'De Sociale Dienst gaf mij het laatste zetje'

vrijdag 16 januari 2015 Leestijd: 1 min.

Schermafbeelding 2015-01-16 om 16.23.47 /

Sietze van Loosdregt

Samensteller

sietze.vanloosdregt@kro-ncrv.nl

vrijdag 16 januari 2015 Leestijd: 1 min.

We tekenen het verhaal op van onze tipgever Arend. Hij mailde ons over zijn mislukte uitkeringsaanvraag bij de Sociale Dienst Drechtsteden. Die blijft hem maar om aanvullende bewijzen vragen dat hij geen andere vormen van inkomsten heeft. Bij de zoveelste brief met weer andere eisen besluit hij een eind aan zijn leven te maken door de gaskraan open te draaien met de bedoeling om in te slapen.

We gaan langs bij Arend. Hij vertelt dat door een vonkje in het stopcontact zijn wanhoopsdaad niet slaagt. Wel ontploft zijn woning. Arend heeft de explosie overleefd, maar is zwaar verbrand. Hij is niet te spreken over de Sociale Dienst. ‘Ze hadden op dat moment de mogelijkheid om mij een hand te geven om nog net te blijven staan of mij een duwtje te geven om me het ravijn in te flikkeren. En dat duwtje hebben zij mij wel gegeven.’

Enquête

Het verhaal van Arend die vastloopt in een woud van regeltjes, lijkt niet op zichzelf te staan. We krijgen naar aanleiding van zijn verhaal meerdere tips binnen van mensen in de bijstand die zich in het nauw gedreven voelen door de recent ingevoerde verscherpte bijstandsregels- en verplichtingen. Tips en verhalen waar wij mee aan de slag gaan.

lees ook: Tipgever: 'Ik weet me even geen raad met mijn leven' dinsdag 09 december Wij vragen ons af: hoe kan het dat de Sociale Dienst mensen verder de ellende in helpt in plaats van eruit? En wat vinden de uitvoerders van deze wet van de nieuwe regels? Reden voor ons om in samenwerking met Binnenlands Bestuur een enquête uit te zetten onder directeuren en medewerkers van sociale diensten.

Het hele verhaal van Arend en de uitslag van deze enquête zie je zondag 18 januari 2015 om 22:35 uur op NPO2. Ook reageren op dit onderwerp? Mail: tip insturen.

Lees meer over

Werk en inkomen Sociale Dienst
Verkenning Research Opnames Uitzending

542 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Sietze van Loosdregt Samensteller

Sietze van Loosdregt komt van het platteland. En dat zie je terug zijn werk. Zo maakte hij voor De Monitor uitzendingen over megastallen, de Q-koorts en windmolens. Maar ook over sociaal maatschappelijke thema’s als het onderwijs en de sociale dienst. Hij begon zijn werk in Hilversum bij het actualiteitenprogramma Netwerk, en werkte daarna onder meer voor de discussieprogramma’s Rondom 10 en Debat op 2.

Lees verder
@sietze_1

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Hoe sociaal is de sociale dienst? Alles wordt gedaan om misbruik te voorkomen en mensen zo snel mogelijk weer aan het werk te helpen. Is dit beleid rechtvaardig? Of zou het alleen moeten gelde...
Alles over dit onderzoek