Achtergrond halvering veestapel

D66: Stikstofcrisis is een goed moment om de landbouw radicaal te veranderen

zondag 17 november 2019 Leestijd: 2 min.

Tjeerd de Groot in gesprek met Teun / De Monitor

Anne Mae van Tilburg

Redacteur

Annemae.vantilburg@kro-ncrv.nl

zondag 17 november 2019 Leestijd: 2 min.

In september greep kamerlid Tjeerd de Groot (D66) na de stikstofuitspraak de kans om een halvering van de veestapel te bepleiten, en joeg daarmee de boeren tegen zich in het harnas. Maar die halvering is niet alleen nodig om de stikstofproblematiek aan te pakken: De Groot gebruikt de crisis om te pleiten voor een radicale verandering van de landbouw.

Als Tjeerd de Groot op het Malieveld duizenden boeren te woord staat, waarvan het grootste deel zijn middelvinger naar hem opsteekt, wordt de microfoon na twee zinnen van hem weggetrokken. Maar spijt van zijn uitspraak over het halveren van de veestapel heeft De Groot zeker niet.

‘Het is een pijnlijke boodschap. Maar we moeten constateren dat we al dertig jaar lang proberen een voedselsysteem dat niet meer houdbaar is toch nog hier en daar met allerlei regeltjes te redden. We hebben nu een stikstofcrisis en dat betekent dat we nu scherpe politieke keuzes moeten maken,’ aldus De Groot.

lees ook: ‘Veehouderij kan emissie 80 à 90 procent reduceren zonder inkrimping veestapel' zaterdag 16 november

Kringlooplandbouw

Volgens De Groot moet het landbouwsysteem namelijk anders: we moeten over op kringlooplandbouw. ‘Het aardige van kringlooplandbouw is dat je net zoveel dieren houdt als je goede mest nodig hebt voor je plantaardige productie. In dat geheel ga je voedsel produceren, en dat doe je op een manier die goed is voor de aarde.’

Kringlooplandbouw is een manier om verspilling in de landbouw, en daarmee de onnodige uitstoot van emissies, tegen te gaan. Bij kringlooplandbouw wordt landbouwgrond alleen ingezet voor het verbouwen van gewassen voor menselijke consumptie. Diervoer komt voort uit gewasresten en resten uit de menselijke voedselindustrie. En er wordt geen kunstmest, maar alleen nog maar dierlijke mest gebruikt.

Halvering veestapel

Maar een belangrijk punt van De Groot is dat er óók een halvering van de veestapel nodig is om de landbouw radicaal te veranderen. En dat leidt tot gefronste wenkbrauwen bij wetenschappers die al langer met kringlooplandbouw bezig zijn, zoals Martin Scholten. Hij is directeur Dierwetenschappen aan de Wageningen Universiteit, en een belangrijke adviseur van minister Carola Schouten (Landbouw) op het gebied van kringlooplandbouw. Hij is een tegenstander van de reducering van de veestapel, want door technologische innovaties en door minder te verspillen is een emissiereductie van 80 tot 90 procent mogelijk. De veestapel is onderdeel van de kringlooplandbouw en reduceren is niet nodig, zo vindt Scholten.

Maar De Groot reageert dat het hem niet alleen maar om het reduceren van stikstofuitstoot gaat. ‘Als je kringlooplandbouw technologisch opvat dan zit daar die potentie in. Maar er zijn ook nog politieke keuzes die we kunnen maken.’ De Groot wil de stikstofcrisis aangrijpen om veel meer te veranderen aan de landbouw.

Dierenwelzijn

‘Het is ook van belang dat je een dier een goed leven geeft, en dat is in het huidige systeem niet het geval. We houden nu dieren op een manier die niet meer van deze tijd is. Als je kringlooplandbouw heel technisch invult hoeft reduceren niet, maar je kan er wel politieke keuzes over maken. En wat ons betreft kijk je ook naar hoe je een dier een goed leven geeft,’ aldus de Groot.

Hij vervolgt: ‘We moeten zorgen dat de dieren een goed leven hebben, en we moeten zorgen dat we een systeem hebben dat goed is voor de boer en goed voor de aarde. We willen een schonere lucht en schoon water en daarmee de natuur een beetje beter beschermen dan dat we nu doen.’

Uitzending

Tjeerd de Groot is te zien in onze uitzending over ‘Boer en beleid’ 

 

Lees meer over

Natuur en milieu Boer en beleid
Verkenning Research Opnames Uitzending

Boer en beleid

Opnames

Nederlandse boeren gaan volgende week weer op pad met de tractor om te demonstreren tegen het landbouwbeleid. De komende jaren moet de veestapel fors inkrimpen en boeren uitgekocht worden om de stikstofcrisis te bezweren. Volgens de politiek is dé oplossing voor het stikstofprobleem de zogenoemde kringlooplandbouw. Maar gaat de kringlooplandbouw het stikstofprobleem oplossen? Hoe moet dit er in de praktijk uit gaan zien? En welke gevolgen heeft dit, niet alleen voor de boeren, maar ook voor de consument?

Deel jouw ervaring 37 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op zondag 17 november 22:40u, NPO2

217 tips

ontvangen

Deskundigen gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Anne Mae van Tilburg Redacteur
Anne Mae van Tilburg studeerde Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Tussendoor liep ze stage bij De Monitor. Daarbij werd ze meteen gegrepen door het onderzoek naar aardbevingsschade in Groningen. Bij De Monitor ging ze dan ook niet meer weg. Na het behalen van haar master ging ze aan de slag als researcher. Daar beet ze zich vast in onderwerpen zoals bomenkap en duivelsuitdrijvingen bij kinderen.
Lees verder
@annemaevt

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Het gaat slecht met de biodiversiteit in Nederland en we moeten de doelen van het klimaatakkoord halen. De landbouwsector is vervuilend en stoot veel stikstof uit.

Alles over dit onderzoek