De smartcab: sluw of sociaal ondernemen?

vrijdag 05 september 2014 Leestijd: 1 min.
Bastiaan Hetebrij

Verslaggever

bastiaan.hetebrij@kro-ncrv.nl

vrijdag 05 september 2014 Leestijd: 1 min.

Over de kleine, knalgele taxi’s van de firma Brookhuis heb ik al een paar mooie discussies gevoerd op de redactie. Zijn deze smartcabs vooral lekker goedkoop voor de klant (ongeveer de helft goedkoper dan een normale taxi) én sociaal omdat de werkloze jongere die er in rijdt werkervaring opdoet? Of verdringen deze nieuwe chauffeurs een toenemend aantal werkloze taxichauffeurs en worden ze opgeleid voor werkloosheid? De FNV kent geen twijfel, en opende het meldpunt werkverdringing.


Als ik moet kiezen tussen een spotgoedkope Volkswagen Up-taxi of de duurdere Mercedes, dan twijfel ik niet. Precies het idee van de bedenker van smartcab, Hans Landman van taxibedrijf Brookhuis. Reclame en het sociaal imago levert in Twente zo veel nieuwe klanten op dat de smartcab zich op termijn terugverdient. "Van verdringing is dus geen sprake", vindt Landman.


Maar hebben die jongeren er iets aan? Ze krijgen een opleiding en moeten daarna drie maanden rijden met behoud van uitkering. Vandaar die lage prijs. 30% heeft een baangarantie. Hoogleraar Jouke van Dijk heeft twijfels: “We hebben niet voor niets het minimumloon.” Maar collega hoogleraar Ton Wilthagen vindt het een interessant experiment. De FNV waarschuwt voor ongelukken.


Taxibedrijven staan onder enorme druk. Dit taxibedrijf zegt dat ze alleen met dit soort innovaties het hoofd boven water kan houden. En die jongeren vormen geen gevaar op de weg.


Veel taxibedrijven zijn boos over de smartcab.

Lees meer over

Werk en inkomen Werkloos en boos
Verkenning Research Opnames Uitzending

267 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Bastiaan Hetebrij Verslaggever

Bastiaan Hetebrij is politicoloog en studeerde in Amsterdam en New York. Hij liep stage bij de Duitse zender Phoenix in Berlijn en werkte als verslaggever bij AT5 en de politieke redactie van RTL-Nieuws. Hij probeert te werken volgens het journalistieke adagium: eerst de feiten, dan het werk, dan de mening en dat doet hij als verslaggever, regisseur en online. Zijn interessegebied is breed. Hij zoekt graag naar belangentegenstellingen, dieperliggende oorzaken en de al dan niet oprechte drijfveren van betrokkenen.

Lees verder
@bhetebrij

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Hoe gaan we in Nederland om met werklozen? Miljoenen worden uitgetrokken om mensen weer aan een baan te helpen via allerlei maatregelen en subsidies. Zijn ze zinvol?
Alles over dit onderzoek