‘De nieuwe cao is er, maar nu moeten we écht met elkaar om de tafel’

vrijdag 09 november 2018 Leestijd: 4 min.

Afgelopen maanden waren er in verschillende UMC's stiptheidacties / ANP ROBIN UTRECHT

Yvonne Verkaik

Redacteur

yvonne.verkaik@kro-ncrv.nl

Nina van Nieuwkoop

Redactie

nina.vannieuwkoop@kro-ncrv.nl

vrijdag 09 november 2018 Leestijd: 4 min.

Na maanden onderhandelen en verschillende acties van medewerkers zijn de werkgeverskoepel NFU (Nederlandse Federatie voor Universitair Medische Centra) en de betrokken vakbonden eruit. Eindelijk ligt er een nieuwe cao voor werknemers van de academische ziekenhuizen. Medewerkers krijgen er salaris bij, maar het sluiten van de cao lijkt nog maar het begin. ‘Nu moeten we écht met elkaar om de tafel voor een betere uitwerking van de cao,’ aldus Elise Merlijn van FNV Zorg en Welzijn.

Vanaf de start van ons onderzoek Crisis in het ziekenhuis vertellen verschillende verpleegkundigen ons dat zij het salaris in de academische ziekenhuizen niet in verhouding vinden staan tot de werkdruk die ze ervaren. Zo schrijft een verpleegkundige: ‘Wil je goede verpleegkundigen houden in de academische ziekenhuizen? Dan zul je ze ook een goed salaris moeten bieden.’ Met de nieuwe cao krijgen medewerkers 8,25% loonsverhoging in 3 jaar tijd.

lees ook: IC-verpleegkundige: ‘Veel collega's zoeken het elders, scholen om of gaan eerder met pensioen’ woensdag 31 oktober  

Dat hogere salaris komt er nu, maar dat was zeker niet het enige punt op de agenda. Ook de werkdruk en een generatiebeleid (maatregelen die ervoor zorgen dat oudere werknemers gezond hun pensioen halen) waren belangrijke punten. We nemen contact op met Leon van Halder, voorzitter van de NFU cao-delegatie. Hij vertelt ons dat de acceptatie van het bod een eerste stap in de goede richting is. ‘We zijn blij dat de centrales het bod hebben aanvaard. Nu moeten we echt snel aan tafel om de uitwerking ervan vorm te geven. We moeten serieus aan het werk met elkaar,’ vertelt hij.

Maandenlang moeizaam onderhandelen

Het eindbod van de NFU werd door alle vier de overkoepelende bonden geaccepteerd. Alleen beroepsorganisatie NU’91 accepteerde het bod niet: een meerderheid van de leden stemde tegen. Toch laat ook FNV Zorg en Welzijn, van wie een meerderheid van de leden akkoord ging met het eindbod, weten verder te gaan met hun strijd. Zij willen een betere aanpak van de hoge werkdruk en een steviger generatiebeleid.

lees ook: ‘De werkdruk op de intensive care is enorm: kwaliteit en veiligheid lopen gevaar’ zaterdag 06 oktober

Met de nieuwe cao lijkt het einde van de gesprekken tussen de bonden en de NFU dus nog niet in zicht. En dat terwijl de onderhandelingen van de afgelopen maanden al heel moeizaam waren. Elise Merlijn, vakbondsbestuurder bij FNV Zorg en Welzijn vertelt: ‘De gesprekken tussen de NFU en de bonden hebben enorm lang geduurd. We hebben in totaal zo’n zes keer met elkaar om de tafel gezeten. Vanaf het begin was duidelijk dat de voorstellen van de NFU enorm verschilden van de eisen van de vakbonden. Uiteindelijk zijn we van tafel weggelopen.’

Verpleegkundigen in actie

Met het spaak lopen van de onderhandelingen ging FNV over tot het organiseren van stiptheidsacties. Merlijn legt uit: ‘Alle medewerkers - waaronder verpleegkundigen - die aan deze acties meededen verrichtten geen extra diensten of overwerk, en ook namen ze alle pauzes waar ze recht op hadden. Die acties maakten duidelijk dat verpleegkundigen met te weinig collega’s op de vloer staan, en dat de werkdruk in de universitaire medisch centra gigantisch is.

Van Halder: ‘Dat er zoveel actie werd gevoerd door het personeel was voor ons een signaal dat er echt iets aan de hand was. En dat de zorgen onder het personeel groot zijn. Wij delen die zorgen, en dat is ook de reden dat we met een eindbod zijn gekomen. We willen stappen zetten.’

‘Eindbod was noodzakelijk om tot een akkoord te komen’

Het eindbod stuurde de NFU via de mail. Iets waar Merlijn zich enorm over verbaasde: ‘Mijn eerste reactie was: “Zijn ze van God los”? Ik had nog nooit een eindbod in de mail ontvangen. Wat mij betreft getuigt dat van weinig respect voor alle medewerkers die zo hard werken. Ik had liever gezien dat dit op een normale manier uitonderhandeld kon worden, en dat kan niet met een eindbod,’ vertelt de vakbondsbestuurder.

'DEZE MANIER VAN COMMUNICEREN VOND IK RESPECTLOOS NAAR AL DIE HARDWERKENDE MEDEWERKERS’

De NFU begrijpt de reactie van de NFV maar meent ook dat een eindbod noodzakelijk was. ‘De onderhandelingen liepen vast en we kwamen niet verder. We moesten echt iets doen om tot een akkoord te komen. We voelden de grote zorgen in de ziekenhuizen, en wat ons betreft was een eindbod nodig om tot een doorbraak te komen,’ verklaart Van Halder.

Toch erkent Merlijn ook, ondanks haar ontevredenheid over een eindbod, dat er met het bod voor een groot deel aan de eisen van de bonden tegemoet is gekomen. Zo verhoogde de NFU de salariseis naar 8,25 procent over 3 jaar. En ook staan er in het bod voorstellen om de hoge werkdruk aan te pakken, door bijvoorbeeld te experimenteren met flexibeler inroosteren en het verminderen van de administratielast. Bovendien wil de NFU medewerkers ouder dan 60 jaar straks extra belonen voor het draaien van onregelmatige diensten.

‘We zijn er nog niet’

Toch vindt de FNV de voorstellen niet concreet genoeg. Merlijn: ‘Voor de FNV is de strijd nog niet gestreden. Onze leden hebben het bod geaccepteerd omdat ze het zien als een opstap naar verdere gesprekken en uitwerking van de cao. We vinden de cao op dit moment nog te vaag en willen concretere oplossingen voor de verlichting van de werkdruk, en een stevig generatiebeleid. Daarom willen we nu weer snel om tafel met de NFU.’

Ook de NFU hoopt snel te spreken met de vakbonden. ‘De inzet van de onderhandelingen waren natuurlijk het loon, de werkdruk en het generatiebeleid. Als NFU hebben wij aangegeven dat wij denken dat er vooral lokaal afspraken gemaakt moeten worden over bijvoorbeeld werkdruk en administratielast. Ieder ziekenhuis moet zelf aan de slag gaan met maatregelen om dit terug te dringen,’ verklaart Van Halder.

Van Halder is naast voorzitter van de cao-delegatie voor de NFU ook bestuursvoorzitter bij het Radboudumc in Nijmegen. Daar zijn ze al begonnen met maatregelen om de werkdruk terug te dringen. ‘Wij zijn bezig met flexibel roosteren en zogenoemde ‘schrapsessies’. Daarbij proberen we te kijken naar de registratielast die medewerkers ervaren, en wat we hiervan achterwege kunnen laten. Dat zijn maatregelen die je als ziekenhuis lokaal bedenkt, in samenspraak met je medewerkers,’ aldus Van Halder.

‘We hebben het vertrouwen dat het gaat lukken’

Zowel de NFU als de FNV vertellen blij te zijn dat ze nu weer een stap verder kunnen. Beide partijen zien al bij verschillende ziekenhuizen initiatieven ontstaan om de hoge werkdruk te verminderen. ‘Wij hebben het vertrouwen dat het gaat lukken,’ sluit Merlijn af.

Wil jij op de hoogte blijven van dit onderzoek? Meld je dan hier aan voor onze nieuwsbrief.

Lees meer over

Gezondheid en zorg Crisis in het ziekenhuis
Verkenning Research Opnames Uitzending

Crisis in het ziekenhuis

Uitzending

Ziekenhuizen werken met computersystemen die slecht met elkaar praten. Als jij in ziekenhuis A vaak komt en ze weten daar alles van je, maar je wordt in ziekenhuis B met spoed opgenomen, kan de arts daar vaak niet zien wat er allemaal al van jou bekend is. Waarom is dat erg? En hoe kan het dat in 2019 dit nog niet goed werkt? Wij zoeken het uit.

Deel jouw ervaring 53 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op zondag 08 september 2019 om 22:40  NPO2

262 tips

ontvangen

Dit artikel is geschreven door:

Yvonne Verkaik Redacteur

Yvonne Verkaik studeerde politieke geschiedenis en cultuureducatie aan de Universiteit van Utrecht. Na haar studie werkte ze voor verschillende consumentenprogramma’s, actualiteitenrubrieken en talkshows. Op de redactie van de Monitor staat ze bekend als een researcher met oog voor detail en een voorliefde voor het menselijke verhaal. Ook begeleidt ze de stages van de nieuwe journalistieke talenten. Als journalist wil ze graag begrijpen hoe de samenleving werkt en hoopt ze verandering teweeg te brengen daar waar mensen in de knel komen.

Lees verder
@verkaiky

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Na twee uitzendingen over de personeelstekorten gaan we nu de problemen bij de uitwisseling van patiëntengegevens onderzoeken.
Alles over dit onderzoek