David tegen Goliath: Borger-Odoorn neemt het op tegen minister Kamp

vrijdag 21 augustus 2015 Leestijd: 1 min.

Borger-Odoorn_vlag.svg (3) /

Bastiaan Hetebrij

Verslaggever

bastiaan.hetebrij@kro-ncrv.nl

vrijdag 21 augustus 2015 Leestijd: 1 min.

Niet dat Minister Kamp er slechter door slaapt, maar de gemeente Borger-Odoorn is zijn windmolenpolitiek zat en heeft een ongebruikelijke aanval geopend. Vlak voor de zomervakantie schreef ze hem een brief met een duidelijke boodschap: bemoeit u zich niet langer met onze windmolens! Want, zo liet de gemeente uitzoeken, niet de minister, maar onze provincie Drenthe gaat over de bouw.

Waarom is dit interessant? Nou, is het normaal dat al twee Drentse gemeentes zich met kunst en vliegwerk verzetten tegen een minister? Beide gemeentes hebben namelijk maar heel weinig te zeggen over de windparken die in hun achtertuin gaan worden gebouwd. Want als zo’n park heel groot is, boven de 100 megawatt in dit geval, dan valt het onder de Rijksoverheid. Een dergelijk windmolenpark kan per jaar ruim 60.000 Nederlandse gezinnen voorzien van energie.

Een list

Maar de gemeente Borger-Odoorn verzon een list. Zij stelt nu dat dat ene grote windmolenpark niet bestaat: het zijn meerdere initiatieven die op één hoop zijn geveegd. Die afzonderlijke windparken vallen daarom dus niet onder de minister, maar onder de provincie! Op mijn vraag aan hen wat daar dan de voordelen van zijn kreeg ik dit lijstje:

  • mogelijk minder turbines bij ons, want de provincie kan de plek waar gebouwd wordt heroverwegen.
  • de provincie wil krachtigere windturbines, waardoor het aantal turbines verminderd kan worden.
  • minder tastbaar maar desalniettemin van belang: we onderhandelen over deze kwestie liever met het provinciebestuur dan met Den Haag. (!)

Vertraging

Wat er nu gaat gebeuren is onduidelijk. Minister Kamp zal snel reageren, zegt een woordvoerder. De provincie houdt zich op de vlakte. Energiebedrijf Raedthuys, één van de initiatiefnemers van de windmolenparken, gelooft niet in verdere vertraging.

Belangrijker wat mij betreft is dat de duurzame ambities van dit kabinet lokaal niet worden gesteund. En dat ligt waarschijnlijk aan de manier waarop het kabinet met gemeentes omgaat. Arthur Vermeulen van Raedthuys vindt dat het veel beter had gekund.

"Veel lokale overheden zijn het er niet mee eens, en dat is een voedingsbodem voor weerstand. In de Noord Oostpolder hebben ze rijk, provincie en gemeente in een stuurgroep gezet. Verschillen van mening kan je dan aan tafel oplossen in plaats van via de krant. Ik denk dat de weerstand veel meer komt omdat mensen niet gehoord worden dan dat ze tegen windmolens zijn."

Heeft u meer informatie over de invloed van bewoners en gemeenten op grote projecten, kom dan met uw tips.

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Inspraak
Verkenning Research Opnames Uitzending

68 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Bastiaan Hetebrij Verslaggever

Bastiaan Hetebrij is politicoloog en studeerde in Amsterdam en New York. Hij liep stage bij de Duitse zender Phoenix in Berlijn en werkte als verslaggever bij AT5 en de politieke redactie van RTL-Nieuws. Hij probeert te werken volgens het journalistieke adagium: eerst de feiten, dan het werk, dan de mening en dat doet hij als verslaggever, regisseur en online. Zijn interessegebied is breed. Hij zoekt graag naar belangentegenstellingen, dieperliggende oorzaken en de al dan niet oprechte drijfveren van betrokkenen.

Lees verder
@bhetebrij

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Bij grote bouwprojecten van de overheid is er vrijwel altijd onvrede bij omwonenden. Hoeveel invloed en inspraak hebben zij bij de bouwplannen wanneer er een weg of een windmolen in hun achtertuin ...
Alles over dit onderzoek