De bromtoon van 300.000 euro

donderdag 07 september 2017 Leestijd: 1 min.

Betteke Clobus heeft al twintig jaar last van bromtonen rond haar huis /

Auke Schouwstra

editor

@Auke Schouwstra

donderdag 07 september 2017 Leestijd: 1 min.

In ons onderzoek naar overlast door laagfrequent geluid stuiten we al vrij snel op de beruchte Bromtoon van Groningen. Verschillende instanties hebben sinds 1996 laten onderzoeken wat de oorsprong kan zijn van de geluidsoverlast. Ze spendeerden er meer dan 300.000 euro aan. Zonder veel resultaat.

Een handvol inwoners van Zuidhorn heeft al jaren last van een bromtoon, volgens hen veroorzaakt door boringsactiviteiten in hun omgeving. De NAM, de Gasunie, het Staatstoezicht op de Mijnen, het RIVM, de provincie Groningen, de gemeente Zuidhorn: allemaal zijn ze betrokken bij onderzoeken om de oorzaak op te sporen. De gemeente nam zelfs een speciale ambtenaar aan voor het dossier ‘bromtoon’.

 

Geen duidelijke bron

Helaas voor de inwoners die last hebben van de bromtonen wijzen de onderzoeken meestal niet naar een duidelijke bron. En als er al een laagfrequentgeluidsbron gevonden wordt, blijkt het geluid toch weer anders dan het geluid dat zij zeggen te horen. Het laatste onderzoek werd dit voorjaar aan de gemeenteraad van Zuidhorn gepresenteerd. Die moet nog een besluit nemen over de afwikkeling.

 

Nieuw onderzoek

De klagers zijn inmiddels weer nieuwe technieken op het spoor, en vragen daarom opnieuw om onderzoek. Maar de bereidheid daartoe bij de bevoegde instanties is inmiddels flink afgenomen.

In onze uitzending van aanstaande zondag vertelt Betteke Clobus uit Zuidhorn haar verhaal. Hier kun je het vast bekijken:

Heb je soortgelijke ervaringen als Betteke? Mail ons: demonitor@kro-ncrv.nl

Lees meer over

Natuur en milieu Geluidsoverlast
Verkenning Research Opnames Uitzending

Geluidsoverlast

Uitzending

De uitzending over geluidsoverlast van motoren is 10 november om 22.40 uur op NPO2.

Deel jouw ervaring 43 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op zondag 10 november 2019 om 22:40  NPO2

671 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Auke Schouwstra

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Onze moderne wereld is te lawaaiig: vooral de overlast van verkeer is voor veel mensen een bron van irritatie. Een van de grootste verkeersergernissen: de herrie van ronkende en scheurende motorrijder
Alles over dit onderzoek