Controle-instituut: 'Taxaties met 22.000 euro waardeverschil beide prima'

dinsdag 15 november 2016 Leestijd: 3 min.

Nienke Wolfs van NWWI in gesprek met Teun van de Keuken /

Judith Meulendijks

Redacteur

judith.meulendijks@kro-ncrv.nl

dinsdag 15 november 2016 Leestijd: 3 min.

Waarom staat er in het ene taxatierapport een waarde die 22.000 euro hoger is dan in het andere? Dat vragen Johan en Gonny Koekoek uit Apeldoorn zich af als ze hun Koopgarant-huis terug willen verkopen aan de woningcorporatie. We interviewen het echtpaar voor ons dossier Koophuis. Ze denken dat hun huis niet eerlijk getaxeerd is door de taxateur die ingeschakeld is door de woningcorporatie.

In het dossier Koophuis onderzoeken we de Koopgarant-regeling. Via deze regeling kunnen mensen met zogenaamde korting een huis kopen van de woningcorporatie. Daar staat wel wat tegenover: je moet jouw huis verplicht weer verkopen aan de woningcorporatie, als je gaat verhuizen. Tegelijkertijd heeft de woningcorporatie een terugkoopplicht.

Maar welke prijs krijg je dan voor jouw huis? In de regeling is bepaald dat een onafhankelijk taxateur de marktwaarde van het huis vaststelt. Op basis van dat bedrag wordt berekend hoeveel winst of verlies je maakt. Ook bij de familie Koekoek komt er een taxateur in opdracht van de woningcorporatie langs om de waarde te bepalen. En dat valt de Koekoekjes vies tegen: 157.500 euro.

lees ook: Apeldoornse familie richt stichting op om vuist te maken tegen woningcorporatie vrijdag 11 november

Johan en Gonny zijn teleurgesteld en vertrouwen de taxateur die namens de woningcorporatie is komen kijken niet. Ze bellen zelf ook een taxateur uit een naburig dorp en die komt tot een heel ander bedrag: 179.500 euro. Dat is dus 22.000 euro hoger. Hoe kan dat?

Woningcorporatie De Goede Woning kent het tweede rapport niet, maar laat ons weten dat zij afgaan op wat de taxateur die door hen is ingehuurd opschrijft. Dat is tenslotte de expert, zo redeneren ze. We bellen ook de betreffende taxateur en hij zegt dat hij volledig naar eer en geweten zijn werk heeft verricht.

Validaties

Opvallend genoeg zijn beide taxaties gevalideerd door validatie-instituut Nederlands Woning Waarde Instituut (NWWI). Deze organisatie kijkt of de taxaties kloppen. Ze controleren of alle informatie compleet is en of de argumentatie deugt. Blijkbaar vonden ze beide taxaties even valide.

We vragen het aan Nienke Wolfs van het NWWI. Is hier een fout gemaakt? Is 1 van de 2 taxatierapporten juist of zijn ze allebei juist? Wolfs: ‘Ze zijn allebei juist onderbouwd. Dus de taxateur die in opdracht van de woningcorporatie heeft getaxeerd heeft het bedrag kunnen onderbouwen. Dat is een aannemelijke onderbouwing. De tweede taxateur kan dat ook, maar dat lost het probleem alleen niet op.’

Wolfs zegt dat het NWWI constateert dat er soms niet duidelijk genoeg wordt gemaakt in taxatierapporten wat nu precies de waarde bepaalt van een woning. ‘Wij moeten soms doorvragen om helder te krijgen, wat nou waardebepalend is geweest. (...) Wat ik wil zeggen is dat het duidelijker kan. Wij zouden het graag iets aangescherpt zien.’

Dus beide taxateurs hebben het huis goed getaxeerd. Alleen heeft de ene kritiek op de indeling van het huis en de andere niet. Voor de rest is de argumentatie nagenoeg identiek met desondanks als resultaat een gat van 22.000 euro in waarde. ‘Dergelijke grote verschillen kunnen dus voorkomen waarbij het de validatie van het taxatierapport niet direct in de weg hoeft te staan,’ aldus het NWWI.

Verlies

Hoe nu verder? Want een verschil van 22.000 euro is enorm voor Johan en Gonny Koekoek. Hoewel ze bij de lage taxatie toch nog quitte spelen, hebben ze het gevoel dat ze geen eerlijke prijs krijgen voor hun Koopgarant-huis. Veel andere tipgevers laten ons weten dat ook zij de waarde van de taxateur die ingeschakeld is door de woningcorporatie aan de lage kant vinden. En in de meeste gevallen betekent het een verlies, soms zelfs tot ruim 80.000 euro.

Blijkbaar is de speling bij het bepalen van de waarde van een huis enorm. Het hangt erg af met welke bril je naar de woning kijkt. Maar waar je als normale huizenbezitter kunt wachten totdat je wel iemand vindt die een voor jou acceptabel bod doet, kan dat niet met Koopgarant. Je bent namelijk verplicht om met de woningcorporatie tot een akkoord te komen.

Geschillenregeling

Is er dan niks aan te doen? Jawel, zowel de woningcorporatie als de taxateur en ook het NWWI wijzen op de geschillenregeling binnen Koopgarant. Daarbij worden er drie taxateurs opgetrommeld om het pleit te beslechten. Eentje mag je als huiseigenaar zelf uitzoeken, eentje wordt aangewezen door de woningcorporatie en samen wijzen ze een derde aan. Met z’n drieën komen ze tot een waarde die bindend is.

Gonny en Johan Koekoek hebben geen vertrouwen in de geschillenregeling. De taxateurs moeten namelijk uit de regio komen en ze zijn ervan overtuigd dat de taxateurs eerder in het voordeel taxeren van een grote klant als de woningcorporatie. ‘Het is weer handjeklap. In makelaarsland houden ze allemaal elkaar het hand boven het hoofd. Ons vertrouwen is er niet in de onafhankelijk taxateur.’

Ze hopen meer te bereiken met de stichting die ze inmiddels hebben opgericht: Stichting Koopgarant-schade De Goede Woning. ‘Hopelijk levert dat wel een eerlijke oplossing op,’ aldus Gonny.

Tip ons

Klopt het dat de geschillenregeling niet eerlijk is, zoals Johan en Gonny denken? Laten taxateurs hun oren hangen naar de wensen van een grote klant zoals de woningcorporatie? Het onderzoek gaat door. Heb jij ervaring met de geschillenregeling bij Koopgarant? Laat ons dan weten hoe die is verlopen. Dat kan via tip insturen.

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Koophuis
Verkenning Research Opnames Uitzending

Koophuis

Verkenning

Ben jij starter op de woningmarkt? Wil je ons vertellen over jouw zoektocht naar een huis en wat je onderweg tegenkomt? We horen graag van je!

Deel jouw ervaring 60 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op zondag 15 januari 22:35u, NPO2

649 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Judith Meulendijks Redacteur

Judith Meulendijks bijt zich graag vast in onderwerpen. Zij maakt graag helder vertelde verhalen over falende overheidsprocessen, en dan vooral over de mensen die daarvan het slachtoffer zijn. Ze heeft een sterk rechtvaardigheidsgevoel en probeert met haar werk als journalist bij De Monitor de samenleving een beetje beter te maken. Tipgevers, zeker ook van buiten de Randstad, kunnen bij haar terecht voor een luisterend oor. Zij worden echter niet op hun blauwe ogen geloofd; boven alles moet een verhaal kloppen. Judith’s interesse is breed, maar ligt in hoge mate bij justitie, zorg, digitalisering en (medische) privacy.

Lees verder
@judith_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De huizenprijzen zijn weer op het niveau van voor de crisis, zo kopte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in september. In de vier grote steden liggen de prijzen zelfs duide...
Alles over dit onderzoek