D66 over uitzending De Monitor: ‘Beter social media-beleid nodig bij politie’

woensdag 31 januari 2018 Leestijd: 2 min.

Archieffoto politie / ANP

Iris Verhoeven

Redacteur

iris.verhoeven@kro-ncrv.nl

woensdag 31 januari 2018 Leestijd: 2 min.

‘Het is zorgelijk dat de politie onzorgvuldig met persoonsgegevens van mensen omgaat op social media. Daarmee loopt de politie het risico de privacy - een grondrecht- van tientallen mensen te schenden,’ laat Tweede Kamerlid Monica den Boer van D66 weten. Zij gaat naar aanleiding van onze uitzending van gisteren Kamervragen stellen.

In de tweede uitzending van Politie Online hebben we onderzocht of de politie een strafbaar feit pleegt door privacygevoelige informatie te delen op het internet, op social media en in televisieprogramma’s. Volgens oud-officier van justitie Aldo Verbruggen en de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten is daar sprake van. ‘De agent krijgt die informatie vanuit zijn ambt en als hij dat naar buiten brengt, schendt hij de geheimhoudingsplicht die bij het ambt behoort. Dat is strafbaar,’ zegt Jeroen Soeteman, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten.

Privacy van mensen mag niet geschonden worden

Den Boer is van mening dat het goed is dat de politie haar werk inzichtelijk wil maken door het gebruik van Twitter of Facebook. ‘Maar daarmee mogen politiemensen niet hun geheimhoudingsplicht schenden. Het staat voor D66 voorop dat de privacy van mensen niet kan en mag worden geschonden.’

Duidelijke kader

De regeringspartij vindt daarom dat er beleid moet komen voor het social mediagebruik bij de politie. ‘Er moeten duidelijke kaders komen waarbinnen politiemensen geacht worden te blijven, zodat persoonsgegevens van mensen niet ongevraagd online staan,’ zegt Den Boer. Het D66-Kamerlid gaat dit bij minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid neerleggen.

Ook wil den Boer van de minister een reactie op de kritiek van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten. En wil ze weten welke stappen mensen kunnen ondernemen om een klacht in te dienen tegen de politie als zij het vermoeden hebben dat hun privacyrechten zijn geschonden.

Geen opgelegde maatregelen

Ron de Milde, directeur Nieuwe Media en Digitale Dienstverlening bij de politie, heeft in onze uitzending aangegeven dat er geen ‘opgelegde maatregelen’ komen voor het social media gebruik van agenten. Hij ziet het als leerproces waarbij eventuele fouten achteraf worden gecorrigeerd. ‘We willen de collega’s wel helpen met lespakketten, zodat de wet niet overtreden wordt.’

lees ook: Politie: ‘Wij plaatsen foto’s op social media om Nederland veiliger te maken’ maandag 29 januari

In gesprek

Minister Grapperhaus heeft eerder tijdens een Algemeen overleg laten weten dat hij met de politie en Openbaar Ministerie in gesprek is. ‘Er mag geen sprake zijn van de mogelijkheid van herleidbaarheid naar natuurlijke personen,’ aldus de minister van Justitie.

lees ook: Minister en OM in gesprek over gebruik social media agenten donderdag 21 december

‘Social media is belangrijk voor de politie’

Volgens Ron De Milde plaatst de politie foto’s op social media om een bijdrage te leveren aan een veilig Nederland. Toeval of niet, een dag na de uitzending plaatst Politie Amsterdam Oost Watersgraafsmeer een filmpje op Facebook om te laten weten waarom social media belangrijk is voor de politie.

Lees meer over

Veiligheid en handhaving Politie Online
Verkenning Research Opnames Uitzending

41 tips

ontvangen

19 experts gesproken

We zoeken (strafrecht)advocaten die ervaring hebben met cliënten die door de politie herkenbaar op social media zijn gezet.

Dit artikel is geschreven door:

Iris Verhoeven

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De politie begeeft zich niet alleen op straat, maar de laatste jaren ook steeds meer online. Er worden politieberichten op internet geplaatst en wijkagenten tonen hun werk op social media zoals Twi...
Alles over dit onderzoek