‘De bedrijfsarts had moeten ingrijpen’

zaterdag 24 oktober 2015 Leestijd: 1 min.

Rooijackers bij longfoto /

Daan Jansen

Verslaggever

daan.jansen@kro-ncrv.nl

zaterdag 24 oktober 2015 Leestijd: 1 min.

Is er een link tussen de ziekte en het werk? Die vraag staat vaak centraal wanneer een werknemer het vermoeden heeft dat hij of zij een beroepsziekte heeft opgelopen. Maar hoe bewijs je dat, zoals in het geval van Kees Ludlage?

Hij was ruim dertig jaar bouwvakker en werkte met heel veel stof. Maar heeft die stof ook daadwerkelijk de longproblemen veroorzaakt waar hij mee kampt? En is die ziekte al veel eerder vastgesteld, zonder dat hij dat wist? Voor ons onderzoek Ziek door het werk gaan we langs bij longarts Jos Rooijackers. Hij werkt bij het Nederlands Kenniscentrum voor Arbeid en Longaandoeningen en onderzocht de gezondheidsklachten van Kees Ludlage.


Rooijacker concludeert dus dat er 100% zeker sprake is van een beroepsziekte. En doordat de bedrijfsarts niet heeft ingegrepen is Kees Ludlage zieker geworden. Volgens de longarts had de bedrijfsarts al in 2002 tegen de bouwvakker moeten zeggen dat hij niet langer door kon gaan met zijn werk als koppensneller.

Bent jij ook ziek geworden door jouw werk of heb je dat vermoeden? Laat het ons weten via ons tipformulier.

Lees meer over

Werk en inkomen Ziek door mijn werk
Verkenning Research Opnames Uitzending

Ziek door mijn werk

Research

Deel jouw ervaring 183 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 27 april 22:05u, NPO2

599 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Daan Jansen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De Monitor onderzoekt de werkplek. In het verleden deden we onderzoek naar beroepsziekten en hoe het systeem op mensen met klachten reageert. Nu doen we onderzoek naar de kantoortuin.
Alles over dit onderzoek