De Monitor en de Consumentenbond starten Meldpunt Orthokosten

donderdag 19 maart 2015 Leestijd: 1 min.

Beugel 1 /

Redactie de Monitor

Redactie

redactie@demonitor.kro-ncrv.nl

donderdag 19 maart 2015 Leestijd: 1 min.

Wij starten in samenwerking met de Consumentenbond een meldpunt over de kosten van orthodontisten. Aanleiding voor het Meldpunt 'Orthokosten' is het rapport dat de Nederlandse Zorg Autoriteit (NZa) vandaag uitbrengt, waaruit blijkt dat de orthodontiekosten hoog zijn gebleven ondanks een fikse tariefsverlaging.

De Monitor en De Consumentenbond kregen de afgelopen tijd veel klachten over de kosten van beugels. Het Meldpunt 'Orthokosten' gaat in kaart brengen hoe orthodontiekosten in elkaar zitten en in hoeverre consumenten worden voorgelicht over de kosten van hun beugel.

Sandra de Jong van de Consumentenbond:

‘We willen graag weten of het de consumenten of de orthodontisten zijn die de beugels kiezen. En daarnaast ook, hoe worden consumenten voorgelicht. Weten ze dat er meerdere mogelijkheden zijn met verschillende prijskaartjes?’

Wij roepen consumenten op om via het Meldpunt hun ervaringen te delen over het plaatsen van beugels. Was er bijvoorbeeld de keuze tussen een goedkopere en een duurdere variant? Werd de beugel in één of twee keer geplaatst en was de voorlichting over de kosten volledig?

De NZa heeft de tariefkosten voor orthodontisten de afgelopen jaren met 32 procent verlaagd en toch zijn de kosten niet gedaald. Hanneke Miedema van de NZa:

‘Wat we zien is dat de materiaalkosten veel hoger zijn geworden. Het kan zijn dat je de keuze voor een beugel niet bewust hebt gemaakt en zomaar een duurdere beugel krijgt. We vinden het heel belangrijk dat te onderzoeken.’

Wilt u uw ervaringen met orthodontie delen? Ga dan naar het Meldpunt Orthodontie op de site van de Consumentenbond.

Kijk komende zondag naar onze reportage over orthodontisten om 22.35 uur naar De Monitor op NPO 2.

Lees meer over

Gezondheid en zorg Orthodontie
Verkenning Research Opnames Uitzending

45 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Redactie de Monitor Redactie
Lees verder
@de_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Een mond vol rechte tanden is tegenwoordig de norm. Maar wat kost een beugel eigenlijk? Ondanks een flinke tariefkorting voor orthodontisten stijgen de kosten per beugel. Hoe kan dat?
Alles over dit onderzoek