De IC staat onder druk: 'Wat zorgt ervoor dat ik niet de handdoek in de ring gooi?'

woensdag 03 oktober 2018 Leestijd: 1 min.

Operatiekamer in het ziekenhuis / ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT

Yvonne Verkaik

Redacteur

yvonne.verkaik@kro-ncrv.nl

woensdag 03 oktober 2018 Leestijd: 1 min.

Hoe hou je je als IC-verpleegkundige op de been in deze turbulente tijden? Een noodkreet van een verpleegkundige op de intensive care komt binnen in de mailbox van De Monitor. ‘Ik voel mij een sluitpost,’ zo schrijft hij. 

Nederlandse ziekenhuizen kampen met personeelstekorten. Met name gespecialiseerd verpleegkundig personeel, werkzaam op bijvoorbeeld de intensive care of de OK, is moeilijk te vinden. Met alle gevolgen van dien. Zo zal het gebrek aan verpleegkundigen leiden tot uitstel van operaties of noodgedwongen verplaatsen van patiënten naar andere ziekenhuizen, blijkt uit onderzoek van de Federatie Medisch Specialisten (FMS) eerder dit jaar.

Operatiekamers dicht

Het Universitair Medisch Centrum Groningen sloot deze zomer al vier operatiekamers. En ze zijn niet de enige, ook andere ziekenhuizen in het land worstelen met de schaarse hoeveelheid personeel. Gisteren werd bekend dat er in het Gelre ziekenhuis ook operatiekamers tijdelijk dichtgaan vanwege personeelsgebrek.

Liefde voor het vak houdt me op de been

Verpleegkundigen zoals onze tipgever zijn dus hard nodig om deze afdelingen in het ziekenhuis draaiende te houden. Maar uit de noodkreet wordt duidelijk dat deze verpleegkundige zich (financieel) ondergewaardeerd voelt. ‘Wat zorgt ervoor dat ik niet de handdoek in de ring gooi en mijn kansen ga zoeken in andere sectoren? Dat is de liefde voor de mensen en de liefde voor het vak.’

‘Maar ik moet eerlijk zeggen….De liefde voor de mensen en de liefde voor het vak hebben ook een bepaalde grens.’

Hoeksteen van het ziekenhuis

‘Het voelt alsof ik een luis in de pels ben als ik opkom voor mijn beroep als verpleegkundige.’ Onze tipgever roept de ziekenhuizen daarom op om de verpleegkundigen meer als ‘hoekstenen’ te zien waar de ziekenhuizen op gebouwd zijn. En niet langer als kostenpost.

Lees meer over

Gezondheid en zorg Crisis in het ziekenhuis
Verkenning Research Opnames Uitzending

Crisis in het ziekenhuis

Uitzending

Ziekenhuizen werken met computersystemen die slecht met elkaar praten. Als jij in ziekenhuis A vaak komt en ze weten daar alles van je, maar je wordt in ziekenhuis B met spoed opgenomen, kan de arts daar vaak niet zien wat er allemaal al van jou bekend is. Waarom is dat erg? En hoe kan het dat in 2019 dit nog niet goed werkt? Wij zoeken het uit.

Deel jouw ervaring 53 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op zondag 08 september 2019 om 22:40  NPO2

262 tips

ontvangen

Gezondheid en zorg / Crisis in het ziekenhuis

Help ons verder bij dit onderzoek

Wij zijn benieuwd hoe de zorg op de OK en de intensive care geregeld is in Nederland. Werk jij op één van deze afdelingen (als arts of verpleegkundige) en herken je je in het bovenstaande verhaal? Of ben je patiënt en moest je noodgedwongen naar een ander ziekenhuis voor een operatie of werd deze uitgesteld? We horen graag je verhaal!
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Yvonne Verkaik Redacteur

Yvonne Verkaik studeerde politieke geschiedenis en cultuureducatie aan de Universiteit van Utrecht. Na haar studie werkte ze voor verschillende consumentenprogramma’s, actualiteitenrubrieken en talkshows. Op de redactie van de Monitor staat ze bekend als een researcher met oog voor detail en een voorliefde voor het menselijke verhaal. Ook begeleidt ze de stages van de nieuwe journalistieke talenten. Als journalist wil ze graag begrijpen hoe de samenleving werkt en hoopt ze verandering teweeg te brengen daar waar mensen in de knel komen.

Lees verder
@verkaiky

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Na twee uitzendingen over de personeelstekorten gaan we nu de problemen bij de uitwisseling van patiëntengegevens onderzoeken.
Alles over dit onderzoek