D66 Amsterdam stelt raadsvragen over social media-gedrag politie

woensdag 13 december 2017 Leestijd: 2 min.

Politie Amsterdam / ANP

Daan Jansen

Verslaggever

daan.jansen@kro-ncrv.nl

woensdag 13 december 2017 Leestijd: 2 min.

D66 in Amsterdam heeft naar aanleiding van ons onderzoek Politie Online raadsvragen gesteld over de communicatie van de politie op social media. Wij legden eerder al bloot dat in de video’s van de vloggende politieagent Tess uit Amsterdam privacygevoelige wordt gedeeld, zoals adressen.

Fractievoorzitter Reinier van Dantzig komt in actie door het College van Burgemeester en Wethouders om opheldering te vragen. ‘De D66-fractie hecht waarde aan de privacy van Amsterdammers die onderdeel zijn van online berichtgeving. Dat geldt zowel voor direct betrokkenen van een politieverhaal als voor toevallige passanten. De Monitor besteedde hier eerder aandacht aan in een uitzending,’ schrijft het raadslid in de inleiding bij zijn vragen. D66 zit in de coalitie in Amsterdam. 

Je wil niet dat mensen op hun meest kwetsbare momenten kunnen worden herkend. Reinier van Dantzig, fractievoorzitter D66 Amsterdam

Zowel in video’s als via foto’s worden met enige regelmaat (per ongeluk) privégegevens verspreid. Ook door Amsterdamse agenten. We hebben in meerdere gevallen adressen van verdachten of slachtoffers weten te achterhalen door simpelweg naar de beelden te kijken. Straten zijn zichtbaar, soms met huisnummers, maar ook worden mensen dusdanig in beeld gebracht dat mensen in hun omgeving hen kunnen herkennen. Bijvoorbeeld via hun kleding of stem. Ook komt het voor dat kentekens van auto’s of scooters niet onherkenbaar worden gemaakt.

  lees ook: Ongeloof bij privacy-expert over online beleid politie vrijdag 03 november  

Van Dantzig laat ons weten dat hij dat hij meer zorgvuldigheid verwacht van de politie. ‘Je wil niet dat mensen op hun meest kwetsbare momenten kunnen worden herkend. Ik zie beelden van een knul van wie je duidelijk zijn stem kunt horen en waarvan je de kleding zo goed ziet dat zelfs een klein logootje nog herkenbaar is, ik zie beelden van de binnenkant van een huis. Dat is onwenselijk, we moeten dit voorkomen,’ aldus de D66’er in een reactie.

Wenselijk?

Van Dantzig wil met name weten wat er aan gedaan wordt om de privacy te beschermen. ‘Vindt u het wenselijk dat personen en adressen herleidbaar zijn op basis van beelden die online worden gepost door de politie? Zo nee, hoe wordt getracht dit te voorkomen?,’ luidt één van de vragen.

Het Amsterdamse raadslid vindt dat er een betere afweging gemaakt moet worden over wat er wel en niet op social media gezet wordt. Van Dantzig: ‘Je ziet veel filmpjes van agenten langskomen. Het is interessant en soms spectaculair om een inkijk te krijgen in wat voor goed werk de politie doet. Dat neemt niet weg dat de privacy van de mensen die op de beelden staan moet worden gerespecteerd.’

Waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen is als korpsbeheerder verantwoordelijk voor het Amsterdamse politiekorps. De burgemeester heeft in die hoedanigheid het gezag over de politie bij openbaarmaking van persoonsgegevens in het kader van openbare orde, hulpverlening of corporate communicatie.

Lees meer over

Veiligheid en handhaving Politie Online
Verkenning Research Opnames Uitzending

41 tips

ontvangen

19 experts gesproken

We zoeken (strafrecht)advocaten die ervaring hebben met cliënten die door de politie herkenbaar op social media zijn gezet.

Dit artikel is geschreven door:

Daan Jansen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De politie begeeft zich niet alleen op straat, maar de laatste jaren ook steeds meer online. Er worden politieberichten op internet geplaatst en wijkagenten tonen hun werk op social media zoals Twi...
Alles over dit onderzoek