‘De buren treiteren ons en maken expres extra harde wastafelgeluiden’

maandag 10 december 2018 Leestijd: 2 min.

Een willekeurige achtertuin / ANP

Judith Meulendijks

Redacteur

judith.meulendijks@kro-ncrv.nl

maandag 10 december 2018 Leestijd: 2 min.

‘Met onder meer opzettelijk extra hard de trap op en af lopen en heel vroeg in de ochtend de voor- en achterdeur heel hard dichtgooien, treiteren de buren ons. In de badkamer maken ze opzettelijk extra harde wastafelgeluiden. En er staat een kleine radio in hun keuken bij de opening van hun achterdeur, die heel de dag aan staat, gericht naar onze tuin, terwijl zij zelf of binnen of achter hun tuindeur zitten.’ Een tipgever mailt ons over wat zij noemt haar ‘treiterburen’.

Het aantal meldingen van geluidsoverlast van buren - toch al ergernis nummer één onder Nederlanders - is in drie jaar tijd met 10 procent toegenomen. Dat blijkt uit een analyse van de Volkskrant. Heb jij ook last van lawaaierige buren? Laat het ons weten.

Een andere tipgever schrijft: ‘Het gaat om een Afghaanse familie die naast ons woont en bepaalde gewoonten kruisen met onze gewoontes. We wonen we in een rijtjeswoning die erg gehorig is. Het verschil qua gewoontes is dat zij laat naar bed gaan en met elkaar anders communiceren wat erg veel overlast met zich mee brengt.’

Bij wie kan je terecht?

Bij wie kan je aankloppen als je geluidsoverlast hebt? Bij de buren zelf, bij de woningcorporatie, bij de gemeente of bij de politie? De meeste mensen proberen het allemaal. Maar het geeft zeker geen garantie dat de overlast snel stopt. ‘De politie komt pas in actie als een ruzie over lawaai tussen omwonenden lijkt te escaleren. Meestal verwijst ze klachten door naar andere instanties,’ zegt hoofd communicatie Wim Hoonhout van de politie Rotterdam in de Volkskrant. ‘Burenruzie is vooral een zaak van woningcorporaties en van leefbaarheidsteams van de gemeente.’

‘Met speciale contracten, overleg met instanties, buurtbemiddeling en in het uiterste geval een ‘bestuursrechtelijke gedragsaanwijzing’ kan een woningcorporatie een lastige huurder aanpakken. Maar een corporatie heeft weinig mogelijkheden om snel en tijdig te kunnen ingrijpen,’ zegt een woordvoerder van woningcorporatie Aedes in dezelfde krant.

‘Ieder geluidje kan verkeerd begrepen worden’

Een tipgever mailt ons: ‘Ik heb vier huurwoningen gehad tot nu toe. In alle vier was een voorbeeld van overlast. 'Geven en nemen' wordt er wel eens gezegd. Maar er zijn uiteraard mensen die gewoon alles doen wat ze willen doen, zonder rekening te houden met een ander. Ik heb nooit cijfers gezien, maar ik hoor van ongelooflijk veel mensen dat ze onenigheid hebben met buren.’

Ze vervolgt: ‘Buren kies je meestal niet uit. Wat eigenlijk een heel vreemde situatie is, om een meter of vier van elkaar af te zitten jarenlang, met een muur ertussen. Ieder geluidje kan verkeerd begrepen worden: als er iets op de grond valt kan dat lijken als een reactie op iemands harde muziek.

Lees meer over

Algemeen Algemeen
Verkenning Research Opnames Uitzending

1292 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Algemeen / Algemeen

Heb jij last van je buren omdat ze teveel lawaai maken?

Heb je dit wel eens aangekaart bij je gemeente of bij de woningcorporatie? Laat het ons weten en vul het tipformulier hieronder in.
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Judith Meulendijks Redacteur

Judith Meulendijks bijt zich graag vast in onderwerpen. Zij maakt graag helder vertelde verhalen over falende overheidsprocessen, en dan vooral over de mensen die daarvan het slachtoffer zijn. Ze heeft een sterk rechtvaardigheidsgevoel en probeert met haar werk als journalist bij De Monitor de samenleving een beetje beter te maken. Tipgevers, zeker ook van buiten de Randstad, kunnen bij haar terecht voor een luisterend oor. Zij worden echter niet op hun blauwe ogen geloofd; boven alles moet een verhaal kloppen. Judith’s interesse is breed, maar ligt in hoge mate bij justitie, zorg, digitalisering en (medische) privacy.

Lees verder
@judith_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

We krijgen dagelijks veel tips binnen over uiteenlopende onderwerpen. En lang niet altijd over de onderwerpen die we momenteel onderzoeken. Ook deze tips willen we u niet onthouden. Want wellicht h...
Alles over dit onderzoek