De Food Battle is begonnen: ‘Denken is één ding, maar echt weinig verspillen is misschien best lastig’

woensdag 03 mei 2017 Leestijd: 1 min.

foto: ANP /

Anne Mae van Tilburg

Redacteur

Annemae.vantilburg@kro-ncrv.nl

woensdag 03 mei 2017 Leestijd: 1 min.

Deze week is onze Food Battle van start gegaan. Een groep kijkers houdt hiervoor drie weken lang bij hoeveel eten ze weggooien. Wij volgen Cor, Wieneke, Jolanda en Debbie voor ons dossier Voedselverspilling, want deelname aan de Food Battle blijkt namelijk te helpen bij het afleren van verspillingsgedrag. Een aantal van hen stellen zich in een filmpje aan jullie voor.

In de eerste week van onze battle is het de bedoeling dat de deelnemers evenveel weggooien als ze normaal doen. Dit kan confronterend zijn, maar daardoor wel motiverend werken om de aankomende weken minder eten weg te gooien. Vanaf volgende week begint de echte ‘battle’, vanaf dan strijden onze kandidaten om het minst te verspillen.

Nog steeds evenveel voedselverspilling

Inmiddels zijn veel mensen zich bewust van de grote hoeveelheid voedsel dat ze weggegooien, maar het lukt nog steeds niet om dat te verminderen. Consumenten verspillen percentueel het meest van alle groepen uit de voedingsketen. Hun bijdrage is dus van groot belang. Maar ook de supermarkten en producenten van voedsel spelen een belangrijke rol bij de verspilling. Tijdens ons onderzoek naar voedselverspilling zien we dat zij bijvoorbeeld houdbaarheidsdata op producten zetten waarbij dat niet noodzakelijk is, en dat zij veel voedsel weggooien zonder dat er gedacht wordt aan hoe dat voedsel nog te gebruiken is.

Kortom het lukt maar niet om voedselverspilling terug te dringen. Zijn er er nog dingen die wij moeten weten voor ons onderzoek naar waarom dit maar niet willen lukken? Tip ons en mail naar tip insturen.

Lees meer over

Natuur en milieu Voedselverspilling
Verkenning Research Opnames Uitzending

83 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Anne Mae van Tilburg Redacteur
Anne Mae van Tilburg studeerde Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Tussendoor liep ze stage bij De Monitor. Daarbij werd ze meteen gegrepen door het onderzoek naar aardbevingsschade in Groningen. Bij De Monitor ging ze dan ook niet meer weg. Na het behalen van haar master ging ze aan de slag als researcher. Daar beet ze zich vast in onderwerpen zoals bomenkap en duivelsuitdrijvingen bij kinderen.
Lees verder
@annemaevt

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Wereldwijd gaat naar schatting een derde van voor mensen bedoeld voedsel verloren. Een gigantische hoeveelheid waarmee we in één klap de honger uit de wereld zouden kunnen helpen. Maa...
Alles over dit onderzoek