De richting van het onderzoek

vrijdag 06 juni 2014 Leestijd: 1 min.
Daan Jansen

Verslaggever

daan.jansen@kro-ncrv.nl

vrijdag 06 juni 2014 Leestijd: 1 min.

3 doden per dag in ziekenhuizen door medische misser

Hoewel de cijfers flink gedaald zijn de laatste jaren, overlijden er in ziekenhuizen jaarlijks naar schatting nog steeds 970 mensen door een organisatorische of medische fout. Dat zijn bijna 3 doden per dag. Daarnaast zijn er nog velen die voor het leven verminkt zijn. Als er fouten worden gemaakt, moet je er van leren. Maar gebeurt dit ook? Is de malafide ex-neuroloog Ernst Jansen (voorheen Jansen Steur) een uitzondering of komt dit vaker voor? En wat wordt er gedaan om herhaling te voorkomen?

Om daar inzicht in te krijgen, zijn we eerst gaan kijken naar de (tand)artsen en verpleegkundigen die op de vingers zijn getikt. Sinds 2009 wordt deze groep op een lijst gezet. Deze ‘zwarte lijst’ wordt door het ministerie van VWS online geplaatst.

In Nederland moeten artsen en verpleegkundigen zich registeren in het BIG-register om hun vak uit te mogen oefenen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg, een rechter of de Tuchtcolleges voor de Gezondheidszorg kunnen falende zorgverleners een maatregel opleggen, zoals een beroepsverbod (doorhaling), berisping of schorsing.

Wij vragen ons af in hoeverre artsen leren van waarschuwingen, boetes en berispingen en of ze zich ook daadwerkelijk aan schorsingen en doorhalingen houden. Ook zij moeten immers brood op de plank hebben. In hoeverre vallen ze daarbij terug op hun ‘oude’ beroep? Kunnen blunderende artsen en verpleegkundigen weer makkelijk ergens anders aan de slag? Wat doen ze nu? Wie houdt deze bestrafte groep in de gaten? En: is de ‘zwarte lijst’ van VWS wel compleet?

Met deze en meer vragen proberen we inzicht te krijgen in de wereld van de veroorzakers van medische missers. Speurt u mee?

Bekijk onze video-oproep hierboven!

Lees meer over

Gezondheid en zorg Foute Dokters
Verkenning Research Opnames Uitzending

227 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Daan Jansen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Hoe kan het dat zorgverleners zonder BIG-registratie of met een beroepsverbod in het buitenland wél in Nederland aan de slag zijn? De Monitor over foute dokters en een falend BIG-register.
Alles over dit onderzoek