Oproep Werk en inkomen

De kantoortuin: waarom bestaat ie nog?

dinsdag 07 januari 2020 Leestijd: 1 min.

Een kantoortuin / Getty Images

Mijke van Wijk

Redactie

mijke.vanwijk@kro-ncrv.nl

dinsdag 07 januari 2020 Leestijd: 1 min.

Je doet twee keer zo lang over je taak, je raakt er gestresst van en je hebt veel meer kans om ziek te worden. De kantoortuin was ooit bedacht om de traditionele hiërarchie binnen een bedrijf weg te nemen: lekker met zijn allen in één grote ruimte, zodat iedereen makkelijk met elkaar kan communiceren en ideeën kan spuien. En het is een stuk goedkoper, want als niet iedereen een eigen kamer nodig heeft kun je meer mensen kwijt op dezelfde oppervlakte.

Het leek een goed idee, maar de praktijk blijkt weerbarstiger. Privé-verhalen van je collega’s, luide telefoongesprekken, er zijn teveel prikkels waardoor veel mensen zich niet kunnen concentreren. Met alle gevolgen van dien. Het werk komt niet af of er zitten fouten in. Er zijn veel wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar de kantoortuin. En de algemene conclusie is: het is inefficiënt.

En dat is tegenstrijdig met het oorspronkelijke idee dat de kantoortuin geld zou besparen. Want als er minder werk wordt gedaan, er meer fouten worden gemaakt en het ziekteverzuim stijgt, dan kóst dat juist geld.

Je zou denken dat – met deze kennis in de tas – bedrijven van de kantoortuin af willen. Maar nee. Het Planbureau voor de Leefomgeving schrijft dat het aantal vierkante meter kantoorruimte per werknemer al jaren daalt. En veel instituten verwachten voor de toekomst een nog verdere daling van het gemiddelde aantal vierkante meter. We gaan dus nog dichter op elkaar zitten.  

Werk jij in een kantoortuin en heb je daar last van? Wat zegt je baas erover? Stuur ons jouw ervaringen!

Lees meer over

Algemeen Algemeen
Verkenning Research Opnames Uitzending

1291 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Mijke van Wijk Redactie
Mijke van Wijk studeerde psychologie aan de Universiteit van Amsterdam. Na haar studie is ze bij de radio gaan werken als redacteur, verslaggever en presentator. Mijke werkte onder meer voor BNR Nieuwsradio, NPO Radio1 en de Bayerische Rundfunk. Ze heeft meerdere radiodocumentaires gemaakt voor de NTR en de VPRO, onder andere over ontbossing en sojateelt. Voor KRO-NCRV maakte ze de podcast Tante Jos.
Lees verder
@mijkevanwijk

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

We krijgen dagelijks veel tips binnen over uiteenlopende onderwerpen. En lang niet altijd over de onderwerpen die we momenteel onderzoeken. Ook deze tips willen we u niet onthouden. Want wellicht h...
Alles over dit onderzoek