‘De maximale huur betalen? Dan óók maximale isolatie in de muren’

maandag 14 maart 2016 Leestijd: 3 min.

plaatje flat_0 /

Stephanie Sint Nicolaas

Redacteur

stephanie.sintnicolaas@kro-ncrv.nl

maandag 14 maart 2016 Leestijd: 3 min.

‘Waar ik jullie graag op wil wijzen is dat sommige corporaties een licentie hebben om de energielabels van hun eigen woningen vast te stellen. De slager keurt z'n eigen vlees.’ De mail van de Utrechtse huurder Michèl Post volgt op onze oproep over huurders met vragen over hun energielabel. We gaan op bezoek bij Michèl Post en zijn buurman Jan. De twee wonen in een mooi gerenoveerd huizenblok, waarbij niet alles even goed is geïsoleerd. De huurders vragen zich af of de mate van isolatie van het huis wel in overeenstemming is met het label B dat aan hun woning is gehangen. Door de woningcorporatie zélf, aldus de huurders.

Als we in Utrecht met Michèl Post en buurman Jan spreken, vertellen ze over de grootschalige renovatie van het complex aan de Surinamestraat in Lombok waar ze wonen. De huizen in het complex zijn meer dan 100 jaar oud. In 2013 werden ‘verschillende woningverbeteringen en energiebesparingen’ gerealiseerd. En dat heeft ook echt een verbetering opgeleverd, vinden beide huurders. Maar ze vragen zich af of het energielabel B - dat werd afgegeven ná de renovatie van de woningen - wel klopt. Zo grenst de trap in het huis van Jan aan een ongeïsoleerde buitenmuur. Bovendien is het dak bij de renovatie maar matig geïsoleerd om kosten te besparen. En dat is nu net waar de schoen wringt.

‘Voor deze huizen kan de woningcorporatie door het label B dat erop zit, een flinke maximale huur vragen. Dat is prima, maar daar moet dan wel een solide isolatie tegenover staan. En omgekeerd geldt: We snappen dat je kostenafwegingen moet maken bij zo’n renovatie. Maar als je minder goed isoleert, hoort daar ook een lagere huur tegenover te staan.’ We spraken al eerder met huurders die in een slecht onderhouden huis wonen en zich daarom afvragen of hun label wel klopt. Voor deze Utrechtse huurders zit het anders. Er is geen sprake van achterstallig onderhoud, maar de vraag is: is hun huis zó grondig gerenoveerd dat een label B gerechtvaardigd is?

Slager die eigen vlees keurt

De bewoners staan bovendien wantrouwend tegenover de rol van hun woningbouwcorporatie Bo-Ex bij het opnemen en afmelden van de labels. Volgens Michèl Post is het Bo-Ex zélf is geweest dat het label B op de woning heeft geplakt. ‘En dat kan natuurlijk niet. Ook al is zo iemand gecertificeerd. Degene die het label afgeeft, hoort niet in dienst te zijn van de woningcorporatie. Het is de slager die z’n eigen vlees keurt.’ Post vindt dat Bo-Ex na zijn klacht een onafhankelijk energieadviseur naar de kwestie had moeten laten kijken voor een second opinion. En dat wilde de woningcorporatie tot nu toe niet. Post vindt het frustrerend dat hij als huurder nergens terecht kan met zijn vragen over het energielabel.

Reactie Bo-Ex

We nemen contact op met de Utrechtse woningcorporatie Bo-Ex over deze kwestie. Per mail stuurt Bo-Ex ons vrijwel meteen een uitgebreide reactie. De corporatie schrijft dat het inderdaad zo is dat er binnen het project aan de Surinamestraat twee buitenmuren niet geïsoleerd zijn. Maar dat zou verholpen zijn met ‘compenserende energetische maatregelen op andere plekken in deze woningen’. Daar hebben de huurders zo hun vraagtekens bij, gezien de hoogte van hun energierekening en de kou in hun huis. Verder schrijft de woningcorporatie goed te kunnen begrijpen dat het er voor de huurders niet duidelijker op wordt. ‘Het gevoel begrijp ik; de materie is complex, de berekeningsmethode van Rijkswege opgelegd en zeker als het om de berekening zelf gaat onvoldoende transparant. De combinatie van deze zaken sterkt zeker dit gevoel van de huurder, maar dat geldt ook voor ons als corporatie.’

Dat vinden wij opvallende opmerking. Dus niet alleen huurders raken verdwaald in de wereld van energie-indexen en energielabels, ook woningcorporaties hebben moeite om de logica achter het label te volgen. Wat betekent dat, als je weet dat het label mede bepaalt hoe duur een huurhuis is? En hoe valt die onduidelijkheid te rijmen met de afspraak die woningcorporaties hebben gemaakt om het gemiddelde label van hun woningbestand in 2020 opgekrikt te hebben van label D naar label B? We nemen contact op met Bo-Ex en vragen hen of ze in een interview willen reageren op de casus.

Ondertussen vervolgen we ons onderzoek naar energielabels. Woon jij in een huurhuis dat onlangs is gerenoveerd en vraag je je af of het nieuwe energielabel wel klopt? Neem dan contact op met de redactie: tip insturen

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Woonproblemen
Verkenning Research Opnames Uitzending

Woonproblemen

Uitzending

Onze uitzending Wel werk, geen woning is maandagavond 11 mei om 22:15u op NPO2.

Deel jouw ervaring 143 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 11 mei 2020 om 22:15  NPO2

1414 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Stephanie Sint Nicolaas Redacteur

Stephanie Sint Nicolaas voltooide na een bachelorstudie geschiedenis een master Journalistiek en Nieuwe Media. Ze werkte voor zowel radio (Radio 1) als voor verschillende journalistieke televisieprogramma's (Knevel en van den Brink, Rondom 10, Debat op 2, Altijd Wat). In haar vrije tijd fotografeert ze graag en net als in haar redactiewerk is het doel om bijzondere verhalen van mensen in beeld te brengen. Voor De Monitor deed ze research, en filmt en monteert ze nu video's voor social media.

Lees verder
@stephsint

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Leidt de hoge woningnood tot dakloosheid?
Alles over dit onderzoek