Achtergrond Cannabis

Coffeeshops aangewezen op illegale laboratoria als ze wiet willen testen

dinsdag 17 september 2019 Leestijd: 2 min.

Irene Rodriguez / EyeEm / Getty Images

Mijke van Wijk

Redactie

mijke.vanwijk@kro-ncrv.nl

dinsdag 17 september 2019 Leestijd: 2 min.

Cannabis is het enige product in Nederland dat over de toonbank gaat, dat níet wordt getest door de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit. Dé reden voor Tweede Kamerlid Vera Bergkamp om cannabis te willen legaliseren. Maar hoe doet de coffeeshophouder dat nu? Hoe weet hij of zij bij de inkoop wat de kwaliteit is van de cannabis die wordt aangeboden?

Consumenten maken zich zorgen over de wiet die zij kopen in de coffeeshop, zo blijkt ook uit meerdere reacties die wij kregen hierover. Maar de mogelijkheden voor coffeeshophouders om hun waar te testen zijn schaars.

Vanuit de overheid gebeurt er weinig. Het Trimbosinstituut, het kenniscentrum voor drugs, onderzoekt in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid sinds 1999 het THC-gehalte van cannabis uit de coffeeshop. Jaarlijks koopt het instituut monsters bij 50 coffeeshops en analyseert deze. Het Trimbosinstituut brengt de sterkte in kaart van THC en CBD, twee werkzame stoffen in cannabis, maar test níet op pesticiden, bestrijdingsmiddelen of schimmels. Dat is ten eerste niet zo makkelijk en ten tweede kost het veel geld, zo horen we.

Plantenschimmels

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft één keer een onderzoek gedaan naar vervuilende stoffen in cannabis. In 2015 testte het RIVM monsters uit 25 coffeeshops, met name op bestrijdingsmiddelen en giftige plantenschimmels. In verschillende monsters nederwiet werden restanten van bestrijdingsmiddelen gevonden, maar die hoeveelheden waren dermate laag dat ze geen gevaar vormden voor de gezondheid van de gebruiker. Giftige plantenschimmels werden überhaupt niet gevonden. Dit onderzoek van het RIVM is niet herhaald.

Wel voor een xtc-pil

De testservice van Jellinek, expert op het gebied van verslaving, test geen cannabis. Je kan er wel terecht met een xtc-pil, maar niet met een grammetje wiet. Het laboratorium waar Jellinek gebruik van maakt, is onderdeel van het Drugs Informatie en Monitoring Systeem, een landelijk netwerk van testlocaties. Voor het testen van cannabis heb je een ander soort testsysteem nodig, wordt ons verteld. Jellinek zou cannabis wel wíllen testen, maar heeft er geen geld voor. Als het aan de organisatie ligt, wordt sowieso de hele achterdeur van de coffeeshop gereguleerd. Zodat de teelt legaal is en er goede productinformatie beschikbaar komt.

Formeel verboden

Dus waar kan de coffeeshophouder dan wel heen? Er is een aantal laboratoria waar coffeeshophouders naartoe kunnen om cannabis te laten testen. Die laboratoria zijn formeel verboden. Dus er zit altijd een risico aan als je daar monsters heenbrengt. Maar het is vaak de enige manier om inzicht te krijgen in wat je als coffeeshophouder aanbiedt aan je klanten.

Deze week gaan we op bezoek bij één van deze laboratoria.  Houd deze site in de gaten voor een verslag.

Wil je op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van ons onderzoek? Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief. Dan sturen we je elke 2 weken de nieuwste artikelen.

Lees meer over

Gezondheid en zorg Cannabis
Verkenning Research Opnames Uitzending

96 tips

ontvangen

Gezondheid en zorg / Cannabis

Gaat het cannabis-experiment met de coffeeshops slagen of niet?

Wij willen meer weten over de wereld van de cannabis, de coffeeshops het het experiment met een gecontroleerde teelt en aanvoer. Weet je hier meer over, mail ons!
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Mijke van Wijk Redactie
Mijke van Wijk studeerde psychologie aan de Universiteit van Amsterdam. Na haar studie is ze bij de radio gaan werken als redacteur, verslaggever en presentator. Mijke werkte onder meer voor BNR Nieuwsradio, NPO Radio1 en de Bayerische Rundfunk. Ze heeft meerdere radiodocumentaires gemaakt voor de NTR en de VPRO, onder andere over ontbossing en sojateelt. Voor KRO-NCRV maakte ze de podcast Tante Jos.
Lees verder
@mijkevanwijk

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Dit kabinet is van plan om een experiment te doen met een gesloten teelt en toevoer van cannabis aan coffeeshops. Tien gemeentes doen mee en zullen volledig legaal geteelde wiet gaan verkopen.
Alles over dit onderzoek