Oproep Werken anno 2020

De kantoortuin: waarom bestaat het nog?

vrijdag 10 januari 2020 Leestijd: 1 min.

Een kantoortuin / Getty Images

Bastiaan Hetebrij

Verslaggever

bastiaan.hetebrij@kro-ncrv.nl

Mijke van Wijk

Redactie

mijke.vanwijk@kro-ncrv.nl

vrijdag 10 januari 2020 Leestijd: 1 min.

Je doet twee keer zo lang over je taak, je raakt er gestresst van en je hebt veel meer kans om ziek te worden. De kantoortuin was ooit bedacht om de traditionele hiërarchie binnen een bedrijf weg te nemen: lekker met zijn allen in één grote ruimte, zodat iedereen makkelijk met elkaar kan communiceren en ideeën kan spuien. En het is een stuk goedkoper, want als niet iedereen een eigen kamer nodig heeft kun je meer mensen kwijt op dezelfde oppervlakte.

Het leek een goed idee, maar de praktijk blijkt weerbarstiger. Privé-verhalen van je collega’s, luide telefoongesprekken, er zijn teveel prikkels waardoor veel mensen zich niet kunnen concentreren. Met alle gevolgen van dien. Het werk komt niet af of er zitten fouten in. Er zijn veel wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar de kantoortuin. En de algemene conclusie is: het is inefficiënt.

En dat is tegenstrijdig met het oorspronkelijke idee dat de kantoortuin geld zou besparen. Want als er minder werk wordt gedaan, er meer fouten worden gemaakt en het ziekteverzuim stijgt, dan kóst dat juist geld.

Je zou denken dat – met deze kennis in de tas – bedrijven van de kantoortuin af willen. Maar nee. Het Planbureau voor de Leefomgeving schrijft dat het aantal vierkante meter kantoorruimte per werknemer al jaren daalt. En veel instituten verwachten voor de toekomst een nog verdere daling van het gemiddelde aantal vierkante meter. We gaan dus nog dichter op elkaar zitten.  

 

Lees meer over

Werk en inkomen Ziek door mijn werk
Verkenning Research Opnames Uitzending

Ziek door mijn werk

Research

Deel jouw ervaring 182 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 27 april 22:05u, NPO2

592 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Werk en inkomen / Ziek door mijn werk

Werk jij in een kantoortuin en heb je daar last van?

Wat zegt je baas erover? Stuur ons jouw ervaringen!
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Bastiaan Hetebrij Verslaggever

Bastiaan Hetebrij is politicoloog en studeerde in Amsterdam en New York. Hij liep stage bij de Duitse zender Phoenix in Berlijn en werkte als verslaggever bij AT5 en de politieke redactie van RTL-Nieuws. Hij probeert te werken volgens het journalistieke adagium: eerst de feiten, dan het werk, dan de mening en dat doet hij als verslaggever, regisseur en online. Zijn interessegebied is breed. Hij zoekt graag naar belangentegenstellingen, dieperliggende oorzaken en de al dan niet oprechte drijfveren van betrokkenen.

Lees verder
@bhetebrij

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De Monitor onderzoekt de werkplek. In het verleden deden we onderzoek naar beroepsziekten en hoe het systeem op mensen met klachten reageert. Nu doen we onderzoek naar de kantoortuin.
Alles over dit onderzoek