tegenkomen wel het missende puzzelstukje. 3 mannen op leeftijd die op ‘hun hangplek’ staan te praten hebben hun mening over Mark Rutte meer dan klaar, maar ook zij kunnen ons niet verder helpen met de zoektocht.

We hebben ook een afspraak met 4 stratenmakers. We treffen hen als ze met de knieën in het zand aan het bestraten zijn. Zullen zij dan eindelijk het antwoord hebben?


De kans dat het gesprek tussen onze demissionair minister-president en de stratenmakers nooit heeft plaatsgevonden lijkt steeds groter te worden, maar we geven onze zoektocht voorlopig niet op. Heb jij tips die ons naar de stratenmakers kunnen leiden? Laat het ons dan weten via het tipformulier.

Lees meer over

Werk en inkomen Doorwerken tot 67
Verkenning Research Opnames Uitzending

382 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Yoran ter Voert

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De AOW-leeftijd gaat sinds 2013 met stapjes omhoog zodat in 2022 de leeftijd 67 jaar en 3 maanden is. Maar gaat iedereen die nieuwe grens wel werkend halen? Na de zware beroepen richten we ons nu o...
Alles over dit onderzoek