Commandant: ‘Brandweer Drenthe is heel anders dan die in Amsterdam’

vrijdag 11 september 2015 Leestijd: 2 min.

Brandweer liggend /

Yvonne Verkaik

Redacteur

yvonne.verkaik@kro-ncrv.nl

vrijdag 11 september 2015 Leestijd: 2 min.

‘De brandweer als geheel bestaat niet, Drenthe is geen Amsterdam,’ zo stelt de Drentse commandant Fred Heerink. Hij reageert naar aanleiding van een vragenlijst die we aan alle 25 veiligheidsregio’s hebben gestuurd over beroepsziekten bij de brandweer. Hij is huiverig om de vragenlijst in te vullen, want hij vraagt zich af wat we willen met de gegevens.

‘Gaan we algemene conclusies trekken over ‘de brandweer’?,’ vraagt Heerink. Hij nodigt ons uit om eens langs te komen, zodat hij ons meer kan vertellen over de brandweer in zijn regio. Voor het dossier Ziek door mijn werk spraken we eerder al met twee commandanten over het onderwerp beroepsziekten. Zo vertelde Frans Schippers van Kennemerland dat hij geschrokken is van de mogelijke gezondheidsrisico’s die zijn werknemers lopen door rook. Hij is bezig het onderwerp in zijn regio verder onder de aandacht te brengen. Elie van Strien van Amsterdam-Amstelland gaat nog een stap verder en wil dat maatregelen voor het einde van het jaar in beton gegoten zijn.

Onderzoek onder veiligheidsregio’s

Na de gesprekken met deze commandanten zijn we benieuwd hoe de overige 23 veiligheidsregio’s hun werknemers tegen de gevaren van rook extra (gaan) beschermen. We stellen een vragenlijst op en doen een rondgang. Hoe gaan ze om met beroepsziekten? Wat weten ze van de gevaren van rook? Voeren ze de quick wins die in Amsterdam ingevoerd zijn uit? Of zijn ze van plan om dat te doen? En hoeveel van de kazernes zijn er in hun regio geschikt voor het schonere werken? En weten ze hoeveel mensen er ziek geworden zijn door het brandweerwerk?

Een paar brandjes per jaar

Als afgesproken gaan we langs bij commandant Fred Heerink. Als we aankomen in Assen treffen we een hele andere kazerne aan dan Amsterdamse brandweerman Stéphane Conings ons liet zien. Nieuw, met veel gescheiden ruimtes en opvallend schoon. En ook de samenstelling van het personeel is anders. ‘In Drenthe wordt veel met vrijwilligers gewerkt,’ zo vertelt Heerink. ‘Sommige vrijwilligers blussen maar een paar relevante branden per jaar, dat is heel anders dan in bijvoorbeeld een beroepskazerne in Amsterdam waar ze wekelijks een aantal keer moeten uitrukken.’

Tijd nodig om het in te voeren

Van de quick wins om de gevaren van rook in te perken die ze in Amsterdam gebruiken zijn de ruim 700 vrijwillige brandweerlieden in Drenthe nog niet op de hoogte. ‘Dat is echt niet omdat we er niets aan willen doen, dit zijn nieuwe onderzoeken en inzichten, je moet goed kijken hoe je dat bij je mensen onder de aandacht brengt. En vooral wat bij jouw mensen past.’ Heerink is een voorstander om het in ieder geval langzaam te laten landen en niet om het van bovenaf op te leggen met een protocol. ‘Je wilt namelijk wel dat mensen het ook gaan uitvoeren,’ aldus de commandant.

En verder moet je volgens hem kijken naar proportionaliteit. ‘Als de maatregelen te groot zijn voor wat het oplevert dan bereik je niets,’ zo stelt de Drentse commandant. ‘Als je maar een paar brandjes per jaar blust moet je je afvragen of je dan hele grote maatregelen moet opleggen. Uiteraard willen wij ook dat onze medewerkers beschermd zijn tegen ziektes die ze mogelijk kunnen oplopen door het werk,’ legt hij uit.

‘We pakken het echt op, dat hebben we ook gedaan toen er bijvoorbeeld problemen waren met asbestbescherming en valbescherming. Maar ik vind het wel belangrijk dat we daar ook de tijd voor krijgen. Het gaat vooral ook om een gedragsaanpassing en dat kost nu eenmaal tijd.’

Uitkomst vragenlijst

Inmiddels hebben de meeste veiligheidsregio’s de vragenlijst teruggestuurd. Wordt vervolgd. Heeft u tips in dit dossier? Mail ons.

Lees meer over

Werk en inkomen Ziek door mijn werk
Verkenning Research Opnames Uitzending

Ziek door mijn werk

Research

Deel jouw ervaring 182 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 27 april 22:05u, NPO2

587 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Yvonne Verkaik Redacteur

Yvonne Verkaik studeerde politieke geschiedenis en cultuureducatie aan de Universiteit van Utrecht. Na haar studie werkte ze voor verschillende consumentenprogramma’s, actualiteitenrubrieken en talkshows. Op de redactie van de Monitor staat ze bekend als een researcher met oog voor detail en een voorliefde voor het menselijke verhaal. Ook begeleidt ze de stages van de nieuwe journalistieke talenten. Als journalist wil ze graag begrijpen hoe de samenleving werkt en hoopt ze verandering teweeg te brengen daar waar mensen in de knel komen.

Lees verder
@verkaiky

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De Monitor onderzoekt de werkplek. In het verleden deden we onderzoek naar beroepsziekten en hoe het systeem op mensen met klachten reageert. Nu doen we onderzoek naar de kantoortuin.
Alles over dit onderzoek