Controle-instituut vindt dat er sprake is van belangenverstrengeling bij taxaties Slimmer Kopen

vrijdag 28 oktober 2016 Leestijd: 4 min.

Fotocredit: ANP /

Judith Meulendijks

Redacteur

judith.meulendijks@kro-ncrv.nl

vrijdag 28 oktober 2016 Leestijd: 4 min.

In ons dossier Koophuis onderzoeken we verschillende regelingen waarbij mensen met een zogenaamde korting een huis kunnen kopen van de woningcorporatie. Uit de stroom aan mails die we binnenkrijgen halen we twee kritiekpunten die steeds worden opgeworpen. Tipgevers stellen dat de term korting misleidend is omdat je de korting later terug moet betalen. Daarnaast zijn de meeste mailers ervan overtuigd dat de taxateur die ingeschakeld wordt om de waarde van de woning te bepalen, zich laat beïnvloeden door de woningcorporatie.

Eén van de regelingen met aankoopkorting is Slimmer Kopen. Een product dat door Eindhovense woningcorporatie Trudo en vastgoedbedrijf vb&t in de markt is gezet. Via deze regeling kun je een huis met korting kopen, hoewel de korting terugbetaald moet worden als je het huis weer verkoopt. De woningcorporatie koopt de huizen terug als jij dat wil, dat is een garantie die je hebt bij Slimmer Kopen. Om de waarde vast te stellen bij terugkoop wordt er een onafhankelijk taxateur ingeschakeld, althans dat is de bedoeling.

Enkele tipgevers meldden namelijk eerder al dat ze verbaasd zijn over de taxateur die de waarde bepaalt. Dat wordt namelijk gedaan door een ander bedrijfsonderdeel van vb&t, het vastgoedbedrijf dat bij Slimmer Kopen betrokken is. De tipgevers kregen daardoor het gevoel dat de taxatie niet onafhankelijk gedaan zou worden.

Onderzoek NVM

Toen we dit voorlegden aan de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), liet de branchevereniging ons weten dat ze een intern onderzoek naar de verhoudingen bij deze taxaties zijn gestart. Want hoe onafhankelijk zijn de taxateurs? Is er sprake van schijn van belangenverstrengeling?

Inmiddels hebben meerdere mensen met een Slimmer Kopen-woning zich bij ons gemeld. Ook zij vertrouwen het niet als een taxateur van Era vb&t Makelaars de waarde bepaalt. ‘Tijdens de taxatie komt er iemand waarmee vb&t samen in een gebouw zit. Vind ik beetje raar als het een "onafhankelijke" taxateur zou moeten zijn,’ mailt Marit ons.

lees ook: Tipgevers: ‘Belangenverstrengeling tussen taxateur en woningcorporatie bij Slimmer Kopen’ woensdag 19 oktober

Bianca Brok heeft twee keer haar Slimmer Kopen-huis laten taxeren. De eerste keer was in 2013 en vond ze het verlies te groot en heeft ze afgezien van verkoop. Dit jaar heeft ze opnieuw laten taxeren, omdat ze verwachtte dat door de aantrekkende markt haar huis wel weer in waarde gestegen zou zijn. ‘Nu 3 jaar later krijg ik een bod van € 74.000 euro met de 50% korting er al afgetrokken. Ik vind het maar raar dat de waarde maar met € 1.000 euro gestegen is in drie jaar tijd.’

Een vader van iemand die haar Slimmer Kopen-woning inmiddels verkocht heeft, mailt ons. Hij vindt dat er niet goed gecommuniceerd is over hoe de regeling precies in elkaar steekt en heeft daarover een klacht ingediend bij Trudo. ‘Bij de taxatie werd geen rekening gehouden met de toezeggingen tijdens de aankoop, waarbij ik ook aanwezig was,’ stelt hij.

Controle-instituut

Het is duidelijk dat onze tipgevers het gevoel hebben dat er niet onafhankelijk getaxeerd wordt. Maar dat betekent niet dat er dan ook sprake is van belangenverstrengeling. Terwijl de NVM dit onderzoekt komen wij in contact met het NWWI, het grootste taxatie validatie-instituut van Nederland. Zij controleren jaarlijks ongeveer 200.000 taxaties en bekijken of die voldoen aan de normen die daarvoor gesteld zijn. In 2011 kregen zij de vraag of het NWWI de taxaties voor Slimmer Kopen uitgevoerd door vb&t Makelaars zou valideren.

Het NWWI besluit om dat niet te doen. ‘Wij wilden niet valideren omdat er in onze ogen sprake is van belangenverstrengeling,’ concludeert het NWWI. ‘Er wordt niet voldaan aan de normen voor onafhankelijke taxaties. Dat hebben we op deze vraag ook geantwoord.’

Het NWWI verwacht dat de NVM tot dezelfde conclusie zal komen. 'Van collega’s uit de regio hebben wij signalen gekregen dat in ieder geval de regionale afdeling van de NVM al enige tijd op de hoogte is van de situatie,' aldus het validatie-instituut.

De uitspraken van het NWWI zijn opvallend. Zij vinden dat de constructie tussen de taxateurs van vb&t Makelaars en Slimmer Kopen niet alleen de schijn van belangenverstrengeling wekt. ‘Het ís naar onze mening belangenverstrengeling.' Kortom: nog meer vragen. Want waarom gebeurt het dan nu nog steeds? En klopt het dat de NVM er van wist? We hebben de NVM om een reactie gevraagd. Daar wachten we nog op.

Reactie woningcorporatie

Ook hebben we contact opgenomen met woningcorporatie Trudo. Wat vinden zij van de uitspraken van het NWWI? De directeur van Trudo zit in z’n maag met de berichtgeving. ‘Wij hebben namelijk nooit een dubbeltje verdiend aan de Slimmer Kopen-woningen. Wij verkopen de huizen voor exact hetzelfde bedrag door als waar we ze voor teruggekocht hebben. Ik heb hier 120 dossiers van dit jaar liggen, je mag ze allemaal in komen zien,’ aldus Thom Aussems.

Volgens Aussems hebben ze dus altijd open en eerlijk Slimmer Kopen willen uitvoeren. Daarom steekt het hem dat er nu discussie ontstaat over de onafhankelijkheid van de taxaties. ‘Wij hebben opdracht gegeven om onafhankelijk te taxeren. Als uit het onderzoek van de NVM blijkt dat het onvoldoende gebeurt, dan moet het anders. Dan grijp ik rigoureus in. Daarom ben ik blij dat er nu goed gekeken wordt of het goed gaat of niet,’ zegt de directeur van Trudo.

Om te benadrukken dat hij geen winst wil maken met Slimmer Kopen heeft hij nog een boodschap voor de betrokken makelaars. ‘Makelaars die deze huizen voor 1 euro meer verkopen dan waarvoor wij het hebben teruggekocht, kunnen hun biezen pakken.’

Het lijkt erop dat de woningcorporatie de beste bedoelingen heeft met Slimmer Kopen. De directeur heeft toegezegd om ons op de hoogte te houden over welke maatregelen ze al dan niet treffen naar aanleiding van de uitkomsten van het NVM-onderzoek.

We houden het in de gaten. Heb je ook ervaring met Slimmer Kopen? Laat het ons weten via tip insturen.

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Koophuis
Verkenning Research Opnames Uitzending

Koophuis

Verkenning

Ben jij starter op de woningmarkt? Wil je ons vertellen over jouw zoektocht naar een huis en wat je onderweg tegenkomt? We horen graag van je!

Deel jouw ervaring 60 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op zondag 15 januari 22:35u, NPO2

650 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Judith Meulendijks Redacteur

Judith Meulendijks bijt zich graag vast in onderwerpen. Zij maakt graag helder vertelde verhalen over falende overheidsprocessen, en dan vooral over de mensen die daarvan het slachtoffer zijn. Ze heeft een sterk rechtvaardigheidsgevoel en probeert met haar werk als journalist bij De Monitor de samenleving een beetje beter te maken. Tipgevers, zeker ook van buiten de Randstad, kunnen bij haar terecht voor een luisterend oor. Zij worden echter niet op hun blauwe ogen geloofd; boven alles moet een verhaal kloppen. Judith’s interesse is breed, maar ligt in hoge mate bij justitie, zorg, digitalisering en (medische) privacy.

Lees verder
@judith_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De huizenprijzen zijn weer op het niveau van voor de crisis, zo kopte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in september. In de vier grote steden liggen de prijzen zelfs duide...
Alles over dit onderzoek