Consumentenwaakhond: ‘Mensen op verkeerde been gezet door ‘korting’ bij verkoop woningcorporatiehuizen’

zaterdag 14 januari 2017 Leestijd: 2 min.

ACM /

Daan Jansen

Verslaggever

daan.jansen@kro-ncrv.nl

zaterdag 14 januari 2017 Leestijd: 2 min.

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) vindt de informatie die werd verstrekt over het begrip ‘korting’ bij de Koopgarant-regeling niet duidelijk genoeg voor de consument. Daarmee werden kopers op het verkeerde been gezet en kregen zij mogelijk een verkeerd idee wat de Koopgarant-regeling inhoudt. Tot deze conclusie komt ACM na onderzoek van de Koopgarant-regeling, op verzoek van De Monitor.

Koopgarantwoningen worden door woningcorporaties verkocht. Dergelijke woningen kunnen met zogenaamde ‘korting’ worden gekocht, maar moeten bij verhuizing weer worden terug verkocht aan de woningcorporatie. De korting wordt bij terugkoop van de woning weer verrekend. Het gaat dus niet om een kortingsbedrag dat je als koper krijgt.

In ons dossier Koophuis zijn in totaal meer dan 260 tips binnengekomen over Koopgarant. Een groot deel daarvan gaat over het ‘begrip’ korting. Veel tipgevers hebben nooit begrepen dat de korting aan het einde van de rit weer zou worden verrekend: zij dachten dat ze dat kortingsbedrag mochten houden. Zo ook Mario Bahlmann niet. Hij kwam er door ons onderzoek achter dat hij de korting niet mag houden.

Verwarrend begrip

‘ACM wil dat consumenten goed en juist worden geïnformeerd bij de aanschaf van producten en diensten,’ licht woordvoerder Saskia Bierling van ACM toe. ‘Dat geldt zeker bij de aankoop van een woning. Natuurlijk moeten consumenten zich bij zo’n belangrijke aankoop goed informeren over alle voorwaarden. Maar daarvoor is wel nodig dat zij duidelijke informatie krijgen. Daar voldeed de Koopgarant-regeling wat ons betreft niet aan ten aanzien van het ‘kortingsaspect’.’

De kritiek van ACM is tweeledig. Ten eerste gaat het om het gebruikte begrip ‘korting’, die geen korting is. Ten tweede vindt de onafhankelijke toezichthouder ook de uitleg over hoe de korting bij terugkoop van de regeling weer wordt verrekend niet duidelijk genoeg.

Niet langer gebruikt

ACM heeft inmiddels overlegd met Stichting OpMaat, die de Koopgarant-regeling heeft bedacht en licenties verstrekt aan woningcorporaties. OpMaat heeft de informatie op haar eigen website aangepast.

Bierling: ‘Omdat het kopen van een huis een ingrijpende aankoop is met grote financiële impact die een consument niet vaak doet, vonden we het belangrijk dit probleem op te lossen. Dat is nu het geval doordat de informatie op dit punt verduidelijkt is: de term ‘korting’ wordt niet langer gebruikt. Ook de informatie over wat er gebeurt bij het verkopen van het huis is verduidelijkt.’

In andere documenten, zoals koopaktes en erfpachtbepalingen, komt het woord ‘korting’ nog wel voor, maar dat kan OpMaat naar eigen zeggen niet veranderen. ‘Die documenten zijn afgestemd met andere partijen zoals het Ministerie van Binnenlandse Zaken en de Belastingdienst,’ aldus Bernard Wouters van OpMaat.

lees ook: Advocaat over korting Koopgarant: ‘Dit kan echt béter worden uitgelegd’ maandag 02 januari

Wat betekent dit nu voor Koopgarant-eigenaren die door het begrip ‘korting’ op het verkeerde been zijn gezet? Volgens ACM kunnen zij zich gesterkt voelen met de uitspraak van de autoriteit. Daarmee kunnen zij hun beklag doen bij de woningcorporatie, bij de geschillencommissie of uiteindelijk bij de rechter. Stichting OpMaat voelt zich niet verantwoordelijk voor deze groep, omdat zij vindt dat ze consumenten niet op het verkeerde been hebben gezet. Directeur Hans van Harten van OpMaat: ‘Hoe vervelend het voor die mensen ook is, die mensen hebben ergens toch ook een eigen verantwoordelijkheid. Maar als ze een concreet probleem hebben, dan kunnen ze daarmee naar de woningcorporatie.’

Ons onderzoek gaat door. We richten ons nu op de voorlichting van woningcorporaties bij de verkoop van Koopgarant. Want was bij aankoop duidelijk dat de korting aan het einde van de rit weer wordt vereffend? Heb je hier ervaring mee? Laat het ons weten via tip insturen.

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Koophuis
Verkenning Research Opnames Uitzending

Koophuis

Verkenning

Ben jij starter op de woningmarkt? Wil je ons vertellen over jouw zoektocht naar een huis en wat je onderweg tegenkomt? We horen graag van je!

Deel jouw ervaring 60 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op zondag 15 januari 22:35u, NPO2

650 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Daan Jansen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De huizenprijzen zijn weer op het niveau van voor de crisis, zo kopte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in september. In de vier grote steden liggen de prijzen zelfs duide...
Alles over dit onderzoek